| aniri a întrebat:

Sunt insarcinata in 8 saptamani si ma doare rau maseaua, nu e cariata nu se vade nimic, cum calmez durerea avand in vedere sarcina? Stie cineva vreun leac babesc care da rezultate?

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
Răspuns Câştigător
| kytty a răspuns:

Bunahappy

in primul rand sa fie intr-un ceas bun
acum sa vedem ce facem cu maseaua.thinking
Se poate merge la stomatolog in timpul sarcinii?
Majoritatea gravidelor cred ca tratamentul stomatologic este contraindicat pe perioada sarcinii pe motiv ca acesta ar dauna fatului. De asemenea, multe femei considera ca este normal ca in timpul unei sarcini sa aiba probleme cu dintii si chiar sa-i piarda. De aceea, multe dintre ele nu apeleaza la ajutorul dentistului nici in cazuri de urgenta.In general se recomanda evitarea tratamentelor stomatologice de rutina sau a celor din motive estetice si amanarea lor pana dupa nastere. Dar urgentele se pot trata si trebuie realizate, deoarece infectia de la un dinte se poate raspandi in tot organismul pe calea sangelui, fiind astfel mai daunatoare fatului decat interventia stomatologica.

Ce afectiuni stomatologice sunt frecvente in timpul sarcinii?
1.Gingivita de sarcina : In timpul sarcinii mecanismele de aparare ale organismului sunt usor diminuate. La nivelul cavitatii bucale creste susceptibilitatea fata de aparitia cariilor si a gingivitei (inflamarea gingiilor).Gingiile multor femei gravide sunt putin umflate, rosii si sangereaza usor. In cazul femeilor care isi periaza dintii regulat (de trei ori pe zi, dupa mesele principale), gingivita este moderata si dupa nastere se vindeca rapid. Este cea mai frecventa afectiune stomatologica in timpil sarcinii,fiind favorizata de cresterea de hormoni estrogeni. In caz de aparitie a gingivitei, tratamentul consta tot in igiena riguroasa initiata in cabinetul stomatologic prin: dusuri medicamentoase, detartraj, spray-uri, apa de gura cu clorhexidina si colutorii medicamentoase.
2. Boli periodentale
Daca nu o tratezi, gingivita se poate transforma intr-o boala periodentala. Este o infectie severa a gingiei, care distruge oasele si fibrele care ajuta dintii sa fie puternici.
Boala poate crea efecte foarte neplacute, cum ar fi sangerarea, infectia si pierderea dintilor. Femeile insarcinate trebuie sa fie atente; exista riscul ca si bebelusul sa fie afectat: este posibil ca el sa se va nasca inainte de termen sau va avea o greutate mai mica decat cea normala.
3. Cariile
Aparitia cariilor este cauzata de o igiena dentara mai precara. Sangerarile gingivale pot determina gravida sa evite spalatul pe dinti, placa bacteriana nu este indepartata, cresc si depunerile de tartru ceea ce favorizeaza aparitia cariilor.
4. Tumorile din timpul sarcinii sunt mai putin frecvente, ele pot ingreuna masticatia, inghititul, vorbitul si pot da dureri sau disconfort.
5. Infectii sau gangrene dentare
6. Fracturi dentare

Cand este cel mai bine sa faceti un tratament stomatologic?
Perioada de timp optima pentru tratamente stomatologice curente, considerata si cea mai sigura este reprezentata de cel de-al doilea trimestru al sarcinii. In trimestrul 1, cand are loc dezvoltarea organelor fatului (organogeneza), este de preferat amanarea interventiilor pana in trimestrul al doilea, cand organogeneza se incheie.Amanarea se face cu scopul minimalizarii oricarui potential risc de avort spontan sau de aparitie a anomaliilor de dezvoltare. Aceste anomalii pot aparea dupa administrarea unor substante cu efect teratogen, substantae care se regasesc si in practica stomatologica. In trimestrul al treilea, timpul de lucru al tratamentelor trebuie sa fie cat mai scurt, cu schimbari dese de pozitie ale pacientei, pentru a minimaliza riscul de hipotensiune.

Se pot lua antibiotice pe timpul sarcinii?
In cazul in care medicul stomatolog considera necesar, se pot administra si antibiotice din clasa B de risc: ampicilina, amoxicilina, eritromicina, spiramicina (rovamicina), cefalosporine. Se vor evita insa tetraciclina, doxiciclina, gentamicina, kanamicina, ciprofloxacina, norfloxacinul.

Daca am dureri de dinti sau o infectie dentara, ce medicamente suntinterzise?
In functie de nocivitatea pe care o au asupra embrionului (fatului) medicamentele se clasifica in 4 grupe A,B,C,D in ordinea cresterii"toxicitatii". Paracetamolul, ampicilina, eritromicina fac parte din grupul B, aspirina din grupul C, tetraciclina, valium din grupul D. Aspirina se va administra cu grija in perioada sarcinii (risc de sangerare) si se va evita in perioada alaptarii.Acetaminophen se poate administra in ambele perioade.Ibuprofen se foloseste cu atentie in primele doua trimestre si se va evita in ultimul trimestru (risc de sangerare).Codeina produce depresia respiratiei, de aceea se va folosi cu grija in timpul sarcinii.Sunt permise ca anestezice: lidocaina, prilocaina iar mepivacaina trebuie administrata cu atentie si in doze reduse.

Se pot face radiografii pe timpul sarcinii?
Radiografiile dentare sunt in principiu sigure in timpul sarcinii. Sortul cu plumb va protejeaza si pe dumneavoastra si pe fat. Cu toate acestea medicii nu recomanda radiografiile decat in cazuri absolut necesare.Studiile recente au concluzionat ca realizarea de radiografii dentare pe perioada sarcinii influenteaza greutatea copiilor la nastere - in sensul scaderii acesteia –probabil din cauza efectelor negative asupra glandei tiroide a mamei.

Sfaturi generale
-Cel mai bun mijloc de a preveni inflamatia este mentinerea unei igiene bucale corecte.
-Folositi periute de dinti de consistenta moale sau medie si trebuie sa va spalati pe dinti de cel putin doua ori pe zi (dimineata si seara).
-Alegeti o pasta de dinti cu efect bacteriostatic (cu fluor, clorhexidina) si apa de gura. Exista pe piata si pasta de dinti cu triclosan, care inhiba formarea placii bacteriene, a cariilor, inflamarea gingiilor si depunerile de tartru.
-Curatati spatiile dintre dinti cu o ata dentara cerata si fluorurata, utila pentru curatarea spatiilor dintre dinti.
-Mestecati guma fara zahar cand nu aveti posibilitatea sa va curatati dintii dupa masa.
-Evitati dulciurile si consumati alimente bogate in vitamina C.
-Mergeti la dentist cel putin o data pe perioada sarcinii pentru examinare si curatare.
-Nu trebuie sa va curatati dintii dupa vomat cu pasta si periuta, ci mai bine sa-i spalati cu o solutie bogata in fluor.
-Tratati cariile si gingivita la timp si evitati sa ajungeti la folosirea anesteziei.
Dintele care prezinta un abces este un dinte care are o punga cu puroi(infectie locala colectata) in interiorul tesuturilor din jurul lui. Puroiul se formeaza atunci cand organismul incearca sa lupte impotriva infectiei bacteriene.

In primul si ultimul trimestru sunt contraindicate anestezia si expunerea la radiatii din cauza riscului aparitiei unor malformatii ale fatului cat si datorita riscului de avort spontan.

De aceea pentru a evita acest lucru (aparitia cariilor complicate ce necesita anestezie si Rx pentru tratament) trebuie sa aveti grija si sa acordati o atentie deosebita mijloacelor de profilaxie in perioada in care sunteti insarcinata.

Cauzele abcesului dentar

Un traumatism(lovire) a dintelui, o carie netratata, o afectiune a gingiei pot fi cauze ale abcesului dentar. Daca o carie a dintelui nu este tratata, interiorul lui - adica pulpa dintelui - se poate infecta.

Bacteria se poate raspandi de la nivelul dintelui la tesuturile din jur si de dedesubt, formand un abces. Afectiunea gingiei duce la indepartarea gingiei de langa dinte, lasand spatii libere ce pot forma un abces.

Simptome ale abcesului dentar
Pot aparea:

durere pulsatila, in special in timpul masticatiei (mestecarii) sau la atingerea dintelui
gingie rosie si tumefiata in dreptul dintelui
un gust neplacut in gura
tumefierea in orice zona a gurii, a fetei, a partii de sus sau de jos a obrazului sau a gatului(in functie de localizarea dintelui)
febra
schimbarea culorii dintelui, care devine gri sau roz
puroi sau sange care se scurge dintr-o zona rosie, umflata, asemanatoare unui cos, din cavitatea bucala ,in dreptul dintelui
senzatia ca dintele este mai inalt

Se recomanda consultarea de urgenta a medicului stomatolog daca durerea nu scade in intensitate dupa 2 ore de la administrarea unui antialgic la domiciliu.

Se recomanda stabilirii unui consult stomatologic cat mai curand posibil in urmatoarele situatii:

durere dentara usoara spre moderata
durere dentara asociata cu o febra de 38 de grade Celsius sau peste
tumefierea cavitatii bucale, a fetei sau a obrazului
un dinte care este foarte sensibil sau doare cand se face o presiune asupra lui (cum ar fi in timpul masticatiei)

Tratamentul abcesului dentar
In cazul abcesului dentar se recomanda sa se faca o mica incizie in zona tumefiata din apropierea dintelui ca sa se poata face drenarea puroiului.

In cazul in care partea interioara (pulpa) dintelui este infectata, medicul stomatolog trebuie sa faca un tratament pe canalul radacinii.

Pentru reducerea durerii si a tumefierii fetei si a obrazului cauzate de un abces dentar se recomanda aplicarea de comprese (cu gheata) pe partea externa a obrazului. Trebuie evitata caldura!

Se mai pot incerca, deasemenea, medicamente eliberate doar cu prescriptie medicala, care amelioreaza durerea si trateaza infectia.

Profilaxie (prevenirea abcesului)
Se poate preveni aparitia unui abces dentar prin prevenirea infectiilor bacteriene ale cavitatii bucale. Cel mai bun mod de prevenire a infectiilor bacteriene este ingrijirea adecvata a dentitiei si a gingiilor:

perierea dintilor dimineata, seara si dupa fiecare masa. In cazul in care nu se poate face perierea dintilor dupa fiecare masa, se recomanda mestecarea de guma fara zahar.
folosirea zilnica a atei dentare
consulturi stomatologice regulate
urmarea unei diete sanatoase, care sa includa cereale integrale, legume si fructe, saraca in grasimi sisare, limitarea sau chiar evitarea consumului de alimente si de bauturi dulci.

O dieta buna ajuta la mentinerea gingiilor sanatoase si la prevenirea cariilor dentare. Dupa ce abcesul dentar a fost tratat, se pot preveni alte probleme dentare ulterioare prin:

periaj dentar si folosirea zilnica a atei dentare
consulturi stomatologice regulate
o dieta sanatoasa, cu evitarea alimentelor si a bauturilor dulci
evitarea fumatului.
Cea mai frecventa afectiune stomatologica intalnita la femeile gravide este gingivita de sarcina. Gingiile sunt mai rosii si mai umflate decat de obicei. Ele pot "cobori" chiar peste dinte, sunt mai sensibile si sangereaza usor cand te speli pe dinti.

Unele femei dezvolta "tumoarea de sarcina" - o "umflatura" nedureroasa a unei portiuni de gingie, care poate fi rosie, roz sau violeta - dar care nu prezinta niciun pericol pentru sanatate.

Toate aceste modificari sunt sesizabile incepand cu cea de-a doua luna de sarcina si ating un punct maxim in luna a opta. "Vinovati" sunt hormonii de sarcina (estrogeni, progesteron) care sunt secretati in cantitati mari din luna a doua si cresc constant pana spre sfarsitul sarcinii.
Acum ca esti insarcinata este posibil sa speri ca dentistul nu va trebui vizitat. Insa trebuie sa te gandesti de doua ori inainte de a anula programarea. In timpul sarcinii trebuie sa ai o mare grija de gingiile si dantura ta. Nivelul de hormoni le poate face extreme de sensibile la bacterii, iar acest lucru ar putea mari riscul aparitiei unor infectii dentare. Deci suna-ti dentistul si fa-ti o programare!
Complicatii dentare in timpul sarcinii
Sarcina poate insemna noua luni de fericire, bucurie si emotie. Din pacate, ea poate fi si o perioada stresanta, mai ales daca ai probleme dentare. Femeile insarcinate sunt de fapt mai expuse riscului complicatiilor dentare si trebuie sa trateze imediat problemele. Netratate, unele pot creste riscul unei complicatii pentru sarcina.
Exista multe probleme dentare pe care femeile le pot intalni in timpul sarcinii. Am putea include tumori, gingivite si boli periodentale.
Gingivita in sarcina
Este cea mai intalnita problema dentara in timpul sarcinii si afecteaza aproximativ 50% din femeile insarcinate. Gingivita face gingiile rosii, inflamate si umflate. De asemenea poate aparea sange in timpul periajului sau folosirii atei dentare.
Gingivita este cauzata de o bacterie care se formeaza intre dinti si gingii. Cand mananci, particule mici de mancare se blocheaza intre dinti si gingii si ele atrag bacterii, rezultatul fiind inflamarea gingiilor. Oricine poate fi afectat de gingivita, insa femeile insarcinate sunt mai expuse. Lucrul se intampla deoarece nivelele mai mari de progesteron si estrogen duc la cresterea circulatiei sangelui prin corp, mai ales prin gingii.
Boli periodentale
Daca nu o tratezi, gingivita se poate transforma intr-o boala periodentala. Cunoscuta si sub numele de “boala gingiei”, aceasta este o infectie severa a gingiei, care distruge oasele si fibrele care ajuta dintii sa fie puternici.
Boala poate crea efecte foarte neplacute, cum ar fi sangerarea, infectia si pierderea dintilor. Femeile insarcinate trebuie sa fie atente; fata de efectele de mai sus, exista riscul ca si bebelusul sa fie afectat: este posibil ca el sa se va nasca inainte de termen sau va avea o greutate mai mica decat cea normala.
Tumorile din timpul sarcinii
Tumorile se pot forma daca suferi de gingivita sau de boala periodentala. Ele sunt umflaturi instalate pe gingii. Uneori pot ingreuna mancatul, inghititul, vorbitul si pot cauza dureri sau discomfort. Tumorile pot fi inlaturate de dentist.
Tratamente dentare
Este important sa primesti un tratament adecvat. Verificarile regulate si o buna igiena iti pot tine dintii si gingiile la distanta de placa si tartru si te pot ajuta sa reduce efectele gingivitei sau bolilor periodentale. In orice caz, trebuie sa ai cateva lucruri in vedere atunci cand mergi la un cabinet stomatologic pentru a te asigura ca bebelusul tau va fi sanatos in timpul sarcinii.
Curatari regulate
Te sfatuim iti vizitezi macar o data medicul stomatolog in timpul sarcinii pentru o curatare regulate si o verificare dentara. Programarile se fac de regula din trimestrul al doilea de sarcina, dupa ce fatul are toate organelle vitale formate. Desi curatarile nu dauneaza nici in al treilea trimestru, cel mai bine e sa le faci in al doilea trimestru pentru a inlatura orice risc pentru copil. Daca suferi de gingivita sau de o boala a gingiilor, medicul te va ajuta.
Infectiile dentare in gravidie
Daca ai dureri de dinti sau daca observi sange in jurul gingiilor, mergi la dentist. Acestea sunt semne ale unor infectii care pot fi periculoase in timpul sarcinii. Infectiile gingiilor sau ale gurii se pot imprastia in tot corpul marind riscul unor complicatii ale sarcinii si pot duce chiar la pierderea copilului.
Urgente dentare
Alte urgente dentare cum ar fi un dinte rupt ar trebui si ele observate de un medic stomatolog. Tratamentul se poate amana pana dupa nastere pentru a evita posibile complicatii. Daca durerea este prea mare sau daca problema se poate rezova rapid si usor, medicul poate alege un tratament care sa nu dauneze sarcinii. In orice caz, vorbeste cu medicul care iti supravegheaza sarcina.
Tratamente de evitat
Anumite tratamente ar trebui amanate pentru dupa nastere. Albirea dintilor sau alte proceduri cosmetice trebuie sa astepte pana ce bebelusul tau decide ca e timpul sa vada lumea. Chiar si un canal sau o procedura de extindere pot astepta daca durerea nu este foarte mare.
Expunerea la razele X ar trebui evitata si ea daca nu este absolut necesara. Desi ele dau un minim de radiatii, este recomandat sa le eviti pana dupa nastere. Orice procedura care dureaza mult ar trebui evitata. Daca stai pe scaunul dentistului se poate crea o presiune in interiorul venei cave, un vas foarte important din corp care alimenteaza cu sange extremitatile. Urmarea? Poti lesina sau iti poti pierde cunstinta.
Cum sa ai grija de dinti acasa
Pentru ca Elady.ro va doreste numai bine tie si bebelusului, iti ofera unele sfaturi pentru igiena zilnica de acasa. Iata cum sa iti mentii sanatosi si albi dintii:
- Spala-te de cel putin doua ori pe zi cu o paste cu fluor si foloseste ata dentara o data pe zi.
- Schimba pasta daca a ta iti induce senzatia de greata sau voma.
- Foloseste apa calduta pentru gura sau apa antibacteriala daca dimineata simti greata sau iti vine sa vomiti.
- Evita dulciurile pentru ca ele pot cauza placa si depunerea de tartru.
- Urmeaza o dieta sanatoasa cu mult calciu, vitamina B12 si vitamina C, care ajuta la imbunatatirea sanatatii gingiilor si dintilor.

ai grija de tine si de bebe si sa auzim de binehappy
p.s. astept sa imi spui cum merg lucrurile cu maseaua

4 răspunsuri:
| loricel a răspuns:

Mai bine te duci la doctor decat sa ceri sfaturi pe site. Sper sa nu fie nimic serios!

| kytty a răspuns:

Bunahappy

in primul rand sa fie intr-un ceas bun
in al 2-lea rand sa vedem ce facem cu maseaua...

Acum ca esti insarcinata este posibil sa speri ca dentistul nu va trebui vizitat. Insa trebuie sa te gandesti de doua ori inainte de a anula programarea. In timpul sarcinii trebuie sa ai o mare grija de gingiile si dantura ta. Nivelul de hormoni le poate face extreme de sensibile la bacterii, iar acest lucru ar putea mari riscul aparitiei unor infectii dentare. Deci suna-ti dentistul si fa-ti o programare!
Complicatii dentare in timpul sarcinii
Sarcina poate insemna noua luni de fericire, bucurie si emotie. Din pacate, ea poate fi si o perioada stresanta, mai ales daca ai probleme dentare. Femeile insarcinate sunt de fapt mai expuse riscului complicatiilor dentare si trebuie sa trateze imediat problemele. Netratate, unele pot creste riscul unei complicatii pentru sarcina.
Exista multe probleme dentare pe care femeile le pot intalni in timpul sarcinii. Am putea include tumori, gingivite si boli periodentale.
Gingivita in sarcina
Este cea mai intalnita problema dentara in timpul sarcinii si afecteaza aproximativ 50% din femeile insarcinate. Gingivita face gingiile rosii, inflamate si umflate. De asemenea poate aparea sange in timpul periajului sau folosirii atei dentare.
Gingivita este cauzata de o bacterie care se formeaza intre dinti si gingii. Cand mananci, particule mici de mancare se blocheaza intre dinti si gingii si ele atrag bacterii, rezultatul fiind inflamarea gingiilor. Oricine poate fi afectat de gingivita, insa femeile insarcinate sunt mai expuse. Lucrul se intampla deoarece nivelele mai mari de progesteron si estrogen duc la cresterea circulatiei sangelui prin corp, mai ales prin gingii.
Boli periodentale
Daca nu o tratezi, gingivita se poate transforma intr-o boala periodentala. Cunoscuta si sub numele de “boala gingiei”, aceasta este o infectie severa a gingiei, care distruge oasele si fibrele care ajuta dintii sa fie puternici.
Boala poate crea efecte foarte neplacute, cum ar fi sangerarea, infectia si pierderea dintilor. Femeile insarcinate trebuie sa fie atente; fata de efectele de mai sus, exista riscul ca si bebelusul sa fie afectat: este posibil ca el sa se va nasca inainte de termen sau va avea o greutate mai mica decat cea normala.
Tumorile din timpul sarcinii
Tumorile se pot forma daca suferi de gingivita sau de boala periodentala. Ele sunt umflaturi instalate pe gingii. Uneori pot ingreuna mancatul, inghititul, vorbitul si pot cauza dureri sau discomfort. Tumorile pot fi inlaturate de dentist.
Tratamente dentare
Este important sa primesti un tratament adecvat. Verificarile regulate si o buna igiena iti pot tine dintii si gingiile la distanta de placa si tartru si te pot ajuta sa reduce efectele gingivitei sau bolilor periodentale. In orice caz, trebuie sa ai cateva lucruri in vedere atunci cand mergi la un cabinet stomatologic pentru a te asigura ca bebelusul tau va fi sanatos in timpul sarcinii.
Curatari regulate
Te sfatuim iti vizitezi macar o data medicul stomatolog in timpul sarcinii pentru o curatare regulate si o verificare dentara. Programarile se fac de regula din trimestrul al doilea de sarcina, dupa ce fatul are toate organelle vitale formate. Desi curatarile nu dauneaza nici in al treilea trimestru, cel mai bine e sa le faci in al doilea trimestru pentru a inlatura orice risc pentru copil. Daca suferi de gingivita sau de o boala a gingiilor, medicul te va ajuta.
Infectiile dentare in gravidie
Daca ai dureri de dinti sau daca observi sange in jurul gingiilor, mergi la dentist. Acestea sunt semne ale unor infectii care pot fi periculoase in timpul sarcinii. Infectiile gingiilor sau ale gurii se pot imprastia in tot corpul marind riscul unor complicatii ale sarcinii si pot duce chiar la pierderea copilului.
Urgente dentare
Alte urgente dentare cum ar fi un dinte rupt ar trebui si ele observate de un medic stomatolog. Tratamentul se poate amana pana dupa nastere pentru a evita posibile complicatii. Daca durerea este prea mare sau daca problema se poate rezova rapid si usor, medicul poate alege un tratament care sa nu dauneze sarcinii. In orice caz, vorbeste cu medicul care iti supravegheaza sarcina.
Tratamente de evitat
Anumite tratamente ar trebui amanate pentru dupa nastere. Albirea dintilor sau alte proceduri cosmetice trebuie sa astepte pana ce bebelusul tau decide ca e timpul sa vada lumea. Chiar si un canal sau o procedura de extindere pot astepta daca durerea nu este foarte mare.
Expunerea la razele X ar trebui evitata si ea daca nu este absolut necesara. Desi ele dau un minim de radiatii, este recomandat sa le eviti pana dupa nastere. Orice procedura care dureaza mult ar trebui evitata. Daca stai pe scaunul dentistului se poate crea o presiune in interiorul venei cave, un vas foarte important din corp care alimenteaza cu sange extremitatile. Urmarea? Poti lesina sau iti poti pierde cunstinta.
Cum sa ai grija de dinti acasa
Pentru ca Elady.ro va doreste numai bine tie si bebelusului, iti ofera unele sfaturi pentru igiena zilnica de acasa. Iata cum sa iti mentii sanatosi si albi dintii:
- Spala-te de cel putin doua ori pe zi cu o paste cu fluor si foloseste ata dentara o data pe zi.
- Schimba pasta daca a ta iti induce senzatia de greata sau voma.
- Foloseste apa calduta pentru gura sau apa antibacteriala daca dimineata simti greata sau iti vine sa vomiti.
- Evita dulciurile pentru ca ele pot cauza placa si depunerea de tartru.
- Urmeaza o dieta sanatoasa cu mult calciu, vitamina B12 si vitamina C, care ajuta la imbunatatirea sanatatii gingiilor si dintilor.
Cea mai frecventa afectiune stomatologica intalnita la femeile gravide este gingivita de sarcina. Gingiile sunt mai rosii si mai umflate decat de obicei. Ele pot "cobori" chiar peste dinte, sunt mai sensibile si sangereaza usor cand te speli pe dinti.

Unele femei dezvolta "tumoarea de sarcina" - o "umflatura" nedureroasa a unei portiuni de gingie, care poate fi rosie, roz sau violeta - dar care nu prezinta niciun pericol pentru sanatate.

Toate aceste modificari sunt sesizabile incepand cu cea de-a doua luna de sarcina si ating un punct maxim in luna a opta. "Vinovati" sunt hormonii de sarcina (estrogeni, progesteron) care sunt secretati in cantitati mari din luna a doua si cresc constant pana spre sfarsitul sarcinii.
Se poate merge la stomatolog in timpul sarcinii?
Majoritatea gravidelor cred ca tratamentul stomatologic este contraindicat pe perioada sarcinii pe motiv ca acesta ar dauna fatului. De asemenea, multe femei considera ca este normal ca in timpul unei sarcini sa aiba probleme cu dintii si chiar sa-i piarda. De aceea, multe dintre ele nu apeleaza la ajutorul dentistului nici in cazuri de urgenta.In general se recomanda evitarea tratamentelor stomatologice de rutina sau a celor din motive estetice si amanarea lor pana dupa nastere. Dar urgentele se pot trata si trebuie realizate, deoarece infectia de la un dinte se poate raspandi in tot organismul pe calea sangelui, fiind astfel mai daunatoare fatului decat interventia stomatologica.

Ce afectiuni stomatologice sunt frecvente in timpul sarcinii?
1.Gingivita de sarcina : In timpul sarcinii mecanismele de aparare ale organismului sunt usor diminuate. La nivelul cavitatii bucale creste susceptibilitatea fata de aparitia cariilor si a gingivitei (inflamarea gingiilor).Gingiile multor femei gravide sunt putin umflate, rosii si sangereaza usor. In cazul femeilor care isi periaza dintii regulat (de trei ori pe zi, dupa mesele principale), gingivita este moderata si dupa nastere se vindeca rapid. Este cea mai frecventa afectiune stomatologica in timpil sarcinii,fiind favorizata de cresterea de hormoni estrogeni. In caz de aparitie a gingivitei, tratamentul consta tot in igiena riguroasa initiata in cabinetul stomatologic prin: dusuri medicamentoase, detartraj, spray-uri, apa de gura cu clorhexidina si colutorii medicamentoase.
2. Boli periodentale
Daca nu o tratezi, gingivita se poate transforma intr-o boala periodentala. Este o infectie severa a gingiei, care distruge oasele si fibrele care ajuta dintii sa fie puternici.
Boala poate crea efecte foarte neplacute, cum ar fi sangerarea, infectia si pierderea dintilor. Femeile insarcinate trebuie sa fie atente; exista riscul ca si bebelusul sa fie afectat: este posibil ca el sa se va nasca inainte de termen sau va avea o greutate mai mica decat cea normala.
3. Cariile
Aparitia cariilor este cauzata de o igiena dentara mai precara. Sangerarile gingivale pot determina gravida sa evite spalatul pe dinti, placa bacteriana nu este indepartata, cresc si depunerile de tartru ceea ce favorizeaza aparitia cariilor.
4. Tumorile din timpul sarcinii sunt mai putin frecvente, ele pot ingreuna masticatia, inghititul, vorbitul si pot da dureri sau disconfort.
5. Infectii sau gangrene dentare
6. Fracturi dentare

Cand este cel mai bine sa faceti un tratament stomatologic?
Perioada de timp optima pentru tratamente stomatologice curente, considerata si cea mai sigura este reprezentata de cel de-al doilea trimestru al sarcinii. In trimestrul 1, cand are loc dezvoltarea organelor fatului (organogeneza), este de preferat amanarea interventiilor pana in trimestrul al doilea, cand organogeneza se incheie.Amanarea se face cu scopul minimalizarii oricarui potential risc de avort spontan sau de aparitie a anomaliilor de dezvoltare. Aceste anomalii pot aparea dupa administrarea unor substante cu efect teratogen, substantae care se regasesc si in practica stomatologica. In trimestrul al treilea, timpul de lucru al tratamentelor trebuie sa fie cat mai scurt, cu schimbari dese de pozitie ale pacientei, pentru a minimaliza riscul de hipotensiune.

Se pot lua antibiotice pe timpul sarcinii?
In cazul in care medicul stomatolog considera necesar, se pot administra si antibiotice din clasa B de risc: ampicilina, amoxicilina, eritromicina, spiramicina (rovamicina), cefalosporine. Se vor evita insa tetraciclina, doxiciclina, gentamicina, kanamicina, ciprofloxacina, norfloxacinul.

Daca am dureri de dinti sau o infectie dentara, ce medicamente suntinterzise?
In functie de nocivitatea pe care o au asupra embrionului (fatului) medicamentele se clasifica in 4 grupe A,B,C,D in ordinea cresterii"toxicitatii". Paracetamolul, ampicilina, eritromicina fac parte din grupul B, aspirina din grupul C, tetraciclina, valium din grupul D. Aspirina se va administra cu grija in perioada sarcinii (risc de sangerare) si se va evita in perioada alaptarii.Acetaminophen se poate administra in ambele perioade.Ibuprofen se foloseste cu atentie in primele doua trimestre si se va evita in ultimul trimestru (risc de sangerare).Codeina produce depresia respiratiei, de aceea se va folosi cu grija in timpul sarcinii.Sunt permise ca anestezice: lidocaina, prilocaina iar mepivacaina trebuie administrata cu atentie si in doze reduse.

Se pot face radiografii pe timpul sarcinii?
Radiografiile dentare sunt in principiu sigure in timpul sarcinii. Sortul cu plumb va protejeaza si pe dumneavoastra si pe fat. Cu toate acestea medicii nu recomanda radiografiile decat in cazuri absolut necesare.Studiile recente au concluzionat ca realizarea de radiografii dentare pe perioada sarcinii influenteaza greutatea copiilor la nastere - in sensul scaderii acesteia –probabil din cauza efectelor negative asupra glandei tiroide a mamei.

Sfaturi generale
-Cel mai bun mijloc de a preveni inflamatia este mentinerea unei igiene bucale corecte.
-Folositi periute de dinti de consistenta moale sau medie si trebuie sa va spalati pe dinti de cel putin doua ori pe zi (dimineata si seara).
-Alegeti o pasta de dinti cu efect bacteriostatic (cu fluor, clorhexidina) si apa de gura. Exista pe piata si pasta de dinti cu triclosan, care inhiba formarea placii bacteriene, a cariilor, inflamarea gingiilor si depunerile de tartru.
-Curatati spatiile dintre dinti cu o ata dentara cerata si fluorurata, utila pentru curatarea spatiilor dintre dinti.
-Mestecati guma fara zahar cand nu aveti posibilitatea sa va curatati dintii dupa masa.
-Evitati dulciurile si consumati alimente bogate in vitamina C.
-Mergeti la dentist cel putin o data pe perioada sarcinii pentru examinare si curatare.
-Nu trebuie sa va curatati dintii dupa vomat cu pasta si periuta, ci mai bine sa-i spalati cu o solutie bogata in fluor.
-Tratati cariile si gingivita la timp si evitati sa ajungeti la folosirea anesteziei.
Dintele care prezinta un abces este un dinte care are o punga cu puroi(infectie locala colectata) in interiorul tesuturilor din jurul lui. Puroiul se formeaza atunci cand organismul incearca sa lupte impotriva infectiei bacteriene.

In primul si ultimul trimestru sunt contraindicate anestezia si expunerea la radiatii din cauza riscului aparitiei unor malformatii ale fatului cat si datorita riscului de avort spontan.

De aceea pentru a evita acest lucru (aparitia cariilor complicate ce necesita anestezie si Rx pentru tratament) trebuie sa aveti grija si sa acordati o atentie deosebita mijloacelor de profilaxie in perioada in care sunteti insarcinata.

Cauzele abcesului dentar

Un traumatism(lovire) a dintelui, o carie netratata, o afectiune a gingiei pot fi cauze ale abcesului dentar. Daca o carie a dintelui nu este tratata, interiorul lui - adica pulpa dintelui - se poate infecta.

Bacteria se poate raspandi de la nivelul dintelui la tesuturile din jur si de dedesubt, formand un abces. Afectiunea gingiei duce la indepartarea gingiei de langa dinte, lasand spatii libere ce pot forma un abces.

Simptome ale abcesului dentar
Pot aparea:

durere pulsatila, in special in timpul masticatiei (mestecarii) sau la atingerea dintelui
gingie rosie si tumefiata in dreptul dintelui
un gust neplacut in gura
tumefierea in orice zona a gurii, a fetei, a partii de sus sau de jos a obrazului sau a gatului(in functie de localizarea dintelui)
febra
schimbarea culorii dintelui, care devine gri sau roz
puroi sau sange care se scurge dintr-o zona rosie, umflata, asemanatoare unui cos, din cavitatea bucala ,in dreptul dintelui
senzatia ca dintele este mai inalt

Se recomanda consultarea de urgenta a medicului stomatolog daca durerea nu scade in intensitate dupa 2 ore de la administrarea unui antialgic la domiciliu.

Se recomanda stabilirii unui consult stomatologic cat mai curand posibil in urmatoarele situatii:

durere dentara usoara spre moderata
durere dentara asociata cu o febra de 38 de grade Celsius sau peste
tumefierea cavitatii bucale, a fetei sau a obrazului
un dinte care este foarte sensibil sau doare cand se face o presiune asupra lui (cum ar fi in timpul masticatiei)

Tratamentul abcesului dentar
In cazul abcesului dentar se recomanda sa se faca o mica incizie in zona tumefiata din apropierea dintelui ca sa se poata face drenarea puroiului.

In cazul in care partea interioara (pulpa) dintelui este infectata, medicul stomatolog trebuie sa faca un tratament pe canalul radacinii.

Pentru reducerea durerii si a tumefierii fetei si a obrazului cauzate de un abces dentar se recomanda aplicarea de comprese (cu gheata) pe partea externa a obrazului. Trebuie evitata caldura!

Se mai pot incerca, deasemenea, medicamente eliberate doar cu prescriptie medicala, care amelioreaza durerea si trateaza infectia.

Profilaxie (prevenirea abcesului)
Se poate preveni aparitia unui abces dentar prin prevenirea infectiilor bacteriene ale cavitatii bucale. Cel mai bun mod de prevenire a infectiilor bacteriene este ingrijirea adecvata a dentitiei si a gingiilor:

perierea dintilor dimineata, seara si dupa fiecare masa. In cazul in care nu se poate face perierea dintilor dupa fiecare masa, se recomanda mestecarea de guma fara zahar.
folosirea zilnica a atei dentare
consulturi stomatologice regulate
urmarea unei diete sanatoase, care sa includa cereale integrale, legume si fructe, saraca in grasimi sisare, limitarea sau chiar evitarea consumului de alimente si de bauturi dulci.

O dieta buna ajuta la mentinerea gingiilor sanatoase si la prevenirea cariilor dentare. Dupa ce abcesul dentar a fost tratat, se pot preveni alte probleme dentare ulterioare prin:

periaj dentar si folosirea zilnica a atei dentare
consulturi stomatologice regulate
o dieta sanatoasa, cu evitarea alimentelor si a bauturilor dulci
evitarea fumatului

ai grija de tine si de bebe si sa auzim de binehappy

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Cauta la TRATAMENTE CU URINA si acolo gasesti indicatii complete.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Si eu sunt inarcinata si am probleme cu dantura fi fara grija poti sa mergi la stomatolog nu afecteaza cu nimic copilul