Spune-i să îți bage anestezie, e un ac, care nu te doare deloc când îl aplica. Așa nu vei simți nimic. Dacă ai ceva probleme cu sănătatea gen: cu sângele nu prea este recomandat să îți facă injecții de multe ori. Spun asta pentru că probabil că tatăl tău se îngrijorează, dar anestezia nu îți face nimic în rest dacă ești sănătos. Unii rezistă și fără injecții, doctorul stomatolog știe când te doare și se opreste. Apoi continuati, iar dacă caria este mica nu va durea, iar timpul curățării dintelui nu ia mai mult de 5 minute. Uneori poate lua mai mult, daca e grav, dar în general cam atât durează.
Ce dacă nu te doare? Poate fi o carie adâncă, în interior. Eu am avut o carie mare care nu durea. Nu ai de unde sa știi dacă e mica doar dacă ți-a zis
Într-adevăr stai cu gura deschisă dar doctorul are aer. Poți și să clătești in pauze. Nu îți fie frica.
Uneori îți sigileaza dinții, adică pune o culoare pe ei, asta eu un fel de protejare a măselei și costă în jur de 100 de lei, e pentru a nu se mai caria.
Spălatul pe dinți este indicat.
În prima fază o să te pui pe scaun, o să îți pună un sort, și o să îți facă prezentarea cu instrumente. Cel mai dureros este ursul, care bâzâie, dar cu anestezie nu simți Dacă ai saliva, doamna o ia cu aerul, și poți clăti cu apa. Când te doare i spui : cel puțin un A. Urăsc maselele stricate de sus. E mai greu de procedat.
Anestezia va dura in jur de o ora, și nu o sa simți gustul mâncării probabil, și depinde în ce parte ți-o dă, alteori nu poți scuipa.
Dacă e dinte de lapte va cădea
O sa-ti faca o anestezie locala si tot ce-o sa simti o sa fie o intepatura din gingie, dar amorteste repede. O sa simti dintele ala (si probabil jumatate din fata) ca o piatra, simti ca il bazaie si cam atat. Eventual o te gadile cand o sa curete. Doare daca infectia ajunge la nerv (se umfla gingia, rosie, dureroasa fara sa-i faci nimic, puroi... nu-i cazul tau). La o carie foarte mica s-ar putea sa nici nu fie nevoie de anestezie.
Ce face mai exact? O sa aspire saliva din jurul dintelui cu un fel de furtun mic. Sunt doua aparate cu ace care suna destul de neplacut la ureche. Cu ele o sa indeparteze partea cariata, o "rascheteaza", dar nu doare. Unul dintre ele parca vibreaza pe dinte, s-ar putea sa te gadile putin. Dupa, o sa umple golul cu (cel mai adesea) compozit si o sa finiseze astfel incat sa arate ca un dinte natural si aia ti-e plomba. Si apoi te-ai scapat. Anestezia o sa te tina vreo 2-3 ore.
Bineinteles, calitatea plombei si a finisajului depinde de dentist.
Mi-e frică de dentist foarte tare, însă nu doare absolut deloc. Îți va face anestezie și doar acul (foarte subțire) vei simți. Nu te îngrijora deloc. Eu merg des, m-am obișnuit cumva. Mergi cu încredere. Curaj.
Depinde foarte mult de cabinetul unde mergi si de stomatologul care iti va face lucrarea. In aceasta iarna eu am avut probleme cu niste carii la maselele superioare si am mers la un cabinet super misto din Barlad. Acolo am dat de un medic stomatolog care mi-a explicat ce o sa imi faca, a fost calm, mi-a spus ce trebuie sa fac de acum incolo. Am avut mai multe sedinte, cred ca in jur de 10 (au fost multe carii si una a fost cu o infectie foarte naspa), si din astea 10 doar la una m-a durut mai tare. Atunci mi-au dat lacrimile, dar durerea a trecut repede.
Nu ar trebui sa iti fie frica de dentist, pana la urma te ajuta, nu iti face absolut nimic rau. Ca mai simti o intepatura mica sau te doare ca iti da cu acele alea asta e partea a doua, dar merita. Eu cand stiam ca vine ziua in care trebuie sa merg la cabinet eram super, super happy si abia asteptam sa vina randul meu.
Daca chiar o sa doara, poti cere sa iti faca o anestezie. Si mie mi-a facut una si toata ziua am simti locul ala amortit , dar trece, keep calm.