| Lala20 a întrebat:

Spuneti-mi va rog niste remedii pentru tusea productiva (am traheita si medicul mi-a dat eurespal si erdomed + antibiotic Zinnat) dar as mai vrea niste tratamente naturale, sau idei despre ce medicament mai pot lua sa imi treaca odata.

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
1 răspuns:
| Rihanna18 a răspuns:

Tusea este modalitatea prin care organismul nostru raspunde la iritantii aflati la nivelul cailor respiratorii. La nivelul tractului respirator, iritantul stimuleaza terminatiile nervoase si transmite, prin intermediul receptorilor, impulsuri la centrul tusei de la nivelul creierului. Acesta trimite la randul lui semnale muschilor abdominali si diafragmei sa se contracte si sa expectoreze in scopul expulzarii iritantului. Tusea care persista timp de cateva saptamani sau cea insotita de expectoratii cu sange poate indica o afectiune care sa necesite ingrijirea medicala.
Cuprins articol
Generalitati
Tipuri de tuse
Cauze
Consultul medical
Prevenire
Sfaturi utile
Tipuri de tuseSus
Tipuri de tuseSus

In mod normal, tusea nu trebuie sa va ingrijoreze. Potrivit studiilor, tusea se amelioreaza in timp, de la sine, fara sa necesite vreun tratament. Cu toate acestea, in cazul in care tusea este severa, trebuie sa o priviti cu seriozitate si sa luati masuri pentru a scapa de ea. Fiecare tip de tuse ii corespunde un tratament specific; din aceasta cauza este foarte important sa se stabileasca diagnosticul corect pentru a fi prescirs tratamentul potrivit.
Exista mai multe tipuri, distincte, de tuse:
- tusea uscata (seaca sau iritativa)
- tusea umeda (cu expectoratie)
- crupul laringian
- tusea convulsiva sau pertussis
- tusea productiva

Tusea uscata, seaca sau iritativa
Este cauzata de o infectie a tractului respirator superior (nas si gat), cum ar fi raceala sau gripa. De obicei, acest tip de tuse se accentueaza daca persoana afectata petrece mult timp intr-o incapere incalzita si noaptea. Totodata, tusea uscata poate fi si un semn de debut al unei infectii de tract respirator inferior: bronsiolita - inflamatia cailor respiratorii inferioare, pneumonie - inflamatia tesutului pulmonar. De asemenea, tusea ar putea provoca aparitia astmului (al carui prim semn este declansarea unei tuse uscate, persistenta, pe timp de noapte sau care se manifesta in urma expunerii la fumul de tigara sau alti factori iritanti similari).
Crupul laringian
Crupul este o boala frecvent intalnita la copii mic, caracterizata prin tuse uscata si zgomotoasa. Cauza este o infectie virala, soldata cu inflamatia si ingustarea laringelui, a traheei si bronhiilor prin care aerul ajunge la plamani. Un alt simptom specific al crupului este stridorul - fluierat ascutit, zgomotos care apare in timpul inspiratiei.

Tusea umeda sau expectoranta
Denumirea acestui tip de tuse provine de la faptul ca este insotita de secretii si mucus (fluide), aflate la nivelul tractului respirator inferior (trahee si plamani). Cele mai frecvente cauze ale tusei expectorante sunt infectiile si astmul. Tusea contribuie, practic, la eliminarea lichidului din tractul respirator inferior. Copii mai mari pot scuipa acest mucus, in timp ce copii mici il vor inghite si va ajunge in stomac. Inghitirea acestor fluide conduce la aparitia diareei. Mucusul va fi vizibil in scaunul sau in varsaturile copilului.

Tusea convulsiva - pertussis
In cazul in care pacientul se confrunta cu tuse profunda si severa poate suferi de pertussis - tuse convulsiva sau tuse magareasca. La debutul bolii, simptomele sunt asemanatoare cu ale unei raceli banale, dar treptat tusea se va agrava, mai ales pe timp de noapte. Copilul va tusi de 5-15 ori, in succesiune rapida, accesul de tuse fiind incheiat de o inspiratie zgomotoasa, adanca sau chiar apnee prelungita. Acest tip de tuse poate cauza probleme de respiratie, pacientul poate deveni cianotic din cauza lipsei temporare de oxigen.

Tusea productiva
Tusea productiva (cu secretii) sau tusea din cosul pieptului este insotita de flegma (sputa). Intr-un fel, acest tip de tuse este benefic intrucat ajuta bolnavul sa expectoreze mucusul localizat la nivelul pieptului. Se recomanda stimularea eliminarii sputei, intrucat stagnarea acesteia ar putea cauza febra si varsaturi. Medicii specialisti recomanda, in cazul unei astfel de tuse, administrarea unui expectorant care va fluidiza flegma, ajutand la eliminarea acesteia.
CauzeSus
CauzeSus

O tuse ocazionala este normala, deoarece contribuie la eliminarea substantelor si secretiilor si previne infectiile. Totusi o tuse persistenta poate semnala o problema importanta de sanatate.
Cauzele tusei ar putea fi:
- sinuzita acuta;
- alergiile;
- astmul;
- bronsiectaziile;
- bronsiolita (in special la copii mici);
- bronsita;
- astmul din copilarie;
- sinuzita cronica;
- raceala comuna;
- bronhopneumopatia obstructiva;
- crupul laringian;
- fibroza chistica;
- emfizemul;
- boala de reflux gastroesofagian;
- febra fanului;
- insuficienta cardiaca (congestiva);
- gripa;
- laringita;
- cancerul pulmonar;
- medicamente: inhibitorii enzimei de conversie;
- pneumonia;
- virusul scintial respirator (in special la copii mici);
- tuberculoza;
- tusea convulsiva;
- scurgeri retronazale.
Consultul medicalSus
Consultul medicalSus

Sunati sau mergeti imediat la medic:
- daca prezentati tuse violenta care debuteaza brusc;
- daca scoateti sunete ascutite atunci cand inspirati (stridor);
- prezentati febra (poate fi vorba despre o infectie bacteriana care sa necesite antibiotice);
- mucus urat mirositor, gros, de culoare galben-verzuie (poate indica o infectie bacteriana);
- exista un istoric de boli cardiovasculare, edeme la nivelul picioareor sau o tuse care se agraveaza in pozitie culcata (poate indica insuficienta cardiaca congestiva);
- tuse care dureaza mai mult de 10-14 zile;
- transpiratii soldate cu pierderea in greutate sau transpiratii nocturne (poate fi un semn de tuberculoza).
Anuntati medicul si in cazul in care ati luat contact cu o persoana care sufera de tuberculoza sau daca bebelusul dvs. mai mic de 3 luni, tuseste.

Mergeti la camera de urgenta sau chemati ambulanta in urmatoarele cazuri:
- daca aveti dificultati de respiratie sau inghitire;
- daca scuipati sau expectorati sange in timp ce tusiti (hemoptizie).

La ce sa va asteptati la consultul medical

In cazuri de urgenta, tratamentul va viza in primul rand stabilizarea starii de sanatate a pacientului. Dupa ce starea bolnavului este stabila, medicul v-ar putea pune urmatoarele intrebari:
- Tusiti cu sange? (Cat de mult, cat de des)
- Expectorati? Cum este mucusul: este abundent si ingreuneaza tusea? Cat de multa sputa este produsa pe parcursul unei zile?
- Tusea este severa? Este uscata?
- Ce tip de tuse aveti? Tusea a debutat brusc? S-a amplificat recent? Se accentueaza pe parcursul noptii? La cat timp dupa trezire tusiti?
- Cat timp persista tusea?
- Tusiti mai mult cand stati culcat pe o parte?
- Aveti accese bruste de tuse, soldate cu varsaturi?
- Ce alte simptome sunt prezente?

Examenu fizic va include consultarea si observatia nasului, gatului, urechilor si pieptului. Investigatiile care pot fi efectuate:
- Bronhoscopia
- Radiografia plamanilor si a bronhiilor
- Testarea functiei pulmonare
- Analiza de sputa (in cazul tusei productive)
PrevenireSus
PrevenireSus

Modalitati de prevenire:
- Nu fumati (activ sau pasiv);
- Daca aveti alergii sezoniere (febra fanului, de exemplu), evitati expunerea la alergeni in zilele in care alergenii din aer ajung la apogeu. In aceasta perioada, daca este posibil, tineti ferestrele inchise si utilizati aerul conditionat. Evitati tipurile de ventilatie care folosesc aer din natura. Imediat ce ajungeti in locuinta dvs. faceti dus si schimbati-va hainele;
- Daca aveti alergii pe tot parcursul anului, acoperiti cu o husa perna si saltelele, utilizati un purificator de aer si evitati animalele de companie sau alti factori declansatori.

Pentru ameliorarea tusei incercati urmatoarele sfaturi:
- sugeti bomboane dulci: acestea pot facilita tusea uscata si calmeaza un gat iritat. Nu se recomanda copiilor sub 3 ani, pentru a preveni innecarea sau sufocarea;
- umidificati aerul: folositi de cateva ori pe zi un vaporizator sau stati in camera de baie in care ati dat drumul la dusul cu apa calda pentru a se forma aburi;
- consumati lichide: acestea ajuta la eliminarea mucusului subtire din gat. Lichidele calde, supa, ceaiul, calmeaza durerile de gat.
Sfaturi utileSus
Sfaturi utileSus

- Puneti cateva picaturi de ulei de eucalipt intr-un vas cu apa calda sau in umidificator pentru a respira vaporii emanati. Aerul umed va calma caile respiratorii, va reduce congestia de la nivelul sinusurilor si va fluidiza secretia din gat si plamani.
- Nu fumati.
- Aspirati in mod constant covoarele, schimbati lenjeria de pat pentru a preveni tusea alergica declansata de alergeni.
- Daca tusea este cauzata de o boala, beti 8 pahare de apa zilinic (de fapt, trebuie sa consumati aceasta canditate de lichid, indiferent de prezenta sau absenta tusei). Apa este un expectorant fabulos, care va contribuila subtierea mucusului si calmarea tusei.
- In timpul iernii, in cazul in care aerul din casa este uscat, folositi un umidificator sau vaporizator in camera in care dormiti noaptea. Astfel, mucusul va fi fluidizat. Asigurati-va ca umidificatorul este bine curatat pentru a nu deveni sediul unor bacterii.
- Sugeti bomboane sau pastile speciale, in cazul in care aveti o tuse uscata, pentru a umezi gatul. Ceaiurile de plante, indulcite au acelasi efect.
- Evitati alimentele care cresc productia de mucus: lactatele, carnea, prajelile.
- Utilizati diverse aplicatii calde pe zona gatului si a pieptului, pentru a calma simptomele.
- Folositi unguente care contin uleiuri esentiale pe care sa le aplicati pe zona pieptului. Inhalati uleiuri esentiale de lavanda, eucalipt sau altele cu rol expectorant. Puteti sa le introduceti si in baia calda pe care o faceti inainte de culcare.