| CatalinDanielLiviu a întrebat:

Soția mea face des atacuri de panică și nu știu ce să îi fac și după ce face atac de panică se simte foarte rau, cum o pot ajuta?

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
7 răspunsuri:
| Korkodeln a răspuns:

O poti ajuta cu suportul si intelegerea ta si a o convinge sa sa mearga la medic, la noi bolile psihice sunt considerate o stigma sociala si oamenii refuza sa mearga la medic pentru probleme care daca ar fi tratate la timp nu s-ar agrava si nu ar deveni permanente: "cum sa merg la psihiatrie sau psiholog, da' ce sunt nebuna, ce-o sa zica lumea daca afla...", e cea mai nociva decizie posibil.

| 1onur a răspuns:

Mergi cu soția ta urgent la medic ajut-o sa se îmbrace uită-te la ea cu toată inima și sufletul tău nu ca la un pacient are nevoie de ajutor tău soția ta uităte la soția ta cu inima și sufletul tău cu Adevărat și Adevărată și Adevărată țineo de mână și pupo pe frunte ajut-o sa se îmbrace nu o agită că handicapați și speri haide îmbrăcate ușor că omul poate are alte dureri și de rușine poate nu-ți spune săi de teamă mergi cu soția ta la urgenta ia un taxi suna din înainte și duci la medicul de familie si iubeșteți soția cu Adevărat respectați soția cu Adevărat nu face pe macho și bărbatul case cu ia îndemână că nu o iubești cu Adevărat și o tratezi că un bou și nesimțit handicapat ia-o în brațe pe soția ta frate și spune-i că va fi bine nu o agita nu o speria mai rău nu-ți supără soția sa nu-ți amăgești rănești superi necăjești soția fiindcă ăsta sânt fetele femeile cu sufletul și inima sensibilă. Ajut-o pe soția ta iubeșteți soția cu Adevărat frate și nu-ți bate joc de bunătatea soției tale si atunci se va face și Soția ta bine.


Dacă tu începi cu arfe și dinalea... Normal că soția ta se va îmbolnăvi de inimă normal că soția ta nu va fi bine frate

| GeorgescuF a răspuns:

Trebuie consultat un medic psihiatru care va face o investigatie serioasa si va recomanda un tratament adecvat. Afectiunea nu se poate rezolva prin vointa sau prin intelegere din partea sotului.

| Sophieka a răspuns:

Cateva terapii de constelatie familiala (cautati pe net, vorbesc serios) si meditatii ghidate de pe Youtube pentru atacuri de panica si anxietate. Gasiti articole la mine in intrebari daca cautati. Am facut postari anume cu link-uri directe.
Atacurile de panica si nu numai pot provenii in mare masura de la stramosi, din cauza copiilor avortati sau facuti fara a fi doriti cum s-a intamplat mult pe timpurile bunicilor nostri.

| mihai69 a răspuns:

Un consult de specialitate la psiholog și eventual psihiatru.

| MountainRiver a răspuns:

Păi dacă-s atacuri de panică, poate că ar trebui să meargă la psihiatru și psiholog. Atacurile de panică sunt printre primele simptome ale anxietății. Acum însă trebuie să afli către ce se îndreaptă anxietatea ei sau care este obiectul anxietății ei, altfel spus, care este teama ei/temerile ei, fobiile ei. De obicei anxietatea are mai multe forme și tot de obicei, anxietatea are în spate niște frici fără cauză reală, niște frici difuze, dar care, la rândul lor, în spatele acestor frici difuze, stau de fapt niște fobii, fobii de obicei formate în copilăria mică.
Adică dacă atacurile de panică apar de exemplu într-un anume context la soția ta, poate în societate sau când rămâne singură acasă, acolo să se afle de fapt fobiile ei, care la rândul lor au o bază în spate, în copilărie. Adică dacă de exemplu soția ta are anxietate socială și deci astfel îi e teamă să stea între oameni și mulțimi, asta denotă faptul că, în copilărie a avut o experiență traumatică în acest context, adică social sau în mulțimi. Dacă în schimb crizele le face în casă și îi e teamă să rămână singură, poate că teama ei, fobia ei, s-a format tot în copilărie, când într-un moment vulnerabil al vieții ei, părinții ei/tutorii au lăsat-o singură sau au neglijat-o, iar dacă pentru ea asta a fost destul de traumatic, poate a format în timp o teamă sau anxietate de singurătate. Și la fel stau lucrurile în orice problemă ar avea de fapt soția ta.
Adică ce vreau să spun, e că, dacă crizele continuă și cresc, e important să se identifice mai amănunțit care e de fapt trigerul acelor atacuri de panică, apoi trebuie cercetat la fel de amănunțit în trecutul ei. Dar de aceea spuneam de psiholog, căci oricât ai vrea să o ajuți tu, nu ai cum, și chiar dacă ai fi studiat tu psihologia sau ai lucra în domeniu, deoarece terapia nu o pați practica cu familia sau cunoscuții. Codul deontologic interzice asta + că i-ai putea de fapt agrava stările, în loc să i le vindeci, oricâte intenții bune ai avea.
Deci eu una aș recomanda în primă fază terapia și psihologul, apoi dacă crizele tot continuă sau cresc, clar trebuie să meargă mai departe către un medic psihiatru, evident împreună cu terapia, dar va avea nevoie și de un tratament dacă crizele escaladează și chiar se ajunge la probleme mai grave, cum ar fi dezintegrarea socială sau disfuncționarea normală a ei în societate, ori să ajungă la tahicardie sau chiar, doamne ferește, mai grav, gânduri suicidare.
Nu-i de joacă cu așa ceva, oricât de banal pare la prima vedere. Este deja dovedit și paradovedit că emoțiile neținute subcontrol sau chiar pierderea autocontrolului emoțional, poate duce la probleme fiziologice și boli sau chiar haos. Așa că, e de datoria ta, să ai grijă de soția ta. Iar oricât ai vrea s-o ajuți nu ai cum, mai mult decât a o îndrepta către un bun specialist în terapie și cum am mai spus, în ultimă instanță chiar în medicină mentală și psihică.

Cât de tine, fix ca persoană ce conviețuiești cu ea, cel mai bun ajutor pe care i-l poți oferi este sprijinul tău necondiționat și muuultă empatie în tot ce traversează sau va traversa de acum înainte soția ta. Oricum ar suna ce o să spun acum, dar da, oamenii cu probleme emoționale, atât că sunt doar momente mai dificile sau chiar o patologie a acestor emoții profunde și puternice, cel mai bun remediu pentru aceștia îl constituie suportivitatea oamenilor dragi persoanei, empatia, răbdarea, înțelegerea și cred că cel mai important acceptarea persoanei așa cum este, de către cei dragi. Fără aceștia, oamenii care traversează astfel de momente în viață, precum soția ta, în timp, singuri fiind sau chiar nesimțindu-se apreciați, iubiți și acceptați, pot forma patologii și transforma în caractere periculoase.

| Violleta2022 a răspuns:

Imi pare rau pentru sotia ta, dar tu nu poti sa o ajuti, asta o poate face doar un medic psihiatru, care ii poate prescrie medicatie adecavata si terapie.
sanatate multa!