Periuta si tubul de pasta de dinti sunt cele cu care cei mai multi dintre noi ne incepem si ne incheiem ziua. Periajul dentar executat corect, de doua pe zi, este esential pentru sanatatea dintilor tai, insa nu si suficient.
Daca vrei sa ai dinti si gingii sanatoase si un zambet frumos, nu trebuie sa recurgi neaparat la tratamente costisitoare, ci sa respecti cateva reguli simple de igiena orala si sa folosesti produse special concepute pentru necesitatile tale.
Alegerea pastei si periutei de dinti
Aparent banala pasta de dinti trebuie aleasa in functie de nevoile tale de ingrijire. Cel mai bine este sa ceri sfatul medicului dentist care iti poate spune ce pasta de dinti trebuie sa folosesti in functie de starea de sanatate a cavitatii bucale si de eventualele afectiuni de care suferi.
De asemenea, recomandarea specialistilor este sa cauti o pasta de dinti mai putin abraziva, care sa nu iti lezeze dintii si gingiile.
Medicul dentist este cel mai in masura sa iti recomande si o periuta de dinti adaptata nevoilor tale, care sa insoteasca pasta pe care o folosesti. Chiar daca noi credem ca o periuta cu perii aspri ne curata mai bine dintii, nu este intotdeauna asa. Cel mai bine ar fi sa alegem o periuta cu perii medii sau moi care sa nu ne agreseze dintii si gingiile.
Dr. Adina Vlasceanu explica mai multe: “O periuta aspra, desi ai impresia ca iti curata dintii, nu face altceva decat sa zgarie, perii fiind usor aspri. In general, periutele care au perii mai tari, sunt indicate pentru cei care au lucrari protetice, deoarece un dinte ceramic poate fi periat cu o periuta aspra, pentru ca materialul in sine nu pateste nimic.”
Nu uita de ata dentara si de apa de gura!
In plus, poti purta la tine o cutiuta cu ata dentara, pe care este indicat sa o folosesti dupa fiecare masa ca sa cureti cat mai bine spatiile interdentare. Avantajele folosirii atei dentare sunt cu atat mai importante cu cat placa bacteriana se formeaza in intervale scurte de timp, chiar si pe dintii curati; iar de la placa la tartru nu mai e decat un pas, de vreo 72 de ore.
Apa de gura nu trebuie sa lipseasca de pe etajera din baie. Folosita dupa periaj, aceasta inactiveaza microbii si ofera un miros placut, chiar si dupa ce te-ai spalat pe dinti. Foloseste o gama completa pentru ingrijirea cavitatii bucale, adaptata nevoilor tale: pasta de dinti, periuta de dinti, apa de gura si ata dentara. Astfel, te poti bucura de un zambet sanatos si frumos.
Autor: Dr. Adina Vlasceanu
Bună.
Periuța de dinți se schimbă la 3 luni obligatoriu.
Ața dentară, apa de gură vin în completarea igienei orale. Guma de mestecat Orbit se poate utiliza după masă dacă nu putem folosi ața dentară ori apa de gură datorită locului unde ne aflăm (restaurant, club, bar, etc.).
Un control anual stomalogic sau atunci când este necesar mai devreme de un an.
Pasta de dinți trebuie să fie de calitate iar periajul trebuie făcut cu blândețe între 3 și 5 minute pentru o curățare perfectă.
Pa, pa.
Stomatologul fetitei mele i-a recomandat pe langa periuta de dinti si ata dentara justificand ca periuta nu ajunge atat de bine in spatiile interdentare.
Nu chiar. ar mai trebuia ata dentara pentru a curata partile unde periuta nu ajunge si ca asa o metoda taraneasca un pic de sare freci dintii si sa vezi ce fini o sa iasa
Nu,nu sunt suficiente! ata dentara si apa de gura nu trebuie sa iti lipseasca din ingiena orala pentru ca altfel nu e completa! ata dentara te ajuta sa iti cureti dintii in locurile in care periuta nu ajunge pentru a indeparta placa bacteriana si a nu se transforma in tartru, iar apa de gura iti ofera un miros placut si omoara bacteriile de pe limba care provoaca halena(respiratia neplacuta).
Bianca292006 întreabă: