INTERFERÓN, interferoni, s. m. (Biochim.) Glicoproteină sintetizată în celulele animale după o infecție virală, având proprietăți antivirale. – Din engl. interferon, fr. interféron.
Este o substanta ( proteina) produsa de organismul uman( de sistemul imunitar - sunt de trei tipuri) cu rol in apararea antivirala, antiimicrobiana, antiiparazitara, anticanceroasa si cu proprietati imunomodulatoare. interferonii produsi prin inginerie genetica sunt utilizati pentru trat anumitor afectiuni -hepatita cr. B si C, leucemii, sarcom Kaposi, scleroza multipla, melanoame, diferite forma de cancer(ovar, hepatic, colon, etc)
E o proteina sintetizata in mod normal in unele celule din organism, avand rolul in special in apararea impotriva infectiilor bacteriene, virale si parazitare si cea anticanceroasa.
Interferonul e un modulator de imunitate. Se da ca tratament in unele forme de cancer (de exemplu melanom malign), in hepatite cronice virale, in unele boli autoimune. Este un medicament foarte puternic, cu efecte bune la pacienti atent selectionati, dar are foarte multe efecte adverse, unele extrem de redutabile.