Daca era adevarat eu cred ca erau retrase de pe piata, am auzit si eu ceva pe la tv dar nici nu mai sti ce sa crezi, poate persoanele care au decedat mai aveau si altceva si in reactie cu yasmin a rezultat decesul...chiar nu stiu ce sa zic
Bună.
TOATE pilule au reacții adverse, iar dacă sunt administrate fără consult medical în prealabil, pot duce și la deces!
Pa, pa.
In general, anticonceptionalele orale nu sunt recomandate femeilor care au suferit de afectiuni precum cancer mamar, infarct, insuficienta cardiaca, tromboza venoasa profunda, coagularea sangelui, afectiuni ale ficatului sau ale rinichilor, sangerari la nivel vaginal ce nu au putut fi diagnosticate, fumatorilor sau persoanelor care au depasit varsta de 35 de ani, femeilor care au fost diagnosticate cu tensiune arteriala crescuta, diabet, migrene, depresii sau anemia celulelor in forma de secera, femeilor care alapteaza, intrucat estrogenul inhiba productia de lapte a organismului mamei;
ACO prezinta efecte adverse precum starile de ameteala, sensibilitate la nivelul sanilor, sangerari in afara ciclului menstrual, cresterea in greutate, retentia lichidelor, si chiar pigmentarea neregulata la nivelul fetei; in cazuri rare poate provoca coagularea sangelui, infarct, insuficienta cardiaca, cresterea tensiunii arteriale, si afectiuni ale ficatului si bilei.
Pe scurt, ar fi bine sa fii consultata de un medic inainte de incepe administrarea lor.
http://www.i-medic.ro/......ntraceptie
Bună!
OBSERV că tu "prospectezi piaţa" în dorinţa de a schimba AC care le iei/luai ( Rigevidon )...
Tipul "corect" de AC se prescrie/administrează DOAR în urma unui control AMĂNUNŢIT al stării de sănătate!
Este NECESAR un consult INIŢIAL la medicul ginecolog, care îţi va face "istoricul" afecţiunilor şi un control general al stării de sănătate ( ar fi indicat : un test de secreţie vaginală/"lamela", o ecografie vaginală/ovariană, test Babes-Papanicolau, analize de sânge şi urină, etc. ), şi în funcţie de acestea îţi va prescrie un ANUMIT tip de tablete ( deoarece sunt foarte MULTE tipuri, şi ele trebuie individualizate în raport cu persoana care le ia )!
Dacă medicul la care mergi îţi face un control superficial ( 4-5 întrebări şi îţi verifică doar tensiunea arterială ), atunci să mergi la ALT medic mai SERIOS/conştiincios!
TOATE anticoncepţionalele provoacă reacţii adverse foarte GRAVE ( chiar CANCER de col uterin), iar aceste efecte le vei RESIMŢII abia peste 10-20 de ani!
"Factorii de risc in dezvoltarea cancerului de col uterin sunt considerati urmatorii:
...
Anticonceptionalele orale (pilula contraceptiva, ACO)" - SURSA :
http://www.ginecologie.ro/......fault.aspx
EXTRAS Prospect Yasmin :
"CÂND NU TREBUIE SA UTILIZATI YASMIN?
Nu utilizati YASMIN daca va aflati în una dintre urmatoarele situatii. Daca sunteti într-una dintre aceste situatii, adresati-va medicului înainte de a utiliza YASMIN. Medicul dumneavoastra va poate sfatui sa utilizati un alt tip de contraceptiv sau o alta metoda (nehormonala):
- daca aveti sau ati avut vreodata o tulburare care sa afecteze circulatia sângelui. În special, aceste tulburari se refera la tromboze. Tromboza înseamna formarea unui cheag de sânge. Acesta poate sa apara în vasele de sânge ale picioarelor (tromboza venoasa profunda), plamânilor (embolie pulmonara), ale inimii (infarct miocardic), creierului (accident vascular cerebral) sau în alte parti ale corpului (vezi si pct. Contraceptivul si tromboza);
- daca aveti sau ati avut vreodata un prim semn de infarct miocardic (cum este angina pectorala sau durere în piept) sau de accident vascular cerebral (cum este atacul ischemic tranzitor sau accidentul vascular cerebral usor reversibil);
- daca aveti diabet zaharat cu modificari vasculare;
- daca aveti icter (colorarea galbena a pielii) sau boli hepatice severe;
- daca aveti sau ati avut cancer la sân sau cancer al organelor genitale;
- daca aveti sau ati avut o tumora benigna sau maligna a ficatului;
- daca aveti sângerari vaginale inexplicabile;
- daca sunteti sau credeti ca puteti fi însarcinata;
- daca sunteti alergica la oricare dintre componentele YASMIN.
Daca apare una dintre aceste situatii pentru prima data în timpul utilizarii contraceptivului, întrerupeti imediat administrarea si adresati-va medicului dumneavoastra. În acelasi timp, utilizati masuri contraceptive nehormonale.
...
Înainte de a începe utilizarea YASMIN
În cazul în care contraceptivul combinat este utilizat în prezenta uneia dintre urmatoarele situatii trebuie sa fiti sub observatie atenta. Medicul dumneavoastra va poate explica acest lucru. Astfel, daca sunteti într-una dintre aceste situatii anuntati medicul dumneavoastra înainte de a începe sa utilizati YASMIN.
- fumati;
- aveti diabet zaharat;
- sunteti supraponderala;
- aveti hipertensiune arteriala;
- aveti o boala valvulara sau tulburare de ritm;
- aveti o inflamatie venoasa (flebita superficiala);
- aveti varice venoase;
- o ruda apropiata a avut tromboza, infarct miocardic sau accident vascular cerebral;
- aveti migrene;
- aveti epilepsie;
- dumneavoastra sau o ruda de gradul I prezinta sau a prezentat cresterea concentratiei plasmatice de colesterol sau trigliceride (substante grase);
- o ruda de gradul I a avut cancer de sân;
- aveti boli hepatice sau biliare;
- aveti boala Crohn sau colita ulceroasa ( boli inflamatorii cronice ale intestinului);
- aveti lupus eritematos sistemic (LES; o afectiune a pielii de pe întregul corp);
- aveti sindrom hemolitic uremic (SHU; o tulburare a coagularii sângelui provocata de insuficienta renala);
- aveti siclemie (anemie cu celule în secera);
- aveti sau ati avut cloasma (pete pigmentate galbui-brune ale pielii, în special pe fata); în acest caz, evitati expunerea la soare sau la radiatiile ultraviolete.
Daca oricare dintre aceste situatii apare pentru prima data, reapare sau se agraveaza în timpul utilizarii YASMIN, adresati-va medicului dumneavoastra.
Contraceptivul si tromboza
Tromboza reprezinta formarea unui cheag de sânge care poate bloca un vas de sânge.
Uneori, tromboza apare la nivelul venelor profunde ale membrelor inferioare (tromboza venoasa profunda). Daca acest cheag de sânge pleaca din venele în care s-a format, poate ajunge sa blocheze arterele pulmonare, determinând asa-numita "embolie pulmonara". Tromboza venoasa profunda apare rar. Ea poate sa apara indiferent daca utilizati sau nu contraceptivul. De asemenea, poate sa apara daca ramâneti gravida. Riscul este crescut la femeile care utilizeaza contraceptivul, dar nu atât de crescut ca în timpul sarcinii.
De asemenea, cheaguri de sânge pot sa apara foarte rar în vasele de sânge ale inimii (determinând infarct miocardic) sau ale creierului (determinând accident vascular cerebral). Foarte rar, pot sa apara cheaguri de sânge în ficat, intestin, rinichi sau ochi.
Ocazional, o tromboza poate determina incapacitati grave permanente sau poate fi chiar fatala.
Riscul de infarct miocardic sau accident vascular cerebral creste o data cu vârsta. De asemenea, creste cu cât fumati mai mult. Când utilizati contraceptivul trebuie sa întrerupeti fumatul, mai ales daca aveti peste 35 ani.
Daca apare hipertensiune arteriala în timp ce utilizati contraceptivul, s-ar putea sa fiti sfatuita sa opriti utilizarea lui.
Riscul de tromboza venoasa profunda creste temporar ca urmare a unei interventii chirurgicale sau a unei imobilizari (de exemplu daca aveti un picior sau ambele în ghips sau în atele). La femeile care utilizeaza contraceptive orale, riscul poate fi chiar mai mare. Spuneti medicului dumneavoastra daca utilizati contraceptivul înainte de o spitalizare sau o interventie chirurgicala programata. Medicul dumneavoastra va poate spune sa întrerupeti administrarea contraceptivului cu câteva saptamâni înainte de operatie sau în momentul imobilizarii. De asemenea, medicul dumneavoastra va va spune când puteti reîncepe administrarea contraceptivului dupa convalescenta.
Daca observati semne posibile de tromboza, întrerupeti administrarea contraceptivului si informati-l imediat pe medicul dumneavoastra (vezi si pct. Când trebuie sa va adresati medicului dumneavoastra?)
Contraceptivul si cancerul
Cancerul de sân a fost diagnosticat putin mai frecvent la femeile care utilizeaza contraceptive orale, fata de femeile de aceeasi vârsta care nu utilizeaza contraceptive orale. Aceasta crestere usoara a numarului de cazuri de cancer de sân diagnosticate dispare gradat în urmatorii 10 ani de la întreruperea administrarii contraceptivelor orale. Nu se stie daca diferenta este determinata de contraceptivele orale. Cauza ar putea fi faptul ca femeile au fost examinate mai des, astfel încât cancerul de sân a fost diagnosticat mai devreme.
În cazuri rare, la femeile care utilizeaza contraceptive orale s-au raportat tumori hepatice benigne si chiar mai rar, tumori hepatice maligne. Aceste tumori pot duce la hemoragii interne. Spuneti imediat medicului dumneavoastra daca aveti dureri abdominale puternice.
La femeile care utilizeaza contraceptive orale o perioada îndelungata s-a raportat mai des aparitia cancerului cervical.
...
Adresati-va medicului dumneavoastra cât mai curând posibil daca:
- observati orice modificare a starii dumneavoastra de sanatate, în special când apare unul dintre simptomele mentionate în acest prospect (vezi si pct. Când nu trebuie sa utilizati YASMIN si Înainte de a începe utilizarea YASMIN; nu uitati de datele rudelor dumneavoastra);
- simtiti un nodul la sân;
- începeti sa utilizati un alt produs medicamentos (vezi si Contraceptivul si alte produse medicamentoase);
- stiti ca veti sta imobilizat sau înaintea unei interventii chirurgicale planificate (adresati-va medicului dumneavoastra cu cel putin patru saptamâni înainte);
- aveti o sângerare vaginala puternica, neobisnuita;
- ati omis administrarea unui comprimat în prima saptamâna a blisterului si ati avut contact sexual în urmatoarele sapte zile;
- nu ati avut menstruatie de doua ori la rând sau suspectati o sarcina (nu începeti un nou blister pâna nu va adresati medicului dumneavoastra).
Opriti imediat administrarea comprimatelor si adresati-va medicului dumneavoastra daca observati orice semn posibil de tromboza:
- o tuse neobisnuita;
- dificultate în respiratie;
- durere severa în piept care poate ajunge în bratul stâng;
- un atac migrenos sau cefalee severa, prelungita si neobisnuita;
- pierdere partiala sau completa a vederii sau vedere dubla;
- vorbire greoaie sau incapacitate de a vorbi;
- modificari bruste de auz, miros sau gust;
- ameteli sau lesin;
- slabiciune sau amorteli în orice parte a corpului;
- durere severa în abdomen;
- durere severa sau umflarea picioarelor.
...
CE REACTII ADVERSE POT SA APARA ÎN TIMPUL ADMINISTRARII YASMIN?
Anuntati medicul dumneavoastra când observati orice reactie adversa, în special daca este severa sau persistenta sau daca apar modificari ale starii de sanatate care credeti ca pot fi provocate de contraceptive.
Reactii adverse severe
Reactiile adverse severe asociate cu utilizarea contraceptivelor, ca si simptomele asociate, sunt descrise la pct. Contraceptivul si tromboza, Contraceptivul si cancerul. Pentru informatii suplimentare, va rugam sa cititi aceste puncte si sa va adresati medicului dumneavoastra cât mai curând posibil.
Alte reactii adverse posibile
Urmatoarele reactii adverse au fost raportate de utilizatoarele de contraceptive, desi acestea nu sunt determinate neaparat de contraceptive. Acestea pot sa apara în primele luni de utilizare si, de obicei, dispar pe parcursul tratamentului.
- tensiune la nivelul sânilor, durere si secretie;
- dureri de cap;
- modificari ale libidoului; stare depresiva;
- intoleranta la lentilele de contact;
- greata, varsaturi si stare generala alterata;
- modificari ale secretiei vaginale;
- reactii cutanate diverse;
- retentie hidrica;
- modificari ale greutatii corporale;
- reactii de hipersensibilitate." - SURSA = Prospectul de la linkul :
http://www.medipedia.ro/......MIN-R.aspx
După cum vezi, reacţiile adverse sunt GRAVE!
Eu îţi recomand să NU foloseşti anticoncepţionale; le consider "acceptabile" doar în cazul unor afecţiuni ( chist ovarian, etc. ) - vezi răspunsurile mele anterioare.
Toate cele bune.