Nu!---căci,orice modalitate de control ar presupune conștiență.Ori, conștiența "lucrează" numai pe fundalul stării de veghe.
Ar fi o alternativa destul de apropiata noua, cadoul Fizicii - cel putin pentru o parte a problemei ridicate de tine :) - am sa explic mai incolo. Daca te referi la anumite mijloace materiale, palpabile prin care putem controla toate momentele somnului, nu. Acestea sunt inca de domeniul SF-ului. Suntem organisme extrem de complexe, creeate, biologic vorbind, intr-un echilibru perfect cu natura. Evident, acest echilibru poate fi temporar, asa cum si natura ne ofera cicluri - printre care se regasesc si momentele de hazard/haos. Insa cheia somnului la fiintele vii sta in bioritm, mai exact, in acele cicluri circadiane, lunare si circanuale. Pornind de la aceasta idee, cum ca suntem in stransa legatura cu ritmul naturii (o poti lua cum vrei - stiintific sau anecdotal) - unii ar spune ca acest bioritm tine de domeniul pseudo-stiintific: ar putea sa fie relativ daca nu crezi in rapoartele facute de NASA de-a lungul timpului, cu implicatii in cercetarea pe piloti. Eu cred. Uite aici unul dintre ele:
https://ntrs.nasa.gov/......search.jsp
Tot datorita stiintei, chiar daca nu am avea raspunsuri clare ce vizeaza relatia noastra cu acest bioritm, se gasesc nenumarate rapoarte si lucrari stiintifice care dovedesc efectele negative ale schimbarii de bioritm asupra noastra.
Daca aceste ritmuri sunt in dezechilibru cu natura si mediul nostru, pot aparea tot felul de boli si tulburari ale organismelor: insomnii, tulburari ale somnului de alta natura, ameteala cronica, boli ale inimii, diabet, depresie, tulburari afective legate de anotimp (SAD- seasonal affective disorder) etc.
Demonstratiile cum ca aceasta stare naturala a noastra, somnul, este un element cheie al vietii si al functionarii corecte a organismelor, se bazeaza pe cateva ipoteze care au aparut de-a lungul timpului:
1. Ipoteza schimbului: specifiica faptul ca lumina zilei poate suprima productia de melatonina;
2. Ipoteza Serotoninei: deficitul de serotonina sta la baza cauzelor depresiei;
3. Ipoteza secretiei anormale de melatonina din glanda pineala: lumina artificiala care este folosita pana in ore tarzii reduce secretia de melatonina.
Ei bine, daca crezi in aceste lucruri cu efecte din ce in ce mai evidente in lumea noastra, moderna, atunci eu, una, as vrea sa merg mai departe, spunand ca daca vrem sa controlam somnul, care este o stare naturala, ar trebui sa fim in stare sa controlam aceste cicluri naturale - un lucru inca imposibil. Nu sunt lucruri dovedite de mine, evident. Eu fac doar un sumar a tot ceea ce am invatat despre acest lucru si concluziile la care am ajuns.
Domeniul fizic a reusit sa se apropie cel mai mult de aceasta legatura dintre medicina si efectele bioritmului asupra noastra, intr-un mod controlat. Insa si aceasta metoda este recunoscuta ca fiind o alternativa, nu una exacta a faptului ca ne putem controla somnul si, respectiv, efectele bioritmului asupra noastra.
Norman Rosenthal (https://www.normanrosenthal.com/) a descoperit tulburarea afectiva legata de anotimp (SAD) cand s-a mutat din Africa de Sud, in SUA si a inceput sa aiba episoade de depresie hibernala. Multor oameni li se schimba starea de spirit in functie de anotimp si au crize repetate de depresie in timpul iernii. Rosenthal sustine ca oamenii au fost facuti sa reactioneze la ritmurile circanuale (anotimpurile). Cand zilele se scurteaza, multi oameni se retrag in ei si a le cere sa functioneze in ciuda propriei inchideri biologice este o formula pentru depresie. Experientele au aratat ca SAD-ul este in stransa legatura cu lumina, ea stimuland hipotalamusul (locul unde isi are baza intregul sistem al somnului - ce poate fi dereglat de depresie) Lumina influenteaza, de asemenea, sinteza serotoninei din retina. O zi insorita ofera cam de trei sute de ori mai multa lumina decat media interiorului unei case (cifrele despre nivelurile luminii artificiale si naturale sunt deduse de Michael J. Norden, in "Beyond Prozac: Brain Toxic Lifetsyles, Natural Antidotes and New Generation Antidepressants - calcule bazate pe lucși de lumina).
Terapia prescrisa de cei care sufera de SAD este folosirea unui lightbox, care proiecteaza asupra ta o lumina cat se poate de puternica.Acest lightbox este purtat pe cap :). Minunatie a fizicii ce este mult mai luminoasa decat lumina normala de interior (10.000 de lucsi pentru cele mai noi lightbox-uri, in comparatie cu 100.000 de lucsi pentru o zi insorita sau 300 de lucsi pentru lumina din casa), astfel sporind nivelul de serotonina din creier.
Pana acum, este cea mai apropiata forma prin care ne putem pacali unul din efectele bioritmului. Dar, ca mai in toate procesele vizionare, putem sa avem asteptari mari de la viitor, in a ne controla si sistemele care sunt dependente de acest bioritm, inclusiv al somnului. :)
Un tip pe care il stalk-uiesc de ceva timp pe unde apuc, Andrew Solomon, finalist al premiului Pulitzer si autorul bestseller-ului New York Times "Demonul Amiezii", este un personaj cel putin excentric, trecand prin episoade critice de depresie si incercand de la cele mai traditionale metode pana la cele mai moderne de tratament, a facut o "anatomie a depresiei". In cartea lui spunea despre efectele pe care le-a avut aceasta inovatie cu lucsi de lumina: "Pe mine, aceste lightbox-uri ma cam ametesc si am senzatia ca, pentru ochii mei, nu sunt bune, dar cunsc oameni carora le plac".
Una dintre multele lui prezentari:
https://www.youtube.com/watch?v=-eBUcBfkVCo
Girly97 întreabă:
anonim_4396 întreabă: