| Madalyn a întrebat:


Spuneti-mi si mie cum pot sa-mi rezolv o problema cu somnul.
Nu prea dorm noaptea (galagie nu este), ma culc in fiecare seara la ora 00:00 si ma trezesc dimineata pe la 07, 08, 09. depinde de situatie chiar si la 10 cate odata.
Desi dorm intre 7 si 10 ore, nu ma simt deloc odihnit ba mai mult, mi-au iesit niste cearcane umflate de parca -ar fi intepat un roi de albine,
Am incercat sa ma culc mai devreme, pe ora la 21. 22, dar degeaba, stau in pat fara sa dorm, pur si simplu ma foiesc in stanga si-n dreapta pana-mi vine ora de culcare.
M-am gandit ca poate niste somnifere m-ar ajuta, macar asa cateva zile sa-mi refac "ceasul biologic". Credeti ca ar fi indicat?
Cum se dau aceste somnifere, trebuie reteta sau le pot lua si fara!?

Astept raspuns. Multumesc!

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
Răspuns Câştigător
| Cleona a răspuns:

Insomnia este cea mai frecventa tulburare a somnului. Ea se manifesta atat prin dificultati in a adormi cat si prin treziri frecvente in timpul noptii. Durata somnului de noapte variaza de la o persoana la cealalta. In timp ce unii oameni au nevoie de opt ore de somn zilnic, altii pot dormi doar cinci, dar sunt complet odihniti.Insomniile pot fi temporare, intermitente si cronice. Primele pot avea o durata de cateva saptamani si au drept cauze stresul si oboseala fizica. Insomniile intermitente sunt cele care se repeta la o anumita perioada, cum sunt cele sezoniere.

Ajunsa in faza cronica, insomnia poate aparea in fiecare seara si ea este, cel mai adesea, rezultatul unei dereglari psihologice.
Regimul de viata este cea mai frecventa cauza a aparitiei insomniilor, fie ca este vorba de alimentatia saraca in minerale si vitamine, stresul continuu sau viciile necontrolate.
Cafeaua, bauturile alcoolice si tigarile afecteaza calitatea si cantitatea somnului de noapte. Ciocolata si excesul de grasimi si sare contribuie si ele la slabirea sistemului imunitar si a calitatii precare a odihnei zilnice.

Stresul provoaca si el aparitia insomniilor, fie ca este vorba de tensiunea la locul de munca, in viata personala sau sociala.

Schimbarile de vreme sau de fus orar contribuie la o calitate precara a somnului. Turele de noapte, sforaitul partenerilor sau reprizele de somn din timpul zilei influenteaza decisiv odihna de seara.Insomniile intermitente sau temporare insa nu necesita tratament medicamentos. Daca stiti ca, odata cu schimbarea vremii somnul va este afectat, incercati o perioada sa renuntati la cafeaua zilnica sau sucurile consumate in timpul zilei.

Ciocolata sau ceaiul negru vor fi inlocuite cu alte alimente si bauturi preferate. Mai mult, iesirile cu prietenii pot fi mai rare, astfel, in serile in care consumati alcool va puteti odihni pentru a fi intr-o forma buna.

Evitati mesele inainte de culcare sau alimentele care provoaca balonari sau aciditate. Mancarurile picante sau sosurile de rosii consumate seara nu sunt indicate in astfel de cazuri.

Exercitiul zilnic reprezinta poate cel mai eficient tratament pentru prevenirea si combaterea insomniilor. 30 de minute de miscare in fiecare zi, mersul pe jos sau urcatul scarilor pot obosi organismul, atat cat odihna sa fie absolut necesara.
Insomniile intermitente sau temporare insa nu necesita tratament medicamentos. Daca stiti ca, odata cu schimbarea vremii somnul va este afectat, incercati o perioada sa renuntati la cafeaua zilnica sau sucurile consumate in timpul zilei.

Ciocolata sau ceaiul negru vor fi inlocuite cu alte alimente si bauturi preferate. Mai mult, iesirile cu prietenii pot fi mai rare, astfel, in serile in care consumati alcool va puteti odihni pentru a fi intr-o forma buna.

Evitati mesele inainte de culcare sau alimentele care provoaca balonari sau aciditate. Mancarurile picante sau sosurile de rosii consumate seara nu sunt indicate in astfel de cazuri.

Exercitiul zilnic reprezinta poate cel mai eficient tratament pentru prevenirea si combaterea insomniilor. 30 de minute de miscare in fiecare zi, mersul pe jos sau urcatul scarilor pot obosi organismul, atat cat odihna sa fie absolut necesara.
Sa iei un somnifer sau un calmant pentru a scapa de insomnie pare tentant, daca te gandesti ca nu ai mai dormit bine de ceva vreme. Aceste medicamente sunt considerate o modalitate rapida de a combate stresul, de a face fata unei situatii dificile de la serviciu sau de a trece mai bine peste un conflict din familie. Insa, efectul benefic oferit pe o perioada scurta de timp se poate transforma cu usurinta intr-un pericol pentru sanatatea ta.Bafta!

6 răspunsuri:
| EvangelineLovin a răspuns:

Pai poti sa le iei si fara reteta dar dupa nu mai poti sa dormi decat daca le iei deci nu e prea indicat sa iei somnifere pentru ca dau dependenta. Incearca sa te relaxezi putin inainte de culcare si sa nu mananci ciocolata, branza, si alte alimente care te-ar putea tine treaz. Sanatate si somn usor!

| Scherimuvi a răspuns:

Sa nu iei nici o pastila tu pur si simplu tiai pacalit creierul dar nu este nimic asa mai patesc si eu faza este ca tu te-ai culcat mereu aproape la 12 noaptea si creierul sa obisnuit ca 12 noaptea este ora de culcare normala
Cum poti sa revii la somnul norma este sa te culci cam o saptamana de la ora 8 seara si dupa o saptamana nu o sa mai ai probleme cu somnul si te sfatuiesc sa nu te mai culci la 12 noaptea asa faceam si eu inainte
Si nu-ti face probleme ca te trezesti dimineata mai devreme tot pe la 7, 8, 9 te trezesti

| Scherimuvi a răspuns:

Sau mai poti sa alergi seara cam un km si dupa ce obosesti sa te culci si fa asa cam 3, 4 zile si vei avea somn din belsug

| DanielaMiky a răspuns:

Cearcanele pot fi si de la rinichi incearca sa bei zilnic 2 l de lichide sau mergi la un control. Daca dormi 7-10 ore pe noapte este ft bine insa oboseala poate aparea si din cauza lipsei de vitamine. Este posibil sa ai lipsa de mazgneziu, fier, calciu, etc. Cel mai bine faci niste analize si vezi exact ce-ti lipseste. Nu te apuca sa iei calciu sau magneziu fara sa stii exact situatia. Vitaminele de la Eurovita de ex sunt ft bune ( ca idee).

| paullicaaa a răspuns:

Salut!
si eu eram la fel nu puteam sa dorm deloc dar asta era de mult
conteaza si pe ce perini dormi pentru ca pe unele as prea moi,prea tari pe unele perini nu te poti odihni si nici nu iti dai seama ca e din cauza perinilor
sau poate te gandesti la ceva in continu si nu poti dormi, poate te-ai uitat la ceva de groaza cine stie dar nu merita sa iei somnifere parerea mea depinde si unde dormi, eu as zice sa ati schibi pernile sau sa te culci doar cand esti foarte obosit ca cand esti foarte obosit sigur dormi laughing

| 1000bodies a răspuns:

Fa-ti o prietena si te ajuta ea sa adormi smug laughing