anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Se întâmplă să am momente de maximă euforie, adrenalină, beatitudine iar după acele momente mă simt "descărcată", să nu mai am energie să fac altceva, nu la fel de multă.
Nu consum substanțe interzise sau alcool, acele stări fiind naturale și în momente de maximă satisfacție (nu neapărat sexuală).

Ce se întâmplă exact în acele stări?
Care este mecanismul?

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
Răspuns Câştigător
| Niciunnumedeutilizator a răspuns:

Creierul are un fel de omnistază, o stare în funcționează la nivel optim, în care încearcă să se mențină. Starea asta e cam neutră, nu simți nimic în ea. De asta, dacă o perioadă ai o perioadă de euforie, în care s-au folosit predominant serotonina, oxitocina, dopamina și alți "hormoni ai fericirii", la final creierul va elibera o serie de hormoni care să inducă o stare de tristețe direct proporțională (ca durată & intensitate) cu cea de euforie avută anterior.
Același lucru e valabil și la droguri.

| Mosotti a răspuns (pentru Niciunnumedeutilizator):

Nu elibereaza nimic creieru ca sa fi trist, ci coboara mai mult nivelul de adrenalina sau de celelalte, decat nivelul normal, ca urmare a abuzului adica ca urmare acelui high cand alea au urcat prea tare.

Nu ar fi chiar normal, dar se intampla ca si la droguri, in mod normal trebuia sa coboare nivelul la normal cat era inainte, chiar daca ai avut un high, e idiot proiectat creierul, adica n-ai voie sa fi mai fericit de fapt, cam asa se traduce.

Si va trebui sa-l modificam ca sa avem dreptu sa fim fericiti cat vrem noi, fara probleme. Ca nu cocaina e de vina, ci creierul nostru tampit.
Va trebui ca daca iei cocaina, nivelu de dopamina sa urce, iar cand coboara sa coboare la normal si atat.
Si nici sa reduca nr de receptori de dopamina ca sa-ti ia fericirea, ci sa-i lase mereu la acelasi nivel, si asa nu va mai apare dependenta si nici toleranta (sa iei mai mult pentru acelasi efect).

| Niciunnumedeutilizator a răspuns (pentru Mosotti):

„Nu elibereaza nimic creieru ca sa fi trist, ci coboara mai mult nivelul de adrenalina sau de celelalte, decat nivelul normal, ca urmare a abuzului adica ca urmare acelui high cand alea au urcat prea tare."
Da, am greșit eu.

Cu următoarea idee nu sunt de acord. Gândește-te că funcționează și la alte emoții, cum ar fi tristețe. Și după o lungă perioadă de mâhnire (nu zic aici depresie, o amărăciune „normală") ai nevoie să mai râzi.

| Mosotti a răspuns (pentru Niciunnumedeutilizator):

Pai nu, ca si chestia asta sa fie inteligenta, sa fie selectiva treaba.
Nu sa te tina in tristete in prostie, sa-si mentina neurotransmitatorii sus mereu ca sa fi normal, iar daca bagi si tu ceva cocaina ca sa fi mai fericit, sa lase dopamina si mai sus pana ce drogu isi pierde efect, apoi sa revina la normal nivelul neurotransmitatorilor, deci sa nu coboare niciodata sub normal.

Fara sa iti mai strice smecheria si sa reduca nr de receptori de dopamina daca dopamina aia e sus, sa se apere de asta, si sa se f in fericirea mea.
Ca daca face asta, e logic ca daca din 10 receptori ai 5, si dopamina coboara la normal si nu mai stimuleaza ca inainte 10 receptori, e clar ca o sa fi praf pe stare.

Si ca sa scapi, trebuie sa stai un timp asa dar si fara sa mai iei cocaina, si in timp creieru vede ca-s prea putini receptori la dopamina de level normal adica aia 5, si incet incet isi deschide iar receptorii inchisi si vei avea 10 iar, si asa iti revii.

Daca aveai 10 receptori, ii stimulezi mai tare si apoi pica dopamina la normal din nou, va stimula tot 10 receptori si vei pica din high la normal, dar atat.
Asa ar fi trebuit.

Si cu tristetile, tot creieru e idiot rau.
Eu am testat la faza cu bunica, stii cum e? E ca la programare:

Daca moare bunica, atunci pica serotonina sau endorfinele sau ce o fi, si suferi tare.
Deci nu decesu bunicii te face sa suferi direct, ci picajul neurotransmitatorilor.
Dar daca facem asa:

Daca moare bunica, serotonina nu coboara deloc, isi mentine nivelul normal.
Autnci nu mai suferi, oricum e o suferinta inutila, deci e bine sa nu mai fie.

Asa ca murise bunica in sept 2015, sufeream tare, am zis "ia stai sa ma joc eu putin sa vedem ce iese", si am luat putina buprenorfina care urca endorfinele.
BAI, nu mi-a venit sa cred tata, intr-o ora eram ca nou, ma simteam normal, trecuse total suferinta, aveam doar o parere de rau si atat.
Vezi? A urcat endorfinele picate.
Am luat 3 saptamani, si apoi am scos-o, trecand perioada aia critic de inceput cand a decedat, endorfinele n-au picat iar, ci au ramas aproximativ la normal fara buprenorfina aia.

Deci trebuie sa ne jucam putin, sa modificam, sa ne facem viata mai buna, ca daca stai dupa creieru asta prost, te duce la ruina.

| cristi202 a răspuns (pentru Niciunnumedeutilizator):

Cu specificatia ca la droguri starile sunt mult amplificate, si de aceea apar problemele.
happy

| Niciunnumedeutilizator a răspuns (pentru cristi202):

Da, ai dreptate! Și nu doar a drogurilor convenționale (marijuana, cocaină, canabis etc): cofeina, acoolul și tutunul sunt și ele droguri. Iar la alcoolici pot apărea probleme, uneori chiar mai grave decât la alte droguri deoarece e legal. Câte familii nu sunt dezbinate de patima beției? Câți nu-și bat nevasta când vin seara de la cârciumă? Câți nu-și trimit copiii la muncă și ei stau acasă cu fundul pe scaun, doar ca să dea toți banii câștigati de propriii lor copii pe băutură? Cate crime nu se comit sub influența alcoolului?

| cristi202 a răspuns (pentru Niciunnumedeutilizator):

Da, e trist in ce priveste alcoolul, dar adevarat.

21 răspunsuri:
sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

Se întâmplă să am momente. Ce anume declanșează acele momente? Din senin?

| Mosotti a răspuns:

Ai o dereglare care face sa urce adrenalina prea tare, si dupa aia este normal ca te simti descarcata, ca coboara prea mult nivelul dupa acel high, asta e mecanismul.
Nu conteaza ca nu consumi ceva, se intampla si natural daca nu merge bine treaba pe acolo.

De ex niv de adrenalina cand esti pe normal e 10.
Urca la 40 sa zicem si apare euforia aia.
Ca urmare a excesului, coboara la 1, nu la 10 cum era, si aia e.
Te simti un timp descarcata, si apoi lent revine la 10 si te simti normal.
Dupa aia la un moment dat iar urca la 40 si ai starea aia, si iar pica tare imediat dupa.

In mod normal si daca urca la 40 ar fi trebuit sa coboare la 10 cum era inainte, adica sa revii de la high la normal, nu la low.
Sau sa nu urce la 40 si sa ramana la 10 mereu.

Coboara la 1 si nu la 10 probabil ca, creieru simte ca e exces la 40 si atunci dupa aia coboara ca protectie prea mult treaba.

| LordCristobal a răspuns:

Si mie mi se intampla de multe ori treaba asta.Sunt curios ce raspunsuri primesti.Nici eu nu am o explicatie.
Daca starile descrise de tine mai sus nu sunt de natura sexuala e posibil sa fi o persoana foarte dezvoltata spiritual.

| Seba2013 a răspuns:

Platon in philebos sau fileb vorbeste de afectiuni. El vorbeste de afectiuni armonice si de pasiuni violente, agresive, egoiste, etc. Stoicii vorbesc si ei de eupatheiai (afectiuni bune) si de pathe sau pasiuni perturbatoare. Si multi altii.

Modernismul prin butoane si mecanisme fomenteaza adrenalina si stresul, pentru ca vor consumism, disonanta. Considera ca armonia in scara valorativa se afllta la -10 sau la starea de somn(somn/veghe). Stintificii ei nici nu vorbesc de ea. Astea sunt tehnici de oameni care vor sa stapaneasca si sa ascunda adevarul(intuneca si orbesc mintea). Aceste disonante sunt facute cu un scop determinat, clar, precis, punctual si cu o finalitate, dupa aceea sa dispara, nu sa ne adaptam noi la ea. Insa ei pun reflectoarele pe organicism si oamenii cred ca acolo gasesc pamantul dulce si incep sa traiasca.

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Cred ca este o dereglare a neurotransmitatorilor, sau a glandei tiroide,, posibil și o dereglare majoră hormonala, dar eu cred ca la mediatorii chimici este problema.
Dacă treci de la euforie și extaz la o stare vicecersa atunci este o forma de bipolaritate.
Ești super norocoasa orice ar fi, fiind învăluită de atata fericite deplina. Dacă aveam eu starea asta eram de mult in grafic.
La tine sunt episoade recurente aceste stări, nu sunt permanente, este o instabilitate psihică, cu toții ne confruntam cu fel și fel de stări atipice în ultima vreme.

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Înclin a fi vorba de revelații, tranziție a dimensiunilor și nu instabilitate emoțională.

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Eu cred ca tu esti dereglata si cu prea mult timp liber de pui cate 5 intrebari inutile pe zi, raspuns pe care il poti afla pe google in 2 minute. Ia ti un job part time in loc sa pierzi vremea aici si cu banii aia intra pe publi24, matrimoniale sau chatonlinecucrestinii, poate te descarci nu neaparat sexual.

| anonim_4396 explică (pentru anonim_4396):

Mulțumesc încă o dată pentru cuvintele "frumoase". kiss
Job part-time am.

Dacă nu-ți convin întrebările mele, ai opțiunea de a mă ignora/bloca.
Use it.

| Dragosdoar a răspuns:

Fa si tu sex mai putin.

| 4ndr33y a răspuns:

Tulburare bipolara, ma mir ca nu a zis nimeni pana acum.

| Mosotti a răspuns (pentru 4ndr33y):

Nu este TAB pentru ca daca era, nu mai revenea niciodata la normal fara tratament, statea in ciclul depresie-manie sau hipomanie (high ala) mereu.

Ea are scurta depresie sau moleseala si apoi isi revine de la sine.

| George456 a răspuns:

As vrea sa ne descărcam amândoi in stilu iepurilă?

| BogdanBzt a răspuns:

Se vede după felul în care pui întrebările că ești o persoană religioasă/spirituală.

Se spune că sunt două forțe în creație, forța binelui și forța răului. Ele luptă constant pentru supremație. Atunci când ne îndreptăm către bine(Dumnezeu), forța răului(ignoranța) se opune și ne trage înapoi acolo unde ne-a obișnuit.

Ceea ce simți sunt acele stări pe care tu prin comportamentul si obiceiurile tale le-ai creat, fie că sunt bune sau rele. E o luptă grea și ar trebui să te înveți cu ea, dacă ai ales calea Lui și ești cu adevărat sinceră te va îndruma și vei primi claritate, nu te aștepta să fie ușor, devino tu mai puternică.

Lasă stările și experiențele astea să te întărească, asta te va ajuta să păstrezi și intensifici acele stări de bine descrise în întrebarea ta.

| Mertyk_Ion_1964 a răspuns:

Draga mea, cunosti probabil faptul, că unele maşini accelerate un pic„peste"...se ridica la niste parametrii nebanuiti! După acceleratie, se pare ca ele merg normal(apropo, nu mi-ai spus ce varsta ai, era de folos pentru raspuns). Diferenta este de starea corpului tau, într-un moment dat.Asta nu e de rau, e chiar de bine!„Supapele"s-au deschis automat, au refulat toată energia, apoi sau închis pentru a merge (maşina)corpul normal cum îl comanzi tu, in funcţie de necesitati sau împrejurari! Bucură-te de ce energie ai.Problema este, să ţi-o cheltuiesti in mod benefic şi în scop nobil! Deci totul depinde de tine si de darul pe care-l ai, folosindu-l bine!

| Mosotti a răspuns (pentru Mertyk_Ion_1964):

In mod normal ar trebui sa revina la nivelul de dinainte, nu sa coboare mai tare nivelul decat inainte.
Sau tot normal ar fi sa nu aiba puseurile alea.

Nu e un dar, ca dupa aia vine reversul, si nu-i convine moleseala aia.
Dar era daca revenea la normal dupa, si atat.