De la sine nu se vindeca in nici un caz.
Pentru tratament conteaza in special cauza aritmiilor. Daca e la un tanar, aceasta poate fi un fascicul conductor aberant (o malformatie a sistemului care transmite impulsul electric inimii) si se poate trata cu succes. Daca e la un varstnic, cauza e cel mai adesea boala cardiaca ischemica si ea nu se vindeca, cel mult se tine sub control.
Aritmia extrasistolica atriala e mai cuminte, cea ventriculara prezentand riscuri vitale mult mai mari.
Nici una nu se vindeca de la sine. In functie de istoricul pacientului si cauza aritmie, poate sa se considere necesara o reconversie (in ritm sinusal, eliminand aritmiile) medicamentoasa sau electrica. Exista cazuri in care aritmia cardiaca poate fi lasata fara sa se incerce o reconverie, sau sa se renunte in momentul in care reconversia nu reuseste dupa un anumit timp. Aritmia atriala e mai comaptibila cu viata, rolul atriului fiind preluat de ventricul. aritmia ventriculara, e riscanta pentru ca poate sa ajunga fibrilatie ventriculara, care se traduce prin oprirea inimii("v-fib"-ul din filmele americane care se aude strigat de doctor inainte sa inceapa resuscitarea).
Exista, in literatura medicala, cazuri de reconversie spontana in ritm sinusal a aritmiilor atriale. Acesta este, insa, un semn de agravare a suferintei cardiace, si se caracerizeaza, de obicei, prin deces in maxim 2 saptamani.