| Sawarekh a întrebat:

Sunt sau nu sanatosi, fulgii de ovaz?

Eu in fiecare dimineata mananc fulgi de ovaz, m-am obisnuit cu ei si imi plac.

Credeti totusi ca e adevarat ce se spune despre ei? ca au foarte mult zahar, si cu timpul o sa iti creasca glicemia?

Daca asa e, de ce nutritionisti recomanda fulgii de ovaz pentru slabit?

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
11 răspunsuri:
Salontanul
| Salontanul a răspuns:

Fulgii de ovăz sunt deseori consumați pentru că se gătesc rapid, în special pachețelele preambalate. Însă acestea conțin zahăr suplimentar, îndulcitori sau arome adăugate. Ovăzul natural nu conține zahăr!

| darrio2007 a răspuns:

Mananci si tu mai putin.

| Mosotti a răspuns:

Au 80 % amidon adica tot zahar, insa nu mananci fulgi asa cu pumnul, pui 15-20-30 g in lapte sau ce pui, si ai doar un 25 g zahar, nu e problema daca nu ai diabet.
Nu creste nici o glicemie peste normal daca nu ai predispozitie la diabet, adica daca parintele de sex opus tie, sau bunicul de sex opus parintelui acela, nu au avut si nu au diabet.

Tu gandeste-te ca 100 g de paine au 50 g zahar cum ar veni, deci 4 felii mici de paine alba, si majoritatea le cam mananca la masa. Si tot nu e problema.

Slabirea tine de deficit caloric, nu conteaza ca ai mult zahar sau nu ai, daca cu fulgii aia si ce mai mananci pe zi ai deficit caloric, vei slabi.
Se recomanda, ca aia se umfla si pui putini, si pot avea o masa buna cu kcal putine,

| dullcat a răspuns:

Buna.Depinde de care fulgi de ovaz iti cumperi.Cei procesati de n ori e evident ca au zahar, scrie foarte clar pe pachet, nu e niciun mister.Eu tot asa mananc aproape zilnic, insa simpli, integrali, care au foarte putin zahar.Gasesti la 3 sau 6 lei pachetul, in lidl.Prefer sa combin cu kefir si fructe, stafide.Se simte dupa gust ca nu au mai deloc zahar (doar 1.2 grame de zahar/100 de grame de produs) si daca nu combin cu o banana sau miere sau o mana de stafide nu mai e asa copios, fiind si kefirul sau iaurtul acru.laughing Aceeasi marca de fulgi de ovaz cu cacao si alune are 17grame de zahar/100 grame de produs. Trage tu concluziile.

| Mosotti a răspuns (pentru dullcat):

Nici nu conteaza ca are sau nu are zahar, sau doar amidon (care e tot aia doar ca nu e dulce), conteaza cat mananca.
Ca 100 g de fulgi au cam 75-80 % amidon (zahar ca si efect), cei simpli zic, sunt ca si aia cu zahar, tot procentul ala de carbo au.

Dar pui un 20-30 g de fulgi intr-un bol cu lapte, iaurt, si ai o masa buna la un 25-30 g carbo, nu este o problema la cineva fara diabet.
30 g fulgi au 115 kcalorii, plus laptele ala daca e de 1, 5 % grasime, un iaurt, e o masa cu kcal putine.

Poate manca de oricare de fapt, ce ii place. Cantitatea de carbohidrati rapizi e cam tot aia la aceiasi cantitate.
Nefiind multi, nu este problema. un 30 g fulgi echivaleaza cam, cu 2 felii mici de paine alba.

| dullcat a răspuns (pentru Mosotti):

Ok, dar din ce ai scris aici dai de inteles ca trebuie sa evite cerealale cu totul? Nici asa nu este bine. Apoi, o paine facuta in casa, de la zero, face toti banii. laughing

| Mosotti a răspuns (pentru dullcat):

Nu am zis ca trebuie evitate, cine nu are diabet poate manca si zahar si paine si ce vrea, doar sa nu sara de kcal necesare, sa nu se ingrase.

Normal ca o paine facuta in casa e cea mai buna ca si sanatate in sens de e-uri, conservanti, insa caloric si glicemic (amidon) e la fel ca celelalte.

Singura problema o au cei putin dereglati chiar fara diabet care la 1-2-3 ore de la masa fac hipoglicemii si apare iar foame, si iar mananca.
Adica cand mananca paine alba, zahar si alte chestii cu indice glicemic ridicat.

Dar cine e reglat nu are problema asta, asta nu se spune pe undeva.
Nu e normal la aialalti sa faca hipo.

De ex inainte de masa glicemia e 83 adica buna, mananca paine alba sau dulce, sau ce o mai fi, la o ora are un 137, la 2 ore 77 si la 3 ore 61 adica mica, si apare foame.

Ala reglat are tot cam 83 inainte de masa, dupa aia la o ora bate tot un 137 sa zic, la 2 ore are sa zic 103, la 3 ore 86, deci revine la cum era inainte, si nu ii apare foame in plus.

Nu sa ne zica ca vai astea cu indice glicemic mare fac nu stiu ce, fac la aia cu probleme nu stiu ce.
Acum 40-50 ani mancau copiii si vata de zahar pe bat si nu aveau nici pe dracu.
Covrigi, gogosi, etc.

Sa nu bage pe gat restrictii la majoritatea doar ca unii au probleme.

| Furnicuta000 a răspuns:

Lumea ii mananca strict pentru ca au fibre, sunt ieftini, se fac rapid si pentru ca iti dau senzatie de satietate. Daca tie iti si plac la gust, atunci felicitari! Si cum adica au zahar? Fulgii simpli nu au zahar. Daca te referi la glucide adica carbohidrati, e si normal sa aiba. Toate mesele trebuie sa aiba glucide. Cartofi, orezul, paine etc si ele au glucide. Poate tie iti plac fugii de ovaz la gust pentru ca iei unii care au zahar bagati in ei. In cazul asta ai grija ca s-ar putea sa-ti afecteze silueta

| sammie a răspuns:

Am avut o perioada cand mancam, atunci cand imi cadea parul destul de des si cand imi apareau puncte albe pe unghii. De cand am mancat nu se mai intampla asta.
Incearca sa îi mananci cu iaurt si cu seminte de chia, dar poate si cu putina miere.

| LaviniuA a răspuns:

Pai poti afla cat zahar au daca te uiti pe eticheta. Daca sunt fulgi de ovaz simpli, atunci nu au zahar.
Ovazul e doar o cereala, ca si graul. Nu e mai bun sau mai rau.

| ValentinMihai78 a răspuns:

Caută la plafar, magazine naturiste, chiar farmacii, dacă nu găsești în supermarket, ovăz natural netratat și fără adaos de zahăr.