ADHD este o tulburare psihiatrica, de neuro-dezvoltare, care afectează mai ales copiii și se manifestă prin imposibilitatea acestora de a se concentra asupra unui anumit subiect sau unei anumite acțiuni. Netratată poate avea consecințe negative pe termen lung (psihologice, sociale, economice).
Autism
Autism este un nume generic pentru o serie de tulburări comportamentale fundamentale.
Cauzele autismului nu sunt încă înțelese complet, dar se crede că tulburările se datorează unor defecțiuni genetice, ale unor interacțiuni între gene sau mutații rare cu efecte majore. În unele cazuri rare, autismul este asociat cu agenți teratogeni (care produc defecte natale). Teorii precum că autismul ar avea vreo legătură cu vaccinările nu au fost dovedite în mod științific.
În luna martie 2014, University of Chicago a publicat rezultatele celui mai mare studiu privind influența factorilor de mediu în dizabilitățile intelectuale. Analizând dosarele medicale a 100 de milioane de americani, cercetătorii au ajuns la concluzia că incidența autismului este strâns legată de expunerea la poluanți, de exemplu pesticide. Fetușii de sex masculin sunt mai sensibili la substanțele toxice din mediu, cum ar fi plumbul, diversele medicamente sau molecule sintetice, iar expunerea părinților la aceste toxine ar putea să explice o mare parte a mutațiilor genetice, inclusiv cele responsabile de dezvoltarea ulterioară a simptomelor autismului.
Autismul se observă deja de la o vârstă fragedă (înainte de 3 ani), cu excepția sindromului Asperger, care poate de obicei să fie diagnosticat când copilul merge la școală.
Simptome obișnuite ale autismului sunt acțiuni repetitive/monomane, contact și comunicare limitată cu alte persoane și interese foarte restrânse. Răspândirea bolii este cam de 6 la 1000 de persoane, și este de trei sau patru ori mai des întâlnită la băieți decât la fete.
Panglica pentru înţelegerea autismului2 aprilie este Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului.
În România, o organizație non-guvernamentală care se ocupă de persoanele ce suferă de autism este fundația Pentru Voi.
RAHITÍSM s. n. Boală caracteristică primei copilării, provocată de lipsa vitaminei D, care produce tulburări în metabolismul fosforului și al calciului, cu repercusiuni, în special, asupra sistemului osos. – Din fr. rachitisme.
anonim_4396 întreabă: