Avortul este o crima pentru ca s-a dovedit ca la 18 zile de la conceptie ii bate inima la copil. Orice fiinta merita sa traiasca. Daca se intampla ca o femeie sa ramana insarcinata in caz de viol sau incest, oare merita ca raspunsul la acesta sa fie uciderea unui copil? Copilul care este rezultat al unui viol sau incest poate fi dat spre adoptie unei familii care nu poate avea copii, sau poate fi crescut chiar de mama lui.Nu cred ca acel copil ar trebui sa fie pedepsit pentru faptele rele ale tatalui sau.Totodata,aceste femei sunt libere sa faca ce vor, dar risca sa ramana cu povara unei constiinte incarcate pentru tot restul vietii, si nu numai, avortul iti poate afecta sanatatea fizica.Cu siguranta vor suporta consecintele acestor alegeri.
Eu sunt pro libertatea femeii de a alege. Sunt culturi in care avortul e interzis, fara nicio scuza, si sunt culturi in care este obligatoriu (mi se pare ca la chinezi e limita de 2 copii pe familie. toti vor baieti, care sa duca numele si afacerea mai departe, drept pentru care fetele aruncate pe marginea trotuarului dupa nastere sau avortate in stadiu avansat sunt foarte multe). Eu as vrea sa fie legal peste tot, sa se faca din plin educatie contraceptiva, ca sa stie oamenii cum sa se protejeze si atunci, daca raman din diverse motive (printre care cele enumerate de tine) sa poata alege: fac sau nu fac avort? In comunism, cand isi propusese Ceausescu sa atinga 20 mil de oameni romania, avortul era ilegal. Copiii erau turnati pe banda, iar mamele cu 6-10 copii erau 'eroine' si primeau diplome de la partid. Insaaa, tot atunci au existat cele mai multe morti din cauza avortului. Daca interzici ceva (vezi si prostitutia), nu inseamna ca nu va mai exista. E o prostie sa se creada asta (vezi si drepturile gay; daca e ilegal, nu inseamna ca nu exista gay si in tari stricte, gen israel sau arabia). Pe vremea aia, orice femeie mai in varsta care stia sa dea o aspirina devenea doctor chirurg si facea intreruperi de sarcina pe masa din bucatarie. Multe femei mureau asa. Multe erau macelarite, sangerau si aveau complicatii multi ani, poate toata viata. Recomand documentarul 'decreteii' (parca asa se cheama) despre generatia aceea, despre copiii care s-au nascut sau care nu s-au nascut in urma decretului prin care ceausescu a interzis avortul. Eu nu sunt pro avort (avand in vedere traumele fizice si emotionale prin care trece mama) si nu sunt nici contra lui. Eu sunt pentru dreptul de a alege. Pentru a putea sa alegi daca sa pastrezi sau nu un copil.
Da... sunt de acord cu avortul mai ales in situatiile pe care le-ai prezentat si in plus daca in urma unei radiografi copilul are probleme sau decat sa ai 20 de copii pe care sa nu poti sa-i cresti sau sa-i lasi pe strada mai bine nu.
Daca copilul a aparut in urma celor enumerate de tine, sunt pentru avort (nu poti pastra ceva care iti va marca toata viata - sau nu! depinde si de persoana) dar, in cazul in care a aparut voit dar, exista neplaceri de genul, situatie financiara, cariera, etc, cred ca trebuie pastrat pentru ca mai tarziu s-ar putea sa apara regrete
Daca e sarcina rezultata in urma unui abuz/viol de catre(tata/bunic/unchi etc etc), sau o sarcina cu malformatii/probleme grave de sanatate etc etc. sunt de acord total cu avortul! Dar o sarcina apuruta din urma neglijentei/nepasarii/nejudecatii a ambilor parteneri, nu sunt de acord cu avortul! depinde foarte mult in asemenea situatii de constiinta fiecarei femei in a decide viata unei persoane''dorite sau nedorite'', din pacate!
Nu sunt de acord! dar sunt niste cazuri limita le'as spune eu in care chiar nu poti pastra copilul! de ex iei anticonceptionale si trebuie sa mai faci si pauze intre ele, faci sex protejat si se rupe prezervativul. ce este de facut? multe persoane nu stiu de pastila de a doua zi, si uite asa se ajunge la avort.aici nu condamn pe nimeni.
Dar daca tu faci sex neprotejat si ramai asta este incostienta si nepasare.
Avortul din punct de vedere religos este interzis, dar este un rau necesar.
Insa exista multe situatii cand este necesar si chiar cea mai buna solutie.
"Copil nedorit" suna mult prea crunt, prea dur tinand cont de faptul ca orice copil inseamna puritate, nevinovatie, mai bine sa-i spunem "sarcina nedorita".
In consecinta sunt si contra avortului dar sunt si pro in cazurile mentionate de tine, mai putin capitolele "greseli, dorinta doar a unuia din parinti, pura intamplare, mod scrupulos".
Anna, imi pare rau sa te contrazic, dar, in primul trimestru de sarcina nu este format niciun organ al viitorul organism uman.In primele 90 de zile este doar un grup de celule, ce trece prin mai multe stadii de histo si morfo-diferentiere.( morula, blastula, zygot, embrion etc). Cat despre avortul, eu sunt mare sustinator al avortului, tocmai de aceea si exista asa numita "Planuire familiala", fiecare are drept sa aleaga cum si cand sa-si faca familie. Avortul este un lucru bun pentru femeile traumatizate, viol, abuz, sarcina nedorita, copii cu handicap fizic sau mintal foarte grav, boli care nu se vindeca, retardisme, situatia financiara nefaborabiala a cuplului si multe altele.
Legal nu stiu exact ce limite are dar cred ca daca copilul are riscul de se naste cu o malformatie sau este rodul unui viol sunt de acord dar atentie sa fie in primele 3-4 saptamini pentru a nu suferi sarmana creatura. O zi buna
Nu.si eu am ramas insarcinata si nu eram casatorita. din prima clipa am stiut c-l voi pastra. daca tatal copilului nu vroia sa ne fie alaturi nu ma razgandeam si nici nu-l santajam cu asa ceva.singurul motiv pentru care as renunta la o sarcina ar fi la recomandarea medicului... daca ar fi in pericol viata unuia dintre noi.
Eu sunt crestin, dar sunt de acord cu avortul daca analizele arata ca fatul are malformatii. Sunt foarte curios ce fel de viata duce un hidrocefal, ca sa il lasi sa se nasca, si cum poate fi mantuit, cand nu are intelect. Sunt de acord si in caz de incest. Stiu insa ca o femeie are mari remuscari dupa ce avorteaza, cred ca trebuie evitat avortul de cate ori e posibil.
Dentist MKD, nu stiu pe unde ai facut tu Medicina ( probabil la bormasina)de-ai ramas tu cu informatia ca pana la trei luni un fat nu are organe formate:ia du-te si mai rasfoieste embriologia ca s-ar putea sa gasesti noutati ca exista tub cardiac primitiv care incepe sa se formeze in SAPTAMANA a IIa de viata embrionara.de tub neural, somite ai auzit.de ce crezi ca se evita orice medicamente si examene radiologice in primul trimestru de sarcina? din cauza ca afecteaza organogeneza, cred ca stii ce-i aia.
dar e bine sa incurajam libertatea de a face crime. prezervative, contraceptive, sterilet, diafragme, spermicide nu sunt de noi, poate de tarile civilizate, la noi solutia e avortul.ca sigur ala nu lasa sechele. sunt de acord cu avortul in cazuri de viol (desi copilul n-are vina si poate fi dat spre adoptie altei familii care poate nu are copii si-si doreste ), incest si malformatii grave netratabile (nu cardiopatii sau alte boli care pot fi tratate intr-o tara civilizata). si oricum aceste femei ar trebui sa mearga si la psiholog, la preot care sa le ajute sa treaca peste asta. Avortul nu-i medicament si un copil, chiar daca vine cand nu te astepti, intr-o familie saraca nu-i o boala. Daca nu vrei un copil, ingrijeste-te sa nu-l faci prin avort, ci prin contraceptie.Alte femei se chinuie ani de zile sa aiba un copil si-si pun sanatatea in pericol si altele ii arunca la moarte pe banda.
Suntem oameni cu adevarat!
Nu.nu sunt de acord.trebuie sa fim atente noi femeile la ceea ce facem.de ce sa omoram un sufletel? noi singure trebuie sa ne protejam daca nu ne dorim un copil.este cel mai pacatos lucru de pe fata pamantului.
Buna Kalymari! M-am oprit la intrebarea ta. e interesanta. Din pacate, sunt persoane care opteaza pentru asta din diverse motive, de pilda: un copil inseamna jerfa din parte a parintilor, iar ei nu sunt pregatiti pentru asta, le este teama de privirile celor din jur, considera ca un copil le va compromite viitorul( acestea in cazul unor adolescenti), insa nu trebuie judecate intrucat nu avem, noi(oamneii) autoritatea. Daca totusi ai intalnit, sau vei intalni pe cineva care urmeaza sa recurga la aceasta metoda, te sfatuiesc(daca imi permiti) sa o/ii opresti, deoarece consecintele sunt grave(exista posibiliatea infertilitatii, dar si a unor probleme pe fond psihic). Permite-mi sa spun ca nimeni nu trebuie sa "recomande" asemenea lucru, deoarece viata unui om nu se afla in stapanirea noastra.