Herpesul e cauzat de un virus, care odata instalat in corp, nu mai dispare, ci recidiveaza (se reactiveaza) din cand in cand, mai des sau mai rar.
E cauzat de virusul Herpesvirus Hominis, si daca te referi la eruptia de pe buze, este vorba despre varianta HSV 1
(HSV2 e responsabila de eruptiile genitale).
Cauza principala a reaparitiei herpesului bucal este sistemul imunitar slabit.
Cauze secundare sunt mai multe, si foarte diverse, dar in general, gripa si racelile pot declansa reactivarea virusului, expunerea prelungită la soare si radiatiile ultraviolete, temperaturile scăzute sau uscarea mucoasei bucale si a buzelor, stresul, dereglările hormonale, sarcina sau menstruația, alimente care pot provoca alergii, consumul excesiv de alcool, extracțiile dentare...
Eu am avut in trecut herpes instalat imediat dupa un episod urat de gripa, si peste nici 3 luni s-a instalat iar.
Mananc in general mereu cu pofta, si alte persoane de asemenea.
Totusi, herpes am avut de 4 ori in 38 de ani.
Deci, singura legatura cu alimentele ar putea fi o alergie la un aliment, pe care, desi il mananci cu pofta, nu il tolereaza organismul (poate fi vorba si despre cantitatea ingerata, deci are putina legatura cu CAT mananci), si atunci contra-ataca, lasand virusul sa isi face de cap.