Stresul e un factor de risc, dar nu conditioneaza aparitai bolii decat in corelatie cu alti factori. Urmareste in timp evolutia alunitei, sa nu aiba cruste, sa nu se modifice ca dimensiuni sau culoare. La orice modificari trebuie sa te duci la un consult medical de specialitate, respectiv dermatologie.
Salut,
Inseamna sa ai o dieta bazata pe legume si fructe si sa nu te expui excesiv la UV.
Daca mergi o data pe an la un consult dermatologic nu vei avea probleme.
Acolo iti face o harta a alunitelor, si poate vedea exact daca exista o evolutie de la un an la altul. In cazul in care exista, se scoate alunita.
Este o procedura simpla, si nu este nimic de speriat.
Nu exista gene cancerigene, exista gene care predispun la cancer. Melanomul malign este o tumora cu o agregare familiala destul de redusa, deci posibilitatea ca tu sa mostenesti o predispozitie genetica este destul de redusa.
Nu exista „genul acela de alunita". melanomul malign apare de obicei pe pielea sanatoasa. O minoritate apar pe alunite, si absolut orice alunita poate fi sediul unei transformari maligne.
Stresul nu declanseaza cancer, cu atat mai putin melanom malign. Deci nu ai nici o limitare privind stresul. Insa ar trebui sa nu te expui excesiv la soare, deci nu poti avea locuri de munca de tip salvamar, agricultor, paznic in aer liber.
Daca ai o alunita pe care dermatologul considera ca este nevoie sa o scoti, atunci o vei scoate. Totusi, scoaterea unei alunite nu influenteaza in nici un fel riscul de melanom malign.