Bună!
Vezi detalii la linkul :
http://www.sfatulmedicului.ro/......ional_1103
http://www.sfatulmedicului.ro/......istic_1046
Toate cele bune.
Un chist ovarian functional apare in urma uneia sau mai multor modificari minore in modul de producere si de eliberare ale ovulului. In timpul ciclului menstrual normal, pot aparea unul sau doua tipuri de chisturi functionale:
- chistul folicular sau simplu cand sacul ovulului (foliculul) mic nu elibereaza ovulul si se mareste umplandu-se cu lichid in interiorul ovarului sau la suprafata sa;
- chistul luteal sau corpul luteal apare cand resturile ovulului folicular nu se dizolva si continua sa se umple de lichid. Acesta este cel mai frecvent tip de chist ovarian.
Dezvoltarea chisturilor luteale este de asemenea frecventa in timpul tratamentului cu clomiphene citrate (Clomid sau Serophene) pentru infertilitate. Aceste chisturi dispar dupa ce tratamentul a fost terminat.
Chisturile ovariene si cele mamare de altfel apar datorita excesului de estrogeni din sange(hormoni sexuali feminini). Acestia determina caracterele sexuale secundare cum ar fi:bazinul mai mare,cresterea sanilor,subtierea vocii,pielea fina etc.
De asemenea,ei,in viata intrauterina,contribuie la dezvoltarea organelor sexuale si chiar si in timpul vietii, la pubertate si in perioada copilariei.
Cand sunt peste normal, apar anumite malformatii in zonele in care acestia contribuie cel mai mult(ovarele/sanii), formand anumite tumori benigne(non-cancerigene adica) numite chisturi.
Sper ca te-am ajutat, daca vrei explicatii in amanunt intreaba-ma sau cauta pe internet"estrogeni".Vei afla acolo mai multe despre efectele lor cand sunt la parametrii normali si cand nu.
anonim_4396 întreabă: