| Black4Star a întrebat:

Stie cineva daca pot face efort mai devreme de 6 luni? Am facut mononucleoza si doctorul mi-a spus ca 6 luni nu am voie efort, desi am cautat si pe internet si am gasit ca minimum 1 luna nu se face efort asa ca as putea incepe dupa 1 luna sa ridic iar greutati? Pentru ca eu sunt obisnuit cu efortul am ridicat greutati, am fost la sala, am participat si la cros, inot, etk, deci as putea face dupa numai o luna efort? P. S In cel mai rau caz m-ar lua intai durerea de splina de la supraefort, semn ca ar trebui sa ma opresc, sau mi s-ar rupe splina direct? Roman am scris mai sus hehe, care stiti sa raspundeti datii drumu nu ma supar

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
Răspuns Câştigător
| Corina a răspuns:

Baiatul meu are gantere de 8 kg. Ale tale, de 12 kg mi se par putin cam grele, mai ales ca ai interdictie la efort. Ai putea sa scoti 1-2 discuri. Cat priveste hotararea de a face 1-2 serii de 30 cred ca e foarte inteleapta, mai ales ca singur spui ca la 30 incepi sa obosesti. Asta e si ideea, daca tot vrei sa incalci indicatia doctorului. Faci exercitii si cand simti ca incepi sa obosesti, te opresti. Te odihnesti 15 min. dupa care reiei seria a doua. Asta ca sa nu intrerupi definitiv exercitiile si ca sa mai pui corpul sa "munceasca".Dar repet: NU IN EXCES! Cat priveste funda, nu poti s-o acorzi decat unui singur raspuns (pe care il consideri tu cel mai bun), deci unei singure persoane, in semn de apreciere. Hotararea acordarii ei iti apartine in totalitate. Si intr-adevar aceasta funda nu ajuta la nimic altceva decat la cresterea punctajului si implicit la urcarea in Top a userilor si poate doar pentru sentimentul ca prin raspunsul dat ai putut ajuta pe un utilizator sau altul si ca ai fost apreciat pe masurapentru efortul si timpul acordat intrebarilor. In concluzie, declara castigator raspunsul pe care-l consideri tu cel mai bun si care te-a ajutat cel mai mult. Ramane la libera ta alegere. Numai bine!

10 răspunsuri:
| Corina a răspuns:

Pe internet sunt doar niste informatii generale despre aceasta boala, dar trebuie sa tii cont ca recuperarea organismului difera de la o persoana la alta. Doctorul stie cel mai bine ce recomandari trebuie sa faca, chiar daca uneori, datorita oboselii (ai spus ca ai avut nr.831 si ai asteptat 4-5 ore) pare plictisit. Meseria si-o face zilnic, astfel incat la el recomandarile au devenit un automatism, caci le stie pe de rost. In plus, chiar daca s-a uitat doar putin la analize, el stie cat de grava a fost boala ta la inceput si ce complicatii poate da in caz de tratament incorect sau "neascultarea" recomandarilor. Cred ca iti vine f. greu sa stai inactiv o perioada indelungata, mai ales ca ai fost obisnuit cu efortul, dar trebuie sa te gandesti ca e vorba de sanatatea ta si daca acum nu asculti, boala s-ar putea agrava si ti-ar putea afecta intreaga viata. Sanatate maxima!

| Black4Star explică (pentru Corina):

Pai cam da.sa stau 6 luni fara efort e aiurea rau.si stiu si ca se poate agrava, pot chiar sa fac ruptura de splina am inteles.dar am vazut ca a scris katya mai sus ca unii au nevoie si de 1-2 luni sa isi revina.am 17 ani si sunt si obisnuit cu efortul, in plus am o prietena care a avut vara trecuta boala sarutului si pe ia au tinuto starile de oboseala si de lesin in jur de 2 luni chiar si prima luna o durea foarte tare in gat si facea si febra mare constant, in schimb eu nu am facut febra, nu m-a durut in gat, prima saptamana am avut stari de lesin si oboseala foarte mari, dar acum sunt foarte bine, dupa prima saptamana n-am mai avut nimic.si de aia spun ca nu vreau sa stau 6 luni fara sa fac nimic stiind ca eu de fapt mi-am revenit in 1 luna.P.S mersi de raspuns si sa imi zici cum sa iti dau funda sau panglica sau asa ceva.la ce foloseste apropo?

| Corina a răspuns (pentru Black4Star):

Se pare ca boala ai luat-o de la aceasta prietena. Ai avut curiozitatea s-o intrebi ce recomandari a primit ea? Macar sa poti face o comparatie. In alta ordine de idei, cat a trecut din cele 6 luni recomandate de medic? Ma gandesc ca ceva efort usor ai putea face. Baiatul meu, de-o seama cu tine, face zilnic exercitii cu gantere si cu extensorul. Cred ca nu ti-a strica nici tie, dar cu conditia sa nu fie gantere prea grele. Asta ca sa-ti mai amagesti putin organismul si chiar psihicul, pana trece perioada de recuperare. Cel mai ingrijorator lucru mi s-a parut (citind pe net) faptul ca o data contactata aceasta boala, chiar daca te-ai vindecat, ramai cu virusul in organism toata viata. Nu stiu ce inseamna acest lucru, dar ceva bun nu poate fi. Cred ca va trebui sa fii f. atent tot timpul de acum in colo. Dar cum a spus si Katya, ar fi bine sa mai auzi si parerea altui medic, caruia sa-i ceri sfatul in privinta efortului fizic. In rest, sanatate maxima!

Corina, sa stii ca am intrebat-o, ca ea statea pe aceeasi strada cu mine de cand eram mici dar s-a mutat acum ceva timp, si boala asta a sarutului habarnuam de unde am luat-o, dar cred ca de pe la scoala fiindca eu cu fata aia, raluca, asa o cheama nu m-am mai vazut de aproape 1 an.cam tot atunci cand a avut ea.ea a avut vara trecuta.sau ma gandesc ca e posibil s-o fi luat si sa fi aparut tocmai acum? ca am vaz ca apare la vreo 4-6 saptamani de la infestare cu virus si ea sa poata transmite virusu inca vreo 18 luni parca, Atocmai mi- am amintit ca m- am intalnit in vacanta de iarna cu ea in tramvai. poate sa fi luat atunci. oricum, cum ziceam am vorbit cu ea pe mess, si mi-a zis ca tot 6 luni i-a spus si ei doctoru, dar ea vreo 2 luni a avut stari de lesin,molesala,o durea gatu de nu mai putea, facea febra mare intruna, abia peste 2 luni dupa ce s-a simtit mai bine, cica s-a dus la inot si peste vreo ora cam asa, cica a luat-o o durere mare in partea stanga, si s-a oprit n- a mai innotat, asta inseamna ca daca as face efort intens nu mi s-ar rupe splina, ci intai m-ar durea ca semn sa ma opresc nu? deci da ya s-a simtit rau vreo 2 luni, si parca zicea ca o durea si in gat, mie dupa prima saptamana, 1 saptamana jumate cam asa mi- a trecut tot si nu mai am nimic decat ganglionii umflati.si Wow ma gandeam ca esti de-o seama cu mine...=)si da si eu am gante acasa de 12 kg, fiul dvs tot asa are sau mai grele? extensor ma gandeam sa-mi iau si eu, pentru exercitii la picioare unul mai "special" pentru exercitii de picioare dar si pentru piept, spate si ceo mai fi, si cum i-am spus si lui Katya ma gandeam sa incep sa fac iar exercitii acasa cu ganterele dar in loc sa fac vreo 2-4 serii de cate 100, sa fac 1 max.2 serii de cate 30-50 cam asa, sa zicem 30.adica pana as obosi ca pe la vreo 30 incep sa obosesc, si cum obosesc putin sa ma opresc, iar alergatu pe loc si exercitiile pentru abdomen sa le scod din program, si sa fac doar restul picioare nu stiu daca as putea ca s-ar putea sa fie asemanator cu alergatu dar in rest brate, piept si spate(inclusiv trapez, umeri etk) cred ca as putea daca as face minimum, adica daca obosesc 1 pic sa ma opresc,.si am vazut si eu faza ca ramane in organism toata viata.nici eu nu stiu ce inseamna cred ca faptul c-o sa pot da la alta lume boala, sau eu stiu.dar am vaz ca in general se face o data in viata si ca dupa asta dobandesk o imunitate foarte mare (la boala asta a sarutului parca), si da i-am spus si lui katya ca cred ca o sa ma duc sa mai vb si cu alt medic acum ca stiu cum sta treaba, poate chiar nu-i nevoie de 6 luni cum zice ca ma gandesc ca 6 luni stau cei, cum a stat prietena mea care ea e foarte feminina si nu face mai pic de efortlaughing in schimb sper ca eu sa pot face P.s sa- mi zici sa-ti dau funda daca iti trebuiewinking

Corect, chiar asa o sa si fac, o sa fac cate 1-2 seri de cate vreo 30, adica cum am inceput sa obosesk o sa ma opresc, dar mai intai o sa mai astept 1-2 saptamani sa se implineasca macar 1 luna, 1 luna si cv inainte sa ma apuc iar k zicea Katya ca minim 1 luna sa stau atunci si eu putin mai mult de 1 lunawinking. Kat despre funda, Katya zicea k n-are nev de ia. poate tie iti foloseste la cvwinking Yo v-as acorda la amandoua funda dar deocamdata iti dau tie iar data viitoare o sa dau si lui Katya ca mai gasesc eu intrebari de pus=) sa vad cum merge cu exercitiile si poate o sa mai postez cate cv, Pe kurand si mersi de ajutor si tie Corina, si lui Katyawinking

In primul rand, multumesc pentru apreciere! In al doilea rand, cred ca ai luat o hotarare inteleapta, chiar matura as putea spune, in ceea ce priveste perioada de recuperare. Iti trebuie doar putina vointa pentru a mai astepta ceva timp inainte de inceperea exercitiilor fizice si deci a efortului. Pe curand!

Baiatul meu are gantere de 8 kg. Ale tale, de 12 kg mi se par putin cam grele, mai ales ca ai interdictie la efort. Ai putea sa scoti 1-2 discuri. Cat priveste hotararea de a face 1-2 serii de 30 cred ca e foarte inteleapta, mai ales ca singur spui ca la 30 incepi sa obosesti. Asta e si ideea, daca tot vrei sa incalci indicatia doctorului. Faci exercitii si cand simti ca incepi sa obosesti, te opresti. Te odihnesti 15 min. dupa care reiei seria a doua. Asta ca sa nu intrerupi definitiv exercitiile si ca sa mai pui corpul sa "munceasca".Dar repet: NU IN EXCES! Cat priveste funda, nu poti s-o acorzi decat unui singur raspuns (pe care il consideri tu cel mai bun), deci unei singure persoane, in semn de apreciere. Hotararea acordarii ei iti apartine in totalitate. Si intr-adevar aceasta funda nu ajuta la nimic altceva decat la cresterea punctajului si implicit la urcarea in Top a userilor si poate doar pentru sentimentul ca prin raspunsul dat ai putut ajuta pe un utilizator sau altul si ca ai fost apreciat pe masurapentru efortul si timpul acordat intrebarilor. In concluzie, declara castigator raspunsul pe care-l consideri tu cel mai bun si care te-a ajutat cel mai mult. Ramane la libera ta alegere. Numai bine!

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Daca doctorul ti-a recomandat sa eviti efortul fizic timp de 6 luni, tine cont de sfatul lui, perioada de recuperare difera in functie de fiecare persoana in parte.In plus, subliniez cuvantul MINIMUM 1 luna.Asta insemnand ca unele persoane pot sta numai 1-2 luni fara efort,dar altele necesita chiar mai mult de atat(lucrul acesta fiind valabil si in cazul de fata),altfel lucrurile se pot complica considerabil. Pune sanatatea pe primul loc, vei avea timp suficient si de sport, dupa recuperare.Numai bine.

| Black4Star explică (pentru anonim_4396):

Tocmai, ca a zis asta fara ca macar sa ma examineze s-a uitat un pic pe analize si a dat verdictul atat, parea si nepasator, plictisit asa, nu ma mira eu eram bonul nr.831 deci cred si eu ca vroia sa scape cat mai repede, de aia m- am si gandit sa intreb ca am stat vreo 4-5 ore sa astept si in 5 min s-a terminat totul. deci undele persoane pot sta doar 1 luna sau 2 nu? care mai exact sunt acele persoane? difera de la individ la individ nu? adica cateva exceptii, ca tocmai ca eu sunt obisnuit cu efortul de aia zic, si nu prea as putea sa stau atata timp fara sa alerg 1 pic sau ceva.prin deloc efort se refera ca n-am voie chiar deloc deloc sa alerg sau doar pentru mult timp? si daca sa zicem ca doar as face ca am acasa niste gantere daca peste o luna as incepe sa fac doar mici exercitii cu ele doar maini, picioare de ex, si sa nu fac intens si fara abdomen ca de cred ca m- ar durea asa as putea? P.S mersi de raspuns, am inteles ca se da funde sau ceva paici, la ce foloseste si daca iti trebuie sa-mi zici cum sa- ti dau daca iti trebuie ehhe

| anonim_4396 a răspuns (pentru Black4Star):

Eu nu am cunostintele necesare in acest domeniu pentru a te lamuri cu privire la toate curiozitatile tale(si mai precis, care persoane necesita doar 1-2 luni de repaus), dar daca medicul ti-a spus ca ai avea nevoie de 6 luni, nu cred ca te incadrezi in aceasta categorie.In orice caz,ar fi bine sa mai faci o vizita la medic, eventual altul, caruia sa-i dai mai multe detalii si care sa te asigure daca sunt absolut necesare cele 6 luni, sau daca poti sta mai putin, numai el iti poate da acest raspuns pe care-l astepti.Cat despre efortul fizic, alergatul iese clar din discutie si ar fi bine sa eviti si exercitiile pentru picioare. Dupa minimum 2 luni, cred ca ai putea face exercitii usoare pentru brate, cu greutati mici(maximum 3 kg)si,de asemenea, cred ca sunt ok plimbarile, nimic mai mult.Nici pe acestea, in schimb, sa nu le faci fara aprobarea medicului.La urma urmei,chiar daca esti obisnuit cu efortul,nu este chiar atat de greu sa iei o pauza de recuperare(chiar daca,probabil,ai impresia ca lucrurile nu stau asa).Cat despre funda(raspunsul castigator), aceasta se acorda raspunsului considerat cel mai bun.E un fel de apreciere pentru ajutorul primit si nu foloseste la ceva anume, doar adauga 100 de puncte la total, lucru care te poate ajuta sa urci in clasament.In dreptul fiecarui raspuns primit la intrebarile tale(mai putin raspunsurile date de tine),ai o medalie gri sub care scrie"declara raspunsul castigator".E suficient sa dai click pe medalia din dreptul raspunsului considerat cel mai bun si sa confirmi(ok),iar raspunsul respectiv a fost declarat castigator(sau a primit funda).De trebuit, nu-mi trebuie, am vrut doar sa te lamuresc cum stau treburile.Recunosc ca in cazul in care as fi primit cate 100 de lei pentru fiecare raspuns castigator obtinut,nu as fi indiferenta(cine ar fi?!hee hee), dar cum lucrurile nu stau asa, mi-e complet indiferent acest subiect.

| Black4Star explică (pentru anonim_4396):

Katya, pai in primul rand am vazut k merge sa pun si emoticonuri, sau prescurtari ca am vazut k ai pus si u, si eu care ma chinuiam cate juma de ora sa scriu corektlaughing), lasand asta la o parte, sa stii ca ma gandeam sa ma duc iar la doctoru la care am fost dar sa stii ca e buna ideea de a ma duce la altul, pentru ca acum stiu mai multe despre asta si pot sa- i explic ce si cum si da sunt de acord fara alergat, innot sau din astea care cum sa spun.care m-ar durea la splina.de-aia m- am gandit ca sa fac acasa, finndca am gantere de 12 kg, si eu faceam cate 2-4 serii de cate 100 seria, la maini, si ma gandeam k dupa 1 luna dupa ce mi se dezumfla ganglionii ca atat mai am in rest eu nici oboseala nu mai simt, sa ma apuc sa fac iar dar sa scot abdomenul din programa fiindca asta tine de splina si cred ca m-ar durea, si sa fac doar restul si mult mai usor, adica brate dar in loc de 100ridicari sa fac vreo 30-50, picioare la fell iar picioare fac max 70 genoflexiuni, ma gandeam sa fac doar cate 20-30, piept si spate la fell la spate incluzand umeri trapez si toate cele dar sa fac jumate chiar mai putin din cat faceam inainte, adica sa fac cat cred eu ca- i de ajuns pana sa nu ma doara,adica cum am inceput sa obosesc un pic sa ma opresc, eu cred ca alergatu e mai rau decat a ridica greutati, zic si eu.u ce zici? P.s.deci funda nu foloseste mai la nimic? si pot sa iti dau si tie si lui corina?