Atunci când, din diverse cauze, tiroida nu mai secretă suficienţi hormoni, apar semnele hipotiroidismului. Această dereglare „leneveşte" metabolismul, care este controlat de hormonii tiroidieni. Hipotiroidismul poate fi cauzat şi de extirparea chirurgicală a glandei tiroide, de o boală autoimună (tiroidita cronică Hashimoto), de deficitul de iod sau de administrarea unor medicamente (litiu).
Printre simptomele hipotiroidismului se numără: intoleranţa la frig, iritabilitatea, căderea părului, pielea uscată, confuzia mentală, tulburările de memorie, constipaţia, crampele musculare, depresia, slăbiciunea, oboseala, creşterea în greutate, încetinirea ritmului cardiac, ciclul menstrual abundent, anemia, dislipidemia (creşterea grăsimilor sangvine).
Tiroida este o glanda in corpul uman care printre altele genereaza si o serie de hormoni cu rol de reglare.
Nu toate functiile tiroidei sunt pe deplin intelese. Dar sunt relativ cunoscuti hormonii tiroidieni.
Tiroida poate fi hipoactiva (adica mai inceata) sau hiperactiva (prea rapdia). In timp ce tu ai nevoie de o tiroida cu activitate normala.
Mergi la medicul endocrinolog daca suspectezi ceva cu ea.
Nu "se face". Ea exista in organism si poate fi normala sau deranjata de ceva. Cind e dereglata, apar problemele. Hipo- sau hipertiroidia are simptome diferite si, evidet, tratamente diferite.
De la MAMA NATURA o ai.
E o glanda ce produce hormoni. Dezechilibrele de hipo sau hiperfunctie apar din diverse cauze:
Carente, aport crescut de iod
Autoimune
Congenitale
Tramenente medicamentoase sau radioterapie/iradiere
Disfunctie pituitara
Cancere
Sarcina
NU de la stress si depresie. Acestea sunt efecte secundare disfunctiei.
sorin10101 întreabă:
anonim_4396 întreabă:
Deeaandreea9156 întreabă: