Buna!
MANCARICA DE CARTOFI
carne de porc
ceapa, usturoi, morcov, ardei gras,
cartofi
apa
rosii in bulion
sare, piper, condimente
marar
Se caleste carnita in putin ulei; se adauga legumele, apa (calda) si cartofii.
Se lasa la fiert, cu capac, si cand sint fierte se adauga rosiile in bulion.
Se sareaza, pipereaza dupa gust si se adauga condimentele preferate.
Se presara marar proaspat, tocat si se serveste.
IAHNIE DE CARTOFI
5 cartofi
2 cepe
1 lingura boia dulce sau iute
o canita (de cafea) cu suc de rosii
frunze de patrunjel sau telina
Se curata cartofii, se taie in 8 si se pun la fiert, cu o lingura de sare, in apa rece (cat sa-i cuprinda bine)
Dupa ce au fiert (trebuie sa fie moi dar inca fermi) se scurg bine intr-o strecuratoare. Pastrati un pahar de apa din apa in care au fiert.
Se curata si se taie ceapa pestisori, se pune la calit in cratita in care vom fierbe iahnia, impreuna cu 5, 6 linguri de ulei. Nu praji ceapa foarte mult!
Se adauga apoi cartofii fierti si boiaua si se amesteca. Se toarna paharul de apa pus deoparte, se lasa sa fiarba 2, 3 minute, dupa care se toarna bulionul.
Se potriveste de sare, si piper, daca va place.
Se lasa 10 minute sa fiarba impreuna, la foc mic, cu capac. Amesteca din cand in cand, sa nu se prinda.
Cand e gata, se adauga frunze de patrunjel sau telina, tocate.
Te pup!
Cartofi prajiti, omleta..., insa daca ai la indemana cateva legume si un piept de pui poti incerca urmatoarea reteta: se taie pieptul de pui cubulete, se pune pe fundul unui vas, iar peste se vor bune legumele tocate de asemenea cubulete. Se va pune putin ulei si se condimenteaza dupa gust. Lasi la cuptor max 20 min( pana "va disparea" apa pentru ca legumele si carnea vor lasa apa). Si gata e ceva simplu si foarte bun. si e si sanatos!
Printzesik întreabă: