Cancerul ce col uterin poate fi descoperit in stadii tratabile numai prin consult ginecologic si test Papanicolau. Simptomele apar mult prea tarziu, in stadiul final al bolii, cand nu se mai poate face nimic.
Un studiu european a relevat ca 90% din femeile care au leziuni precanceroase si canceroase de col uterin si-au inceput viata sexuala inainte de 18 ani, asadar riscul colegei tale este foarte mare (in medie, timpul de dezvoltare a unei leziuni maligne este de 15 ani de la inceperea precoce a vietii sexuale). Cancerul de col uterin nu apare la femei care nu si-au inceput viata sexuala. Exista doar cateva cazuri raportate si toate sunt la fete cu malformatii grave ale aparatului genital sau cu afectiuni grave (de tip SIDA).
Pana la urma, colega ta nu are alta optiune. E foarte foarte important sa mearga cat mai repede la giencolog si pentru asta trebuie sa vorbeasca cu parintii ei. Oricat de grav ar reactiona acestia, n-o s-o omoare, dar un cancer de col o sa o omoare. Asadar, sfatuieste-o sa vorbeasca urgent cu ai ei si sa mearga cat mai repede la ginecolog. Sunt aproape sigura ca in acest moment nu are cancer, dar are factori de risc sa faca in viitor. Daca nu se duce de pe-acum la medic, nu va putea avea o viata normala.
Se poate afla dacă are sau nu, dar pentru asta trebuie să meargă la medic. Dată fiind vârsta este obligatoriu să meargă cu unul dintre părinţi sau cu tutorele legal. Dacă ar fi avut peste 16 ani ar fi putut merge cu o altă persoană majoră, dar în situaţia asta e nevoie de un părinte. Un control ginecologic ar trebui să facă la fiecare 6 luni pentru a se putea depista din timp o posibilă boală. Sfatul meu este să vorbească cu mama ei şi să meargă la control regulat.
Cancerul oricare ar fi el, nu se manifesta prin dureri, sangerari, asta abia in ultima faza, atunci cand este nevoie de interventie chirurgicala; Doamne fereste!
Exista vaccin impotriva cancerului de col uterin. Fara un control la medicul de specialitate, ginecolog, nu poti afla acest lucru.
Cancerul de col uterin poate fi ereditar sau poate aparea de la microbi. In prima faza, A, se formeaza o rana pe col, aceata se trateaza printr-un tratament.
Consultati medicul de specialitate.
Daca a facut sex nepotrejat la varsta de 14 ani este o tinta penrtu cancerul de col. Nu conteaza ca au fost intregi sau jumate, conteaza ca intre parteneri a fost contact, se putea transmite microbii de la unul la celalat; mai ales daca partenerul nu era unul sigur si "curat". Sunt atatea boli, nu neaparat cancer, care se transmit prin contactul sexual, mai ales la varsta ei.
Cancerul poate aparea la oricine. Este un microb, nu o putem numi boala, care se fixeaza pe un organ.
Asta e tot ce stiu de la tata, medic oncolog.
1.Cancerul provocat de virusul papiloma nu poate aparea la o virgina.
2.Riscul sa faci cancer de col e cu atat mai mare cu cat ti-ai inceput viata sexuala mai devreme ( din cauza imaturitatii aparatului genital ).
3. Daca esti la liceu, poti merge la un cabinet privat de ginecologie, e normal sa mergi la un control chiar daca nu ai niciun fel de simptom. Spui doar atat medicului "mi-am inceput viata sexuala si vreau sa ma controlati sa vedeti daca am vreo problema genitala, si sa-mi spuneti daca pot sa-mi fac vaccinul anti HPV ".
4. Daca e totul in regula, te va trimite undeva unde poti obtine gratuit vaccinul ( e posibil tot acolo, sau la dr de familie, sau la medicul scolar ).
sofiasofyy întreabă: