| radufurtuna20 a întrebat:

Sunt pe TPU. De aproximativ 1 an folosesc spray nazal Rhinxyl HA de adulți, de la 11-12 ani. Am o dependenta oribila.
Când nu sunt racit, mă dau de vreo 3-4 ori în fiecare nara, că altfel respira pe gura, ceea ce vă puteți imagina că e destul de nasol.
DAAAR, când SUNT răcit, treaba devine serioasa: BUM...7-8 PUFURI IN FIECARE NARA PE ZI.
Deeeeeci da...
A mai avut cineva problema asta?

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
Răspuns Câştigător
| Whitte a răspuns:

Ai devenit dependent. Mergi la medicul tau si spune-i ce prostie ai facut ca sa te ajute. Nu te mai trata dupa sfaturile TPU.

7 răspunsuri:
| darrio2007 a răspuns:

Mai bine suflai nasul decat sa devii dependent la asa ceva.

| gabicoo a răspuns:

Ai devenit dependent. Mergi la un medic.

| mastadont a răspuns:

Eu pățesc de fiecare dată când sunt răcit. Treaba e că acest fel de medicamente crează dependență și ca orice drog au și un revers, faptul că nu mai poți respira pe nas o perioadă dacă nu-l folosești. Singura soluție e să le lași, o vreme vei avea nasul înfundat dar o dată ce se elimină substanțele din corp va trece și asta. Tu pare că ai dezvoltat deja o toleranță serioasă dacă folosești atât de mult și s-ar putea să dureze o zi două până să poți respira normal din nou. Mare grijă pe viitor când vei fi răcit să nu devii din nou dependent, mai bine încearcă alte metode de curățare a nasului pentru că pari a fi predispus la dependențe.

| DrMihailoviciS a răspuns:

Rhinxyl HA? Un clasic. Eu am fumat 30 de ani Rothmans albastru scurt (te-am făcut). Ți-ai antrenat mucoasa nazală să nu mai funcționeze fără doza zilnică. E ca un junkie care are nevoie de fixul lui, doar că în loc de heroină, bagi xilometazolină.

Dacă ți-aș spune că abuzul de spray nazal duce la „rinită medicamentoasă" și că nasul tău s-a obișnuit să fie forțat să se dezumfle, ai spune „dăăă, normal, altceva?". Uite altceva: în timp, vasele de sânge din nas se inflamează mai tare, ceea ce face ca, fără spray, să fii practic condamnat la respirație orală non-stop. Gen „ia-ți bilet de sezon la respirație pe gură", că altceva nu ai.

Ai două variante: fie renunți treptat, fie îți iei un bilet direct spre „nas blocat pentru totdeauna". Încetează să-l mai folosești așa, ca și cum ești sponsorul oficial al Rhinxyl. Încearcă să reduci numărul de pufuri, folosește ser fiziologic ca un om normal și pregătește-te pentru o perioadă de sevraj nazal, unde o să te simți ca și cum respiri printr-un pai. Alternativ, poți aștepta până când nasul tău va avea nevoie de reconstrucție. Oricum, partea bună e că vei învăța să apreciezi fiecare respirație liberă pe care o ai.

Sper că te-am ajutat! Doamne ajută!
Dr. Mihailovici S.

| radufurtuna20 explică (pentru DrMihailoviciS):

Mulțumesc mult!
Daca pur și simplu renunț și respir pe gura fără spray ul de nas și mă dau cu spray cu apa de mare îmi poate trece?
Gen doar sa respir pe gura cam o săptămână maxim

| DrMihailoviciS a răspuns (pentru radufurtuna20):

E ca și cum te-ai lăsa de țigări... Doar că în loc de nicotină, tu te lași de xilometazolină, substanța care prezintă un oarecare drog. Dacă te lași deodată de un drog, intri în sevraj. Transpirație, halucinații, dureri de cap, oboseală... Așadar, încearcă să te lași treptat, dar mai brusc! Nici prea, nici prea!

| Vlad_MH_2000 a răspuns:

Si eu luam ceva de genu dar olynth, o data mi-a fost de ajuns si am prins dependenta si cand nu eram racit, apoi am mers la farmacie am luat ceva apa de mare Dr. Max Spray nazal hipertonic Extra, 30ml care nu creaza dependenta, dar nu facea nimic, si am turnat continutul in spray-ul de la olynth, si in timp mi-am revenit cu apa de mare.