| popana00 a întrebat:

Stiti cumva un cabinet privat in cluj unde pot face avort fara acordul parintilor? multumesc

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
4 răspunsuri:
| alessia5158 a răspuns:

Trebuie sa ai peste 16 ani ---- sub varsta de 16 ani minorul NU isi poate exprima consimtamantul in absenta parintilor.

Din Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii citez (Capitolul III: Acordul pacientului informat):

Art. 650. – Varsta legala pentru exprimarea consimtamantului informat este de 18 ani. Minorii isi pot exprima consimtamantul in absenta parintilor sau reprezentantului legal, in urmatoarele cazuri:

a) situatii de urgenta, cand parintii sau reprezentantul legal nu pot fi contactati, iar minorul are discernamantul necesar pentru a intelege situatia medicala in care se afla;

b) situatii medicale legate de diagnosticul si/sau tratamentul problemelor sexuale si reproductive, la solicitarea expresa a minorului in varsta de peste 16 ani."(http://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/71139)

bursuc001
Userul Lunii
| bursuc001 a răspuns:

Bună!

NICĂIERI în România ( nu doar în Cluj-Napoca ) NU se poate face avort ( la minore, deci dacă ai sub 18 anişori ) FĂRĂ acordul scris al părintelui/tutorelui legal!

Din moment ce eşti minoră, NU se poate face avort DECÂT cu acordul scris ( semnătura ) părintelui/tutorelui legal!
TREBUIE ca unul dintre părinţi să te însoţească ( trebuie să aveţi şi actele de identitate ) şi să SEMNEZE acordul privind procedura de avort!

Vezi alte detalii la linkul :
http://www.provitabucuresti.ro/bioetica/avortul/proceduri-metode-avort


Toate cele bune.

| bursuc001 a răspuns (pentru bursuc001):

Apropo de cele afirmate de @alessia5158 :

În legea menţionată de ea, se DEFINEŞTE foarte CLAR ce înseamnă "situaţii de urgenţă" ( menţionate la Art. 650 lit. a ) :

"ART. 651 - (1) Medicul curant, asistentul medical/moaşa răspund atunci când nu obţin consimţământul informat al pacientului sau al reprezentanţilor legali ai acestuia, cu excepţia cazurilor în care pacientul este lipsit de discernământ, iar reprezentantul legal sau ruda cea mai apropiată nu poate fi contactat, datorită situaţiei de urgenţă.
(2) Atunci când reprezentantul legal sau ruda cea mai apropiată nu poate fi contactat, medicul, asistentul medical/moaşa pot solicita autorizarea efectuării actului medical autorităţii tutelare sau pot acţiona fără acordul acesteia în situaţii de urgenţă, când intervalul de timp până la exprimarea acordului ar pune în pericol, în mod ireversibil, sănătatea şi viaţa pacientului.

CAP. 4 - Obligativitatea asigurării asistenţei medicale :
ART. 652 -...
(3) Medicul, medicul dentist, asistentul medical/moaşa au obligaţia de a accepta pacientul în situaţii de urgenţă, când lipsa asistenţei medicale poate pune în pericol, în mod grav şi ireversibil, sănătatea sau viaţa pacientului." - SURSA = Legea nr. 95/2006 ( actualizată 2014 ) de la linkul :
https://www.google.ro/......https?/url


Deci, dacă analizăm aceste informaţii d.p.d.v. LEGAL, se observă că :

1. O sarcină cu evoluţie normală NU se poate încadra la Art. 650 lit. a ( "situaţii de urgenţă" ) şi NU implică necesitatea efectuării unui avort deoarece NUUU "pune în pericol, în mod grav şi ireversibil, sănătatea sau viaţa pacientului."!

De fapt, o sarcină cu evoluţie normală, NU pune DELOC în pericol "sănătatea sau viaţa pacientei" :)
Cel mult, în această categorie se poate include necesitatea unui avort în cazul unei sarcini ectopice ( extrauterine )...

2. O sarcină se poate încadra la Art. 650 lit. b ( "situaţii medicale legate de diagnosticul şi/sau tratamentul problemelor sexuale şi reproductive" ) DOAR în ceea ce priveşte stabilirea diagnosticului ( CONFIRMAREA sarcinii ) - situaţie în care NU este necesar consimţământul părintelui şi minora NU trebuie să fie însoţită la ginecolog!

Dar, o sarcină cu evoluţie normală NU implică necesitatea efectuării unui avort, iar avortul NUUU se încadrează în categoria "tratamentul problemelor sexuale si reproductive"!

3. Deci, fie că vă place, fie că nu, în cazul unui avort la minore ( sub 18 anişori ), este OBLIGATORIU ACORDUL scris ( semnătura/consimţământul ) părintelui/tutorelui legal al minorei!

| Felys a răspuns:

Daca nu esti majora nici un medic nu se va atinge de tine fara acordul parintilor indiferent unde ai merge