Apare cu precădere la vârstnici şi la femei, după menopauză, dar poate afecta ambele sexe la orice vârstă. Diagnosticul este dificil de pus în fazele incipiente, necesitând teste de determinare a densităţii osoase. Osteoporoza este supranumită şi hoţul tăcut, pentru că poate slăbi oasele timp de ani de zile fără să fie detectată.
Un lucru foarte important este calciul, mai ales pentru persoanele cu risc crescut la osteoporoză. Osul pierdut nu mai poate fi recuperat oricât s-ar creşte aportul de calciu. Pentru persoanele adulte se recomandă un aport de circa 1000 mg calciu/zi, iar pentru bărbaţii trecuţi de 65 de ani şi pentru femeile în postmenopauză 1500 mg/zi. Laptele degresat, pasteurizat sau fiert este o sursă bună de calciu, dar există şi produse vegetale bogate în calciu - cerealele integrale, seminţele, legumele de culoare verde închis (broccoli, spanac, frunzele verzi de salată, lăptucă, lobodă).
Fitoterapie
Se ia câte o linguriţă de tinctură de mărar diluată într-o jumătate de pahar cu apă de 3-4 ori pe zi, minim 6 luni. Tinctura se prepară din 20 de linguri de seminţe de mărar care se amestecă cu 50 ml alcool alimentar de 70 de grade şi se lasă la macerat 8 zile, după care se filtrează. Se păstrează în sticluţe mici, închise la culoare.
Gimnastică
Exerciţiile fizice regulate ajută la menţinerea densităţii osoase şi, în plus, întăreşte sistemul muscular şi scade, astfel, riscul căderilor.
Cele mai indicate sunt exerciţiile antigravitaţionale, care presupun purtarea unor greutăţi - mersul pe jos, urcarea scărilor.
Dacă suferiţi de osteoporoză, nu efectuaţi exerciţii care cresc riscul de fractură, cele care suprasolicită coloana vertebrală, cum este gimnastica aerobică, săritul cu coarda sau joggingul. Nu faceţi genoflexiuni, exerciţii de flexie a trunchiului pe coapse sau alte exerciţii care arcuiesc spatele.
anonim_4396 întreabă: