| llleo a întrebat:

Sunt perfecționist. Am impresia că nu e bine, când de fapt e bine. Cam așa decurg lucrurile. Ce e de făcut? Fără psiho, vă rog frumos.

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
Răspuns Câştigător
| laSoledad a răspuns:

Sa stii ca o sa te schimbi numai atunci cand o sa-ti inveti lectia. Asa am patit-o si eu. Tot dorind sa schimbi cate ceva ca sa iasa si mai bine, crezi ca ai tot timpul la dispozitie. M-am tot lungit cu migaleala la cateva aspecte din ceea ce lucram pana cand am intrat in criza de timp, eu neavand pilonii principali ai lucrarii terminati. Abia atunci, cand esti foarte aproape de deadline, iti bagi picioarele-n ea de migaleala si te focusezi sa termini lucrul. Din patania asta, mi-am schimbat planul. Planul e asa:
Imparti lucrul in x parti importante care trebuie facute ca sa termini treaba. De lucratul la toate aspectele astea principale tine terminarea proiectului.
Apoi, dupa ce vad ca am terminat lucrul in linii mari, mai migalesc la anumite aspecte acolo unde imi permit timpul si inspiratia sa acord mai multa atentie. Repet, daca mai permite timpul asta. Fiindca daca nu, risti sa-ti aloci foarte mult timp lucrand la un aspect secund al proiectului, insa neavand pilonii aia mari terminati. Mai schematic, ar veni asa:
Intai te ocupi de fiecare pilon principal al lucrului:
1.
2.
3.
etc
Si apoi, iei fiecare pillon in parte si-l migalesti in anumite aspecte, atat cat iti permite timpul:
La pilonul 1 ai de imbunatatit aspectele 1.1; 1.2; 1.3;
La pilonul 2 ai de imbunatatit aspectele 2.1; 2.2; 2.3;
La pilonul 3 ai de imbunatatit aspectele 3.1; 3.2; 3.3.
Iti faci un plan pe hartie impartind munca in mai multi pasi si vezi tu la ce aspecte ai de lucrat mai mult sau mai putin.
Asa nu risti sa ti se termine timpul fara sa fi lucrat intai la pilonii principali, dar astfel ai si sansa sa-ti pui in aplicare imbunatatirile la proiect, cat iti permite timpul. Repet, odata ce te loveste un deadline fara sa ai lucrul terminat din cauza perfectiunii, te inveti minte a doua oara.winking

Sau cum ar spune scriitorii: nu te apuca de editat atunci cand vrei sa scrii textul din minte pe hartie, la prima mana.

6 răspunsuri:
Bula
| Bula a răspuns:

Si eu sunt perfectionist. happy
Nu predau nici o lucrare pana ce nu sunt multumit de ea, chiar daca dureaza mai mult timp.
Dezavantajul este doar cu plata: majoritatea clientilor aleg costul mai mic, chiar daca este de calitate si durabilitate.

Concluzia mea: daca clientul doreste un lucru BINE facut, atunci sa plateasca calitatea! Daca considera pretul prea scump, atunci sa-l cheme pe Dorel, sa-i faca lucrarea.
Ca urmare, prefer acei clienti care apreciaza si platesc calitatea, iar astfel si clientul, si eu suntem multumiti!

| Sn4k3 a răspuns:

Pai daca esti constient de problema, nu o lasa sa te mai afecteze. Pur si simplu, controleaza-te.

| llleo explică (pentru Sn4k3):

Asta e problema. Nu mă pot controla. Nu mă simt bine până nu iese perfectul dintr-un lucru.

| Panamax a răspuns:

Ai o problema la mansarda.
Fara psiho.

| crud a răspuns:

Salut! Ai spus "am impresia ca nu e bine, cand de fapt e bine", ceea ce induce ideea ca esti "cusurgiu". Ma gandesc ca ai putea incerca sa folosesti o fraza standard de tipul " ok, merge si asa" apoi sa-ti indrept atentia spre altceva, sa te apuci de facut altceva.