De cele mai multe ori sarim peste micul dejun, suntem in intarziere la scoala sau la birou, ne cumparam produse de patiserie, covrigi, gogosi si o cafea pe care le consumam fie in drum spre serviciu, fie la birou. Aceste obiceiuri, scenarii nu fac altceva decat sa prelungesca timpul tau petrecut pe scaunul medicului tau dentist, lucru studiat si de Academia Generala de Stomatologie (AGD- Academy General Dentistry), o organizatie de stomatologie dedicata educatiei dentare permanente.
De unde vine pericolul pentru dintii nostri?
Zaharul din gogosi a fost identificat ca un factor de risc pentru inflamarea gingiilor si aparitia cariilor.
Academia Generala de Stomatologie a demonstrat faptul ca zaharurile din gustarile din fulgi de ovaz reprezinta doar o cincime din zaharurile dintr-o gogoasa simpla. Zaharul din cafeaua de dimineata are efecte directe in producerea unei cantitati consistente de bacterii care vor determina aparitia cariilor.
Teina din cafea “graveaza” in santurile smaltului dintilor, producand o suprafata poroasa si decolorata.
Ce putem face pentru a reduce “baia” de zahar pe care dintii o primesc in fiecare dimineata in urma combinarii acestui mic dejun?
Chiar daca iti face placere sa zabovesti la cafeaua de dimineata, e indicat sa reduci timpul de consum al cafelei, pentru ca astfel se minimalizeaza riscul aparitiei cariilor. ”Cand mananci mai repede gogoasa reduci timpul de expunere la atacul zaharurilor. De asemenea, e important sa reduci cantitatea de frisca sau de zahar din cafeaua ta. Incearca un fruct sau o alta gustare substitut de dimineata.”, ne sfatuieste Dr. Bussman.
Bună.
Dacă avem la îndemână un pahar cu apă putem clăti gura foarte bine pentru a reduce din riscurile pătării dinţilor de la cafea şi eliminarea resturilor alimentare, gura de apă este de asemenea utilă, aţa dentară sau o gumă care să prevină cariile şi decolorarea dentiţie (orbit).
Un zâmbet frumos şi sănătos.
Pa, pa.
Un bol de cereale integrale cu lapte si apoi o ceasca de cafea indulcita cu foarte putin zahar brun din trestie este de preferat in locul produselor de patiserie!
Daca sunt in cantitate mica nu este nici o problema dar cafeaua mai bine nu beti deoarece cand va ve-ti obisnui cu cafeaua si nu o sa mai beti peste ceva timp va va durea capul ingrozitor. Produsele de patiserie nu sunt neaparat daunatoare doar daca sunt in cantitate mare dar atunci cand esti la o intalnire poti lua putin dar sa nu devina obicei. Cam o data la 4-5 zile e de ajuns.
MissCamelia întreabă: