| Nueimportant a întrebat:

Sunt clasa a 8-a si ne-a informat la scoala ca trebuie sa aducem o cerere facuta de parinti ca doresc sa ne faca vaccinul antitetanos! Vaccinul asta e pentru defterie si tetanos, nu? Dar cat de grave sunt aceste boli si cum se pot obtine?! Adica eu fiind adepta informarii am intrebat-o pe asistenta pentru ce e vaccinul si mi-a raspuns "e antitetanos" si am intrebat-o din nou pentru ce se face si mi-a raspuns "Inainte nu mai era nevoie de acordul parintilor si sa dam 70 000 de explicatii, faceau vaccinul si gata"! Ce raspuns detaliat si informativ mi-a dat doamna avand in vedere ca e dreptul meu de a fi informata! Deci imi poate da si mie cineva mai multe detalii decat doamna asistenta?

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
5 răspunsuri:
| AdelinaC a răspuns:

Eu de sfatuiesc sa il faci. Da, vaccinul este diftero-tetanic, ambele sunt boli periculoase. Tetanosul il poti lua de la o simpla intepatura intr-un cui ruginit, prin contactul cu pamantul (sa zicem ca vei cadea si te vei juli). Este o boala care poate fi mortala pentru ca produce paralizia muschilor si afectare cardiaca.
Difteria e o boala produsa de o bacterie a aparatului respirator, in consecinta se poate lua prin contact cu secretiile persoanei infectate, prin tuse, stranut. Se trateaza si nu e asa de periculoasa ca tetanosul.

| alessia5158 a răspuns:

La 14 ani, copii sunt vaccinati gratuit, prin programul national de imunizari, cu vaccin diftero -tetanic. Imunizarea se face la scoala care detine fisa medicala a copilului.
Iti dau doua link-uri al caror continut trebuie sa-l citeasca parintii tai care cunosc tot istoricul vaccinarilor tale ( din primele luni de viata pana la varsta de 14 ani ). Aceasta, pentru ca parintii decid!
Vezi link-urile:
http://www.vaccinnet.ro/vaccinaregenerala
http://www.vaccinnet.ro/vaccinarea/indicatii

p.s. Pentru informarea ta asupra difteriei si tetanosului, citeste :
* despre difterie : http://www.sfatulmedicului.ro/......teria_9059
* despre tetanos : http://www.sfatulmedicului.ro/Tetanosul/tetanosul-informatii-generale_628

| Pripon_Oana_1999 a răspuns:

Salut! Si eu mi-am facut acest vaccin. El te ajuta sa lupti impotriva bacteriilor atunci cand calci intr-un cui sau te musca un caine sau te intepi cu ceva cu rugina. Prin vaccinul acesta ti se introduce o mica substanta de bacterie in corp ca organismul tau sa lupte impotriva lui si sa ii fie mai usor sa lupte atunci cand calci in ceva ruginit. Nu vei pati nimic, poate urmatoarea zi te va durea putin mana dar apoi iti trece si nici nu vei mai stii ca l-ai facut! happy

Brigaela
| Brigaela a răspuns:

Atat tetanosul cat si difteria sunt mortale. Toti pacientii care fac tetanos mor si peste 90% din cei care fac difterie.
Difteria se ia pe cale aeriana, daca te gasesti in preajma cuiva infectat, cu cam o saptamana inainte de a avea simptome si pe toata durata cat are simptome (plus 24 de ore dupa moarte). In Romania, datorita vaccinului, nu mai exista cazuri de difterie de vreo 30 de ani, dar, de exemplu, in Siria exista inca. Si Romania a fost destinatia mai multor mii de refugiati sirieni anul acesta, asa ca persoanele nevaccinate de difterie sunt mereu in pericol.
Tetanosul se ia in urma contaminarii unei rani cu praf, pamant, rugina. Am vazut o persoana care a murit de tetanos dupa ce s-a intepat intr-un ghimpe de trandafir in gradina, alta care a murit de tetanos deoarece se ranise un pic cu forfecuta la deget cand isi taia unghiile si apoi a mers desculta prin iarba, o alta care s-a intepat intr-un cui dintr-o poarta de la o curte. In Romania mor in fiecare an vreo 10-12 oameni de tetanos, deoarece vaccinarea da o imunitate de 7 ani, asa ca daca te ranesti dupa trecerea a 7 ani ed la ultimul vaccin, trebuie sa te vaccinezi din nou. In urma cu 40 de ani, cand nu se facea vaccinul, mureau anual cateva mii de oameni de tetanos.
Da, este dreptul tau sa fii informata, dar se presupune ca pana in clasa a opta esti deja informata despre asta foarte bine, ca parintii tai s-au ocupat ed informarea ta in aceasta directie pe la 7-8 ani si ca apoi ai mai citit si tu. Nu zic ca e bine ce a facut asistenta, trebuia sa inteleaga ca tu nu esti ca ceilalti copii, ca poate nu ai niste parinti grijulii, sau poate nu ai avut posibilitati sa te informezi, nu e neaparat vina ta, ci mai degraba a dultilor care nu ti-au oferit informatiile necesare. Trebuia sa te ia deoparte si sa-ti explice, chiar daca este ciudat ca la varsta ta sa nu stii lucrurile astea si sa te ajute sa te informezi si sa nu mai ai handicapul asta informational. E normal sa-ti pui intrebari si sa nu gasesti raspunsurile daca nu ti s-au oferit informatii in familie la timpul potrivit.
Informandu-te, vei intelege si singura ca este extrem de important sa faci vaccinurile astea, care au salvat viata a milioane de oameni si care e foaret probabil sa iti salveze si tie viata intr-o zi.

bursuc001
Userul Lunii
| bursuc001 a răspuns:

Bună!

Vezi şi Prospectul vaccinului la linkul :
http://www.medipedia.ro/......TI-dT.aspx

Toate cele bune.