A.Ti-ar prinde bine inca 5-6 kg. Fa sport anaerob (chiar culturism) dar nu lua suplimentele "inofensive" pe care le vor vehicula "cunoscatorii" de la sala. Incearca sa-ti iei din hrana proteinele necesare si da, un supliment cu vitamine daca faci sport intensiv te va ajuta.
b. Chiar daca nu faci nimic, cam in 4 ani datorita hormonului anabolizant testosteron, pe masura ce te maturizezi vei lua in greutate inca putin pana la 21-22 ani.
Nu foarte in amanunt, am citit doar despre cateva suplimente despre care cereau amanaunte cativa pe acest site. Toate erau dubioase si depre toate se pretindea ca sunt OK. Lumineaza-ma tu cu cateva exemple cu adevarat OK de pe piata noastra si voi vedea daca pot sa ti le desfiintez sau nu.
De pe piata noastra? Nu prea am incredere in produse romanesti.
Dar uite, din import :
http://www.megaproteine.ro/Proteine/Dymatize-Elite-Whey-Protein-2-200g/
Asta il folosesc eu personal, altele ( spre ex. la six star nutrition si ON ) sunt si avizate medical.
Alea romanesti contin aspartam spre exemplu pentru indulcitor, nu poti sa bagi aspartam si sa spui ac e OK ( alea din import sunt din SUA, unde aspartamul este interzis ).
Mi se pare cel mai OK dintre produsele pe care l-au prezentat diversi. Pretul este mai mare comparativ cu produsul brut din care a fost obtinut (am facut comparatia cu urda care este obtinuta tot din zer), chiar de doua ori mai scump. Contine doar proteine si aminoacizi. BCAA si Glutamina pot avea efecte adverse, dar produsul este OK folosit rational. Mai exista si problema efectului rebound. Din cate inteleg BCAA interfereaza cu IGF si stimuleaza cresterea musculara cat timp este administrat. Ce te faci dupa ce obtii cresterea musculara? Continui sa iei la nesfarsit BCAA? Devii dependent de BCAA ca sa ai muschii umflati? Sau nu mai iei BCAA si muschii nemaifiind stimulati de IGF se vor pleosti? Repet, ca efecte adverse produsul este OK, dar, vezi ca si pe el scrie : nu se da la sub 18 ani, nu se da la gravide, nu se da la anumite boli. Mancarea pe de alta parte se poate da la toate aceste categorii. Daca baiatul pe care l-am sfatuit eu isi creste greutatea mancand, nu va depinde de BCAA pentru a avea muschii umflati, ci doar de mancare.
Pai asta nu inlocuieste mancarea, doar o suplimenteaza, in paralel bag si vreo 5 mese pe zi.
Pai cam orice proteina contine BCAA, sunt 3 aminoacizi esentiali care se sintetizeaza direct din intestinul subtire ( si o friptura pe care o mananci tu are BCAA ), la fel si glutamina, se gaseste in diverse alimente.
Tot ce contine produsul asta se gaseste in alimente, nu doar proteina din zer.
Muschii nu se "pleostesc", cand nu te mai antrenezi si nu te mai hranesti corespunzator revin la forma initiala, asta se intampla si daca nu iei suplimente, doar ca mult mai lent decat i-ai pus.
Cu IGF interefereaza mai multe, nu doar bcaa, si 8 ore de somn interfereaza ( cand dormi 8 ore odihnit se produce mai mult IGF decat in alte nopti ).
Eu folosesc suplimentul din 2 motive :
- primele 30 de min dupa antrenament, e un moment importnat sa hranesti muschii, mancarea NU are timp sa se digere atat de rapid si sa livreze proteine si pierzi o fereastra
- sa nu-mi fortez stomacul, deja mananc destul de mult, asa ca un shake proteic poate fi considerat o masa, ca sa ajung la 6 mese
Apropo, "Mancarea pe de alta parte se poate da la toate aceste categorii", nu chiar, daca cineva are intoleranta la lactoza ( cam 20 % din oameni au ), nu poti sa-i dai lapte sau lactate, nu? Daca cineva e alergic la ou ( cum sunt mai multi ) nu poti sa-i recomanzi oua pentru proteine, nu? Si mai sunt exemple. Depinde de la om la om.
Totusi, vezi tu, scrie si in prospectul suplimentului, are o cantitate foarte mare de BCAA, marita anormal, nu pastreaza raportul de BCAA+Glutamina pe care-l gasesti in friptura, si asta este cu scopul "anti-catabolic". Odata ce efectul anabolic=anticatabolic este nenatural marit, este de asteptat ca oprind ingestia mix-ului cu procent nenatural de BCAA efectul anticatabolic sa dispara.
Da, corect, dar aici e vorba de o ecuatie complexa, bcaa e doar o mica parte din ecuatie.
Stimularea hormonului de crestere se face din : alimentatie, odihna, antrenament, suplimente ( aici intervine si bcaa ), deci cand renunti la BCAA, raman celelalte chestii ( daca renunti la tot, si la antrenament, si la alimentatie corespunzatoare, ce pretentii sa mai ai ).
Toti facem cu pauze, ca nu suntem profesionisti, eu am avut si pauze lungi de cativa ani si nu am observat diferente asa mari ( e normal sa fie diferente, dar in niciun caz sa devin firav sau mai stiu eu ce ).
Toti se sperie de suplimente ca "aoleu, cand nu mai iau devin firav", dar uita ca suplimentele sunt maxim 10-15 % din ecuatie, in ordinea importantei avem : alimentatie, odihna, antrenament, suplimente, deci sunt abia pe ulimul loc, si multi le acorda o atentie prea mare, se asteapta sa se faca cat casa folosind suplimente sau sa se "desumfle" rapid ( asta dureaza ani de zile, nu "scazi" peste noapte ).
Imi place cum pui problema si cred ca ai dreptate in proportie de 65%. Cred ca doar suplimentul conteaza undeva la 30-35%. Si uite si de ce: http://deletionpedia.dbatley.com/....../index.php Oricum, este printre cele mai inofensive suplimente despre care am citit pe acest site. Oricum, decat sa infuleci hamburgheri si shaorme si sa ai 50% grasime in corp este infinit mai bine sa dai banii pe suplimente de tipul acestuia si sa iti cresti nenatural cu 30% masa musculara, dar sa faci sport.
Parca pana acum era buna stiinta. Acum este doar o "teorie" si empirismul este "the real thing". Nu toate suplimentele au aminogen, dar cel pe care-l folosesti tu are. Sa zicem ca datele culese riguros stiintific sunt proaste si ca de fapt 10% te mareste artificial, nu 32%. Pai de ce sa-ti soliciti inima, sa sustina 10% mai mult decat este "proiectata" sa sustina. Oasele, ficatul? Ligamentele? Crezi ca le va face bine?
Nu am zis ca nu e buna stiinta, mai citeste ultima propozitie "Nu toate suplimentele au enzime cu aminogen", deci intamplator ce am luat eu nu avea aminogen. Si multe nu au, depinde de supliment.
Nu exista "te mareste artificial", tot natural te mareste. Ficatul? Crezi ca e mai bine sa mananci 50 de oua pe saptamana sau sa bagi 1-2 kg de carne pe zi? Crezi ca pentru ficat e mai bine asa?
Concentratele proteice sunt tot din mancare facute, pur si simplu proteina este separata de restul continutului, ca sa-ti asiguri necesarul proteic FARA sa-ti fortezi ficatul si stomacul.
Si ce vorbesti tu, cu mai mult de 10 % decat este "proiectata" este in caz de exces. 2 portii de suplimente pe zi e echivalentul a 48 de grame de proteine ( care pot fi obtinute din 300 de grame de carne spre exemplu ), dar tinand cont ca am deja vreo 5 mese pe zi, sa mai bag inca 300 de gr de carne imi forteaza stomacul.
Sincer, la inaltimea ta, 66 kg mi se pare chiar ok dar nu stiu, poate esti proportionata altfel decat imi imaginez eu. Nu inteleg de ce vrei sa te ingrasi dar daca chiar vrei asta, eu zic sa iei in masa musculara putin, binee, sa nu arati ca femeia Hulk! E cel mai sanatos sa iei in masa musculara. Oricum, ai o inaltime de invidiat! Multe si-ar dori inca vreo 10 cm. in plus asa ca fi mandra! Te-am pupat. :*