Pentru suspiciunea de esofag Barret ar fi trebuit sa ti se faca o biopsie, fiindca este o leziune precanceroasa. Ea consta in inlocuirea mucoasei normale a esofagului cu mucoasa de intestin subtire. Pacientii cu esofag Barret confirmat prin biopsie trebuie sa fie strict supravegheati clinic si endoscopic (o endoscopie la fiecare 10-12 luni cu biopsii la nevoie), fiindca au risc foarte crescut de cancer de esofag.
Esofag Barret - portiune de esofag(banuiesc ca zona data de tine) cu mucoasa modificata si care e considerata leziune premaligna (oricum, in iminenta de a se transforma in cancer oricand)
Cardia - un sfincter ce face trecerea dintre esofag si stomac(intrarea), permeabil = bolul alimentar poate trece din esofag in stomac si din stomac in duoden dupa cate vad (PilOr permeabil) - pilorul e portiunea care face trecerea de la stomac la duoden(iesirea). BulB duodenal cred ca trebuia sa fie acela si care reactioneaza la acidul din stomac prin edem and so on... si D2 (a doua portiune din cele 4 in care e impartit duodenul) la fel...
Dar, ai reflux gastro-esofagian? Simti ca-ti vine uneori ceva acru/acid in sus pe esofag spre gura? Simti arsuri in spatele sternului (osul pieptului)? Sigur le simti si de la asta ai facut Barret! Ia si tu niste inhibitori de pompa(Nexium e cel mai bun, Omez-ul e slab din cate am inteles, are mai mult efect placebo) sa-ti scada nivelul acid din stomac ca-ti amplifica afectiunea Barret si mergi repede la un spital de chirurgie digestiva.Stiu eu unul foarte bun daca vrei! Nu sta asa ca e periculos, iar problema se poate rezolva...
Pai nu cred ca este cineva sa stii sa traduca... cel mai bine e sa mergi sa il intrebi pe medic si iti explica el mai multe...
Se datoreaza unei esofagite cronice si reprezinta o ulceratie cronica a portiunii inferioare a esofagului...se asociaza cu refluz esofagian. iar duodenul binenteles este si el putin modificat...Cardia este un fel de sfincter care sta la intrarea in stomac acea cale este libera deci papa intra bine in stomac...insa la iesire din cauza excesului de acid sufera modificari duodenul...