Displazia fibroasa este un termen care se refera, fie la un grup de afectiuni cronice ce intereseaza cresterea osoasa chistica ce poate aparea din dezvoltarea unui tesut osos anormal, fie la o afectiune a maduvei osoase caracterizata ca fiind chistica.
Displazia fibroasa se caracterizeaza printr-o crestere neuniforma, dureri, fragilitate si deformare a oaselor afectate. Aceasta afectiune poate interesa un singur os (displazia fibroasa monostotica sau Boala Jaffe-Lichenstein) sau poate afecta mai multe oase (displazia fibroasa poliostotica).
Displazia fibroasa este de obicei evidentiata in timpul copilariei si leziunile osoase se opresc din evolutie la pubertate. Leziunile pot fi dureroase, deformante si larg raspandite.
Oasele cel mai frecvent interesate sunt:
- coastele
- craniul
- oasele fetei
- femurul (osul coapsei)
- tibia (unul din oasele gambei)
- humerusul (osul care formeaza bratul de la umar la cot)
-pelvisul (oasele bazinului).
Ocazional sunt afectate vertebrele (oasele care formeaza coloana vertebrala). Poate afecta, dar nu e obligatoriu, indivizi care au fracturi osoase repetate.
Cauza exacta a displaziei fibroase nu este cunoscuta.
Cuprins articol
Generalitati
Simptome
Tratament
Simptome
Evolutia clinica este de obicei variabila. Leziunile scheletice se descopera de obicei datorita unei dureri localizate, unor deformari sau fracturi. Alte simptome care pot fi atribuite afectarii osose sunt:
- cefaleea
- convulsiile
- atingerile nervilor cranieni
- diminuarea auzului
- ingustarea conductelor auditive externe
- hemoragii spontane ale scalpului in cazul bolii cu afcetare cranio-faciala.
Tratament
Displazia fibroasa nu are tratament curativ. Totusi manifestarile osoase pot fi tratate prin diverse tehnici ortopedice, cum ar fi imobilizarea gipsata, osteotomia cu fixare interna, chiuretajul si grefa osoasa, in functie de leziune si de varsta pacientului. Constituie indicatii pentru asemenea interventii:
- deformarile osoase progresive
- lipsa consolidarii fracturilor
- durerea rebela la tratamentul medical.
Calcitonina poate fi eficienta in tratamentul formei difuze a bolii, asociata cu durere osoasa si niveluri inalte ale fosfatazei alcaline.
Poarta ghiozdan pe amandoi umerii si incearca sa stai cat mai corect pe scaun. Dar cel mai bine ar fi sa iti consulti doctorul de familie si iti va spune el ce trebuie sa faci.
*Am auzit ca inotul e foarte bun pentru spate.
Multa sanatate!
Stai drept, încearcă să îţi corectezi poziţia, coloana se poate strâmba şi poţi avea nevoie de corset, în plus de asta vei avea dureri mari de spate şi dacă se strâmbă coloana nu va mai fi niciodată dreaptă cum era înainte, nici cu ajutorul corsetului, în cazul în care coloana se va strâmba trebuie să mergi la medic, căci poţi avea chiar probleme cu unele organe interne.