Uleiul, fie ca este de floarea soarelui, palmier sau masline este compus aproape in intregime din grasimi.
Beneficiile uleiului de masline sunt datorate inlocuirii cantitatii de grasimi saturate cu grasimile mononesaturate continute de uleiul de masline; astfel, cantitatea de grasimi ingerata nu este mai mare si nu creste aportul caloric.
Studiile au relevat faptul ca riscul de producere al bolilor coronariene (ale inimii) se reduce semnificativ daca in locul uleiului traditional sau al grasimilor animale, in alimentatie se introduce consumul zilnic a doua linguri de ulei de masline (aproximativ 23 de grame).
Grasimea folosita in mancare gaseste un substituent sanatos in uleiul de masline, care reprezinta 77% grasime mononesaturata, naturala, fara colesterol. Uleiul de masline nu contine sare si o lingura ofera 8% din cantitatea zilnica recomandata de vitamina E.
Uleiul de masline scade colesterolul nedorit si limiteaza arteriosclerozele, unul dintre principalele motive care cauzeaza moartea in zonele industriale unde untul si grasimea de porc sunt folosite pentru gatit. Acidul oleic mononesaturat este la fel de util ca acizii grasi polinesaturati in scaderea cantitatii totale de colesterol din sange si are un efect pozitiv asupra HDL (colesterolul bun), factorul protector impotriva bolii coronariene.
Uleiul de masline are un efect benefic asupra ulcerului peptic si indigestiei reproducerii celulelor umane, elementul de baza al tuturor organismelor umane;
Vitamina E si pro-vitamina A continute de uleiul de masline protejeaza pielea de razele daunatoare ale soarelui si arsuri.
In ciuda efectelor pozitive pe care uleiul de masline le are asupra starii de sanatate a organismului, uleiul de masline nu are mai putine calorii fata de alte tipuri de uleiuri de gatit, deci si acest ulei, daca este consumat in cantitati mari, ingrasa. Totul sta in capacitatea noastra de a ne abtine sa punem gustul pe primul loc in dauna sanatatii atunci cand vine vorba de alimentatie
Nu,dar daca consumi in exces da. e indicat sa iei 2 lingurite de ulei de masline pe zi, face bine la digestie si la slabit!
Nu,este chiar indicat in curele de slabit, dar nu consumat in exces.
Uleiurile vegetale îngrașe mai puțin decât grăsimile animale, -- slănina, etc-- și sunt și ceva mai sănătoase.
Uleiul de masline virgin extra nu ingrasa consumat in cantitati rezonabile si de preferinta crud.
anonim_4396 întreabă:
ipariloti întreabă: