| RaspunsuCoretcIEYo a întrebat:

Sunt rarait si de la un timp incep sa iau asta ca pe un defect.Inainte nu bagam de seama, dar de ceva timp am observat ca atunci cand pronunt unele cunvine lumea se uita ciudat la mine si se mira ce zic.Ca de ex ieri am avut de spus Desteapta-te romane (Ne asculta la Muzica) si cand am inceput sa-l zic toti colegi incepusera sa rada de mine.Si vreau sa stiu cum sa fac sa ignor asta?

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
Răspuns Câştigător
| diaac a răspuns:

Pai, in primul rand se pare ca ai nevoie sa iti clarifici care este problema pe care vrei sa o rezolvi: pronuntia ta sau faptul ca esti afectat de ce spun ceilalti? Sau poate amandoua?

In ce priveste pronuntia, ai putea apela la serviciile unui logoped daca nu reusesti tu singur prin exercitii.

In ce priveste sa u mai fii afectat de reactia colegilor... sa stii ca e normal in copilarie / adolescenta sa se rada si de lucruri care nu sunt de ras. Lucrul asta spune ceva despre ei, nu despre tine. Stiu ca atunci cand se intampla, poate nu pare si poate te gandesti ca e vorba de tine, dar tine minte ca nu-i asa. Sunt multe persoane cu defecte de pronuntie (si eu sunt oarecum raraita, daca vrei sa stii) si nu este cine stie ce defect. Multe persoane au pronuntie intr-un fel sau altul gresita sau diferita mult timp si totusi au succes personal si profesional. Eventual incearca sa gasesti alte lucruri pentru care esti admirat de colegi, sa retii si momentele cand ti-e bine, nu numai pe cele cand se rade de tine. Si observa-i atent pe ceilalti: vei vedea ca si ei au diferite defecte mai mici sau mai mari. Fiecare are anumite lucruri de care poate se simte prost. In timp, poate te vei simti mai in largul tau si tu.

3 răspunsuri:
| cookie01 a răspuns:

Poti sa te perfectionezi. Vorbeste acasa cat mai mult cu voce tare, imagineaza-ti ca ti un discurs iar unde ai pronuntat gresit te corectezi.

| kati3mary a răspuns:

Sunt de acord cu diaac, atata timp cat singurul lucru pentru care ti se pare asta un defect e ca ceilalti rad de tine,nici nu ar trebui sa le dai atentie. Daca te deranjeaza pe tine accentul tau, poti sa faci exercitii, citeste acasa cu voce tare, si unde nu pronunti corect,repeta pana iti place happy
Mie mi se pare chiar draguta o persoana care vorbeste asa big grin Si, eu nu sunt raraita, dar am probleme mari cu pronuntia cuvintelor atunci cand citesc, si colegii mei rad de mine, dar in loc sa ma intristez, rad si eu cu ei, asta ii face sa fie mai putin rautaciosi. In rest, ce pot sa spun. fii mandru de cine estiwinking

| dellu a răspuns:

Mergi la un logoped, medicii logopezi stiu cel mai bine ce exercitii de dictie sa iti recomande pentru a ajunge sa pronunti totul corect. Oricum, nu ar trebui sa fii complexat, majoritatea lumii gaseste persoanele raraite dragute si adorabile happy