Pot fi o mulțime de motive :
AI SLABIT PREA MULT
Daca ai tinut vreo cura de slabire drastica si cantarul ti-a devenit deja prieten, atunci trebuie sa te gandesti ca poate greutatea ta a scazut sub cea normala daca te confrunti cu intarzieri ale menstruatiei.
FACI PREA MULT SPORT
Daca te-ai hotarat sa-ti depasesti limitele si sa bati record personal dupa record personal la jogging, bicicleta sau ridicarea greutatilor, risti iar dereglari menstruale. Organismul este foarte sensibil la aceste situatii si va incerca cu orice pret sa impiedice instalarea unei sarcini in conditii de suprasolicitare. Practic, poate impiedica ovulatia, secretia normala de estrogeni si, implicit, menstruatia.
ESTI FOARTE STRESATA
Perioadele de stres major sunt foarte agresive pentru organism. Acestea "lucreaza" la nivelul creierului, in hipotalamus, zona responsabila si pentru reglarea mecanismelor hormonale. Odata perturbate, ele nu mai pot asigura menstruatia regulata.
IEI ANTICONCEPTIONALE
Exista anumite formule de pilule contraceptive care pot da intazieri ale ciclului menstrual. La fel cum si renuntarea la pilule poate duce la intarzieri, dar acestea se regleaza in timp, dar ăsta nu poate fi un motiv la tine, deoarece ai specificat ca ești virgină.
AI PROBLEME DE SANATATE
Printre cele care afecteaza menstruatia normala sunt problemele tiroidei si sindromul ovarelor polichistice. Glanda tiroida, situata in zona gatului, este cea care regleaza metabolismul. Ea interactioneaza cu multe sisteme din corp, iar daca ai de-a face cu un dezechilibru la nivelul acestei glande, fie ca vorbim de hipotiroidism sau de hipertiroidism, mica glanda in forma de fluture poate sa aiba implicatii serioase asupra menstruatiei tale.
De aceea, indiferent de problemele de sanatate pe care le ai, tulburarile de ciclu menstrual trebuie semnalate medicului, pentru a fi tratate in mod corect.
SUPRAPONDERALITATEA SAU OBEZITATEA
Faptul ca o persoana este supraponderala sau obeza ii poate afecta ciclul menstrual, iar de aici si pana la intarzierea menstruatiei nu mai este mult. Daca esti supraponderala, corpul tau poate produce o cantitate excesiva de estrogen, unul dintre hormonii care regleaza sistemul reproducator la femei. Excesul de estrogen iti poate influenta numarul ciclurilor menstruale, cat de des le ai si poate cauza incetarea menstruatiei.
In cazul in care ai probleme cu greutatea si un indice de masa corporala (IMC) de peste 30, medicul iti poate recomanda sa mergi la un nutritionist, mai ales ca kilogramele in plus iti afecteaza menstruatia.
SINDROMUL DE OVARE POLICHISTICE
Sunt situatii cand ovarele polichistice contin un numar mare de foliculi inofensivi, care sunt saculeti subdezvoltati in care ovulele se dezvolta.
Daca suferi de sindromul ovarelor polichistice, acesti saculeti nu pot de cele mai multe ori sa elibereze un ovul, ceea ce inseamna ca ovulatia nu are loc. Acest sindrom este responsabil de multe cazuri in care femeile nu mai au menstruatie.
DEREGLARILE HORMONALE
Unii hormoni, cum ar fi prolactina sau hormonii tiroidieni pot fi o cauza a faptului ca, la unele femei, menstruatia intarzie sau este absenta.
Daca un dezechilibru hormonal se dovedeste a fi responsabil de menstruatia intarziata sau de absenta menstruatiei, el poate fi cu usurinta depistat prin intermediul unei analize de sange. Bineinteles, cauza dezechilibrelor hormonale trebuie sa fie investigata de un medic endocrinolog si apoi tratata.
LA CE MEDIC TREBUIE SA MERGI
Daca medicul tau de familie este de parere ca o afectiune medicala ar putea fi cauza pentru care iti intarzie menstruatia, el sau ea iti poate recomanda sa mergi la un specialist. In functie de problema suspectata sau de cauza problemei tale, vei fi indrumata sa mergi:
fie la un medic ginecolog - un specialist in tratarea bolilor care afecteaza sistemul reproducator al femeii;
fie la un medic endocrinolog - un specialist in tratarea afectiunilor hormonale.
Este posibila varianta cu prea mult sport. Sunt sportiva de performanta, am antrenamente zilnice plus antrenamente la sala cu greutati, bicicleta, banda etc.
Dacă nu vine 2-3 luni, trebuie să mergi la un consult, motivele ți le va spune medicul.
De ce te sperie?
Nu ai avea motiv decat daca te-ai jucat cu puta si te-ai excitat la maxim in timp ce partenerul tau de joc ejacula. Rar, dar se poate.
Vanessa18 întreabă: