Vorbind de o expunere intensă, indelungată, iată ce surprize poți avea:
Efectele asupra pielii
Aproape toată literatura publicată se referă la simptome dermatologice asociate cu mâncărimea, arsura și uscăciunea pielii, care se pot manifesta la indivizii care lucrează mult la calculator și pot scădea în intensitate în timpul absenței de la locul de muncă.
Alt studiu arată că un efect important al expunerii la lumina albastră și ELF este hiperpigmentarea pielii, ceea ce determină zone ale pielii mai închise la culoare decât altele. S-a demonstrat, de asemenea, că provoacă îmbătrânirea prematură, degradarea colagenului și disfuncția barierei cutanate.
În timp ce lumina albastră emisă de soare poate avea un impact negativ asupra pielii noastre, nu există un consens cu privire la faptul că ecranele digitale emit suficientă lumină albastră pentru a fi dăunătoare. Un studiu din 2018 a constatat că "expunerea la lumina emisă de dispozitivele electronice asupra celulelor pielii umane, chiar și în cazul unor expuneri scurte, poate crește generarea de specii reactive de oxigen", ceea ce duce la îmbătrânire. Dar un alt studiu din 2020 a demonstrat că lumină albastră emisă în timpul utilizării convenționale a dispozitivelor electronice nu este suficientă pentru a declanșa efecte nocive asupra pielii. Mai mult, a scris că o săptămână întreagă petrecută la 30 de cm de un monitor, ar fi la fel ca un minut petrecut afară într-o zi însorită de vară.
Efectele asupra somnului
Într-un studiu efectuat în 2010, s-a observat faptul că insomnia a fost mai frecventă într-un grup de reparatori de echipamente electronice expuși la câmpuri electromagnetice cu frecvențe joase, în comparație cu grupul martor. Studii anterioare au documentat, de asemenea, insuficiența somnului în cazul expunerii la radiații joase de 60 Hz MF.
Efectele asupra funcțiilor reproductive
Creșterea numărului de cazuri de infertilitate masculină din ultima vreme a dus la investigații științifice care indică posibili factori de mediu precumradiațiile electromagnetice. Deoarece telefonul este adesea purtat în buzunare în apropiere de sistemul reproducător, efectul acestuia asupra infertilității masculine este o problemă importantă, care necesită atenție.
Riscul de cancer
Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului (IARC) a clasificat CEM neionizante ca fiind un agent cancerigen din grupa 2B, adică un posibil cancerigen pentru oameni.
O evaluare a IARC din 2011 a indicat o posibilă legătură între radiațiile RF și cancerul la oameni, în special gliomul, un tip malign de cancer cerebral.
Efectele asupra sistemului nervos
S-a raportat că performanțele cognitive, cum ar fi atenția, percepția și memoria, sunt diminuate instantaneu odată cu expunerea la radiații cu frecvență foarte joasă de 50 Hz, 1 mT la subiecții umani.
Apariția bolii Parkinson a fost și aceasta legată de deteriorarea cumulativă a ADN-ului în țesuturile cerebrale, din cauza expunerii la câmpurile electromagntice.
Efectele asupra sistemului cardiovascular
Studiile au demonstrat că organismul în curs de dezvoltare este deosebit de vulnerabil la expunerile la câmpurile electromagnetice.
În studiile pe animale, expunerea la radiațiile RF a fost asociată cu modificări structurale și biochimice ale inimii.
Studiile efectuate pe oameni sugerează că radiațiile RF pot crește riscul de boli cardiovasculare prin creșterea tensiunii arteriale, a colesterolului total și a colesterolului lipoproteic cu densitate scăzută. De asemenea, au fost raportate modificări ale frecvenței cardiace și alterarea răspunsului sistemului nervos simpatic și parasimpatic în urma expunerii la radiațiile RF
... și ar mai fi
Tot ce-i prea mult strica.E clar ca 10 ore petrecute zilnic pe tiktok, de exemplu, te vor afecta negativ.
TarzanEva întreabă: