anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Unde gasesc o lista cu numele "oficiale" ale E-urilor puse in alimente?

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
Răspuns Câştigător
cristian
| cristian a răspuns:

Lista de aditivi alimentari (E-uri) periculosi
- celebrele E-uri -


Aveti grija ce mancati!
Aditivii alimentari sunt substante chimice adaugate in diverse produse alimentare pentru a le imbunatati aspectul, gustul sau a le prelungi termenul de valabilitate. Litera "E" simbolizeaza faptul ca au fost testate minim 6 ani si atestate la nivel european. Cu toate astea cititi cu atentie ce scrie mai jos. s-ar putea sa va uitati de mai multe ori la ambalaj inainte sa mancati ceva!

Aditivii alimentari sunt impartiti in 24 de categorii dintre care enumeram pe cele mai raspandite:

edulcorantii - pentru indulcit
colorantii - pentru a schimba sau a da culoare (E100-E180)
acidifiantii - dau un gust usor acid
corectorii de aciditate - cresc sau diminueaza aciditatea
emulgatorii - asigura un amestec omogen intre apa si grasimile alimentare (E400-E500)
conservantii - Intarzie sau impiedica alterarea alimentelor. (E200-E290)
corectorii de gust si de miros - schimba/imbunatatesc mirosul si gustul alimentelor
propulsorii - unele gaze care servesc la expulzarea alimentelor din ambalaje
gaze de ambalaj - asemanatoare aerului
antioxidanti - limiteaza oxidarea alimentelor sensibile la contactul cu aerul (E300-E337)

E-uri periculoase

E123... E239 - sunt posibili cancerigeni
E 621 - glutamat de sodiu, se gaseste in supele instant concentrate, mezeluri, si unele condimente. Are efecte neurotoxice si poate provoca migrene si crampe
E320 - E321, E211 - acidul benzoic si derivatii sai, cancerigeni
E251 - nitrat de sodiu, cancerigen
E252 - nitrat de potasiu, cancerigen
E120, E127, E141, E160 - alergici
E127 - eritrozina, colorant rosu pentru compoturi si alte alimente, provoaca mutatii genetice
E102 - tratrazina, colorant galben pentru bauturi, mustar si gem, poate genera tumori tiroidiene sau crize de astm bronsic

Vitamina C din unele produse, foarte multe, e de fapt acid ascorbic de sinteza si nu este acelasi lucru cu vitamina C naturala. (mai bine luati o lamaie!)
Tabel cu E-uri de care trebuie sa ne ferim

COD DENUMIRE RISC UNDE IL GASIM
E110

Sunset yellow - colorant galben

Cancerigen

Dulciuri, prajituri, budinci sucuri
E123

Amarant - colorant rosu

Cancerigen, interzis in SUA si Rusia

Dulciuri, jeleuri, branza topita
E124

Ponceau 4R - colorant rosu

Toxic interzis in SUA

Mezeluri
E127

Eritrozina - colorant rosu

Provoaca cancer al tiroidei la animale, posibil si la om

Alcool, inghetata, prajituri, bomboane, sucuri racoritoare
E128

Rosu 2 G - colorant

Mutagen si toxic. Interzis in SUA si Australia

Carne de hamburgeri
E211

Acidul benzoic si derivatii sai

posibil cancerigen, interzis in SUA, dar permis la noi

Unele bauturi racoritoare
E220/E228

Sulfiti - conservanti

Provoaca alergii

Carne de hamburgeri, cartofi deshidratati, fructe confiate, prajituri, bere, vin, otet de vin
E230

Bifenil - conservant

Toxic, interzis in Australia, (permis la noi?)

Citrice
E231

Ortofenilfenol - conservant

Toxic, posibil cancerigen. Interzis in SUA si Australia.

Cirtice
E233

Tiabendazol - conservanti

Toxic. Interzis in Australia

Citrice
E249/E252

Nitrati si nitriti - conservanti

Posibil cancerigen

Mezeluri si alimente conservate prin sarare, branza
E320

Butil-hidroxi-anisol BHA-conservant

Posibil cancerigen

Conservant, cartofi deshidratati, uleiuri vegetale, supe concentrate, sosuri, guma de mestecat
E425

Glucomanan - agent de textura

Toxic respirator

Jeleuri
E621

Glutamat monosodic MSG

Provoaca efecte neurotoxice

Condimente, supe concentrate
E95

Acetsulfam K - indulcitor

Posibil cancerigen, interzis in SUA

Guma de mestecat, produse zaharoase, bauturi racoritoare
E954

Zaharina - indulcitor

Posibil cancerigen

Guma de mestecat, produse dulci, bauturi racoritoare


E-uri bune

E306 - tucoferol, sau Vitamina E, este un antioxidant natural care ajuta la regenerarea celulelor
E407 - caragenanul, emulsifiant natural
E322 - lecitina, un antioxidant natural intalnit si in ciocolata
E421 - manitolul de cofetarie
E300 - riboflavina sau Vitamina B2
E440 - acid ascorbic natural sau Vitamina C naturala
E140 - clorofila, colorant natural folosit in cofetarii, colorarea pastelor de dinti si cosmeticalelor

4 răspunsuri:
| LittleZyzy a răspuns:

Http://www.sanatateata.com/afectiuni/lista-e-uri.htm

gasesti aici o lista care te intereseaza:D

mira
| mira a răspuns:

Descrierea si comentarea tuturor E-urilor se afla in cartea lui Gheorghe Mencinicopschi "Biblia alimentara". Mira

carla
| carla a răspuns:

Uite si aici:
http://curcubeu.ro/index.php?artid=46

| sorinake a răspuns:

Comisia Europeană a iniţiat două noi legi pentru utilizarea aditivilor alimentari în Uniunea Europeană. Oficialii de la Bruxelles spun că ingredientele din mâncarea pe care o consumăm vor fi astfel mai atent monitorizate. Cele două acte normative vor intra în vigoare în iunie 2013.

http://www.isfree.org/lista-online-e-uri-aditivi-alimentari.html