| Lifestealer1 a întrebat:

Sunt foarte racita in aceasta perioada si cum nu suport sa am nasul infundat folosesc zilnic picaturi nazale bixtonim, dar in exces.Pe prospect scrie ca pot sa pun de 3-5 ori pe zi... dar eu pun de aproximativ 10 ori. Ce efecte negative poate avea? Ce mi se poate intampla?

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
Răspuns Câştigător
| Cleona a răspuns:

Abuzul de medicamente conduce la dependenta de anumite substante aflate in componenta acestora sau la dezechilibre metabolice grave, de aceea medicii atentioneaza ca automedicatia reprezinta un real pericol pentru orice persoana care doreste tratament. Medicamentele destinate controlului durerii, cele pentru calmare si somn, dar si medicamentele care ar trebui sa fortifice organismul, cum sunt mineralele si vitaminele, au potrivit specialistilor, potentialul sa dezechilibreze organismul daca dozele recomandate de medic sunt depasite sau, mai rau, daca sunt administrate fara supraveghere si recomandare medicala.Dependenta de medicamente se caracterizeaza ca fiind o stare ce necesita nevoia acuta de folosire a unor medicamente pe o perioada lunga de timp. Aceasta disfunctie are o componenta fizica ( corpul cere folosirea continua a acelei substante pentru a evita simptomele neplacute caracteristice sindromului de abstinenta), dar si o componenta psihica, atunci cand creierul iti transmite senzatia ca fara acel medicament nu vei putea rezista, aparand si o stare de puternica depresie. De aceea nu e bine sa abuzi de medicamente, pentru ca iti vei face singura rau! Mai bine urmeaza acest tratament:
Supa

Cand ai nasul infundat, nimic nu este mai relaxant decat o supa calda. Supa fierbinte calmeaza simptomele de raceala, deoarece aburii pe care ii inhalati va descongestioneaza nasul infundat. Totodata, nu doar ca este usor de diferat, dar lupta si impotriva deshidratarii.

Ceaiuri

la fel ca si supa, ceaiul este inca un prieten bun in lupta cu bolile din sezonul rece. Cel verde, dar si cel negru par a fi mai indicate, deoarece contin si cantitati mari de antioxidanti. Seara, in locul ceaiului negru, il puteti alege pe cel cu fructe ori pe cele de tei sau cimbru.

Ceapa si usturoi

Ceapa si usturoiul sunt remedii legendare contra racelilor, deoarece distrug germenii si ajuta la desfundarea nasului, functionand ca doua medicamente puternice.

Zeama de ridichie neagra

Un alt remediu babesc este zeama de ridiche neagra, care, amestecata cu miere, ajuta la calmarea tusei ai a durerile in gat. "Scobiti ridichea, puneti miere si lasati-o sa se imbibe timp de 10-12 ore. Mancati apoi preparatul cu lingurita", sugereaza profesorul Ovidiu Bojor.

Acelasi remediu este recomandat persoanelor cu afectiuni hepatice, deoarece zeama de ridiche neagra are proprietatea de a reface ficatul.

Sauna si baile turcesti

Aburii fierbinti din baia turceasca ajuta la relaxarea muschilor si la decongestionarea nazala. Acelasi efect il poate avea si sauna. Temperaturile crescute ajuta in lupta contra agentilor patogeni.

Solutii saline

Spray-urile saline pot indeparta virusurile si bacteriile din mucoasa nazala. Solutia salina inmoaie mucusul, care devine astfel mai usor de eliminat. Exista, de asemenea, si aparate de camera, cu placute din sare de mina, care se pun in priza si imprastie aerosoli.

Gargara
Gargara cu apa sarata este un remediu bun contra durerilor in gat. Este recomandata garagra cu ceai de musetel ori cu tinctura de propolis. Se pun 20-25 de picaturi la 50 de mililitri de apa. Procedura se repeta de doua sau de patru ori pe zi, in functie de severitatea simptomelor.

Aromaterapie

Aromaterapia ucide microbii din aer. Aerisiti bine camera in care dormiti, iar dupa aceea folositi uleiuri estentiale, cum sunt cele de levantica, busuioc sau menta. "La fel ca si tamaierea, acestea mediul ambiant", mai spune profesorul Ovidiu Bojor.

Somnul

Nu in ultimul rand, cea mai buna arma impotriva racelii si gripei este somnul. Daca organismul va fi mai odihnit, va fi si mai capabil sa lupte contra virusurilor. In special pentru copii si varstnici este esential sa respecte programul de somn. Uite un site cu medicamente pentru raceala:
http://www.efarma.ro/category.php?parent=92.
Daca nu vrei sa comanzi de pe internet,poti merge la farmacie si sa ceri sirop de tuse,strepsils, nurofen forte...
Sper ca te-am ajutat, sanatate!

3 răspunsuri:
Brigaela
| Brigaela a răspuns:

O sa dezvolti dependenta de ele, in primul rand. Asta inseamna ca dupa 3-4 zile nu le vei mai putea intrerupe, ci vei ramane legata de ele. Am vazut oameni care au avut aceasta depndenta ani de zile.
In al doilea rand iti vor usca mucoasa nazala, ceea ce va incetini vindecarea pe de o parte si va favoriza aparitia altor infectii pe de alta parte.
In al treilea rand, iti vei pierde progresiv mirosul. Intai va fi reversibil, apoi va fi lent si partial reversibil, apoi ireversibil, ceea ce iti va afecta negativ viata. Am intalnit cativa oameni care erau foarte slabi si malnutriti, fiindca nu simteau nici o placere in alimentatie. De la picaturi de nas isi pierdusera mirosul si mancarea avea la ei doar gust de acru, amar, dulce sau sarat. E groaznic, cred. De altfel doi dintre ei erau internati la psihiatrie, fiindca incercau sa se sinucida prin inanitie.
Sfatul meu este sa-ti pui Bixtonim cel mult o data pe zi, seara la culcare, nu mai mult de 4 zile consecutiv. In rest, foloseste ser fiziologic, sau apa fiarta si racita cu sare (o lingurita rasa la 150 ml de apa).

| Lifestealer1 explică:

Multumesc mult pentru raspunsuri!happy

| hometown22 a răspuns:

Da dependenta, o sa ajungi sa nu m poti sa respiri fara el.incearca si alte sprayuri nazale, sunt unele care nu dau dependenta asa repede.