Interventii de urgenta pentru a calma durerile
Atunci cand ne loveste durerea menstruala, ce sa facem? Sugestiile cele mai utile ne vin de la o asociere originala a tehnicilor de relaxare cu exercitiile corporale si din secretele medicinii naturale.
Sa relaxam spatele
Stand pe sol, indoiti genunchii ridicand talpile de pe sol si aduceti incet genunchii la piept. Acest exercitiu serveste la destinderea spatelui, in special a zonei lombo-sacrate care adesea sufera in timpul menstruatiilor ca durere reflexa. Ramaneti cateva minute in aceasta pozitie pentru ca musculatura posterioara sa se relaxeze complet.
Sa ne concentram asupra respiratiei
Ramanand intinse pe spate, indoiti genunchii, cu talpile pe sol, la o latime de umeri.
Inspirand pe nas, umpleti abdomenul cu aer apoi, expirand, ramaneti cu coloana lombara pe sol impingand pubele in sus si dand tot aerul afara. Ramaneti cateva secunde in aceasta pozitie antalgica, cu plamanii complet goliti, apoi repetati. Incercati sa reglati ritmul inspirului si expirului, respirand foarte lent. Repetati de un numar suficient de ori incat exercitiul sa curga automat.
Aerul ne traverseaza si ne calmeaza
Ramanand intinse pe sol, cu genunchii indoiti si picioarele unul langa altul si paralele, cu talpile pe sol, lasati ca genunchii sa se desfaca lent si sa coboare pe sol in directii opuse: ramaneti cateva secunde cu genunchii pe sol si talpile lipite una de alta.
Respirati regulat imaginand traseul aerului in interiorul corpului dupa formula: "Aerul imi intra pe nas si ca un val imi traverseaza corpul si iese prin vagin". Dupa cateva minute in aceasta faza de pasivitate, apropiati din nou genunchii pana cand reveniti in pozitia de nastere.
Repetati pana cand vizualizarea traseului aerului devine automata.
Sa ne odihnim in pozitia fetala
Intindeti-va pe sol pe o parte in pozitia fetala, cu genunchii la piept.
Astfel coloana vertebrala se afla in pozitie optima.
In final, relaxati abdomenul vizualizandu-l ca un "sac" care se umple si se goleste.
Presopunctura: punctele-tinta pentru ciclurile dureroase
Daca durerile nu au trecut, iata un mod foarte simplu pentru a obtine o usurare rapida. Apasati punctele indicate aici pe rand, 2-3 min. fiecare, intai pe partea dreapta, apoi pe cea stanga.
E bine ca persoana in cauza sa stea intinsa sau asezata, si pe cat posibil relaxata.
Primul punct este situat in depresiunea care se simte cufundand degetul in extremitatea externa a plicii cotului, cand antebratul este indoit in unghi drept.
Al doilea punct se gaseste la circa 7, 5 cm. deasupra maleolei interne, in spatele tibiei.
Ce spune medicina populara despre menstruatiile dureroase?
Acestea sunt sfaturile: pentru neregularitatea ciclurilor menstruale practicati trei bai genitale pe zi cu apa curenta rece (5-10 min.) si spalarea sangelui cu vapori de 2 ori pe saptamana. Intrerupeti tratamentul 3 zile inainte de inceperea menstruatiei si reluati-l dupa 8 zile. Daca odata cu dismenoreea exista si constipatie intestinala, faceti la nevoie o enteroclisma si beti cateva limonade calde. Mai poate fi util sa aplicati pe abdomenul inferior o compresa calda si pe cap ocompresa rece simpla. Se obtine o ameliorare si daca se fac bai alternante ale picioarelor (intai calde, apoi reci) si daca se aplica o compresa calda pe spina dorsala pentru 15-20 minute.
Argila: pamantul bun care alunga durerile
Daca e folosita constant si cu regularitate, argila poate deveni un aliat puternic al femeii impotriva dismenoreei. Aceste sfaturi provin din traditia populara care spune ca din totdeauna pamantul este simbolul femininului. Atunci cand va loveste durerea, preparati o impachetare calda cu argila verde si ulei de masline si aplicati-o pe regiunea pubica si pe cea hepatica. Acoperiti apoi cu o lana alba care sa mentina caldura. Ramaneti intinse, relaxate, lasand ca in minte sa apara imagini placute, in fiecare zi vreme de 30 min., pana cand va apare o clara ameliorare. Nu intrerupeti impachetarile nici in timpul ciclului, si incercati sa le efectuati seara, odihnindu-va omplet 30 de minute. Poate fi necesar ca ulterior sa le continuati la fiecare 2 zile, vreme de cateva luni.Planta menstruatiilor: Potentilla (cinci-degete)
Planta numita Cinci-degete (Potentilla anserina) pare sa caute mereu o inradacinare in sol; o caracteristica a sa pentru a se dezvolta catre inalt, si sa se tarasca, dand nastere din cand in cand unei frunzulite, care face imediat radacini, formand apoi o noua planta.
Acest comportament al sau o face un remediu adaptat femeilor care nu au un bun raport cu latura lor feminina, cu propriile "radacini" biologice, fapt care poate sta la baza tulburarilor ciclului menstrual.
Dismenoreea si neregularitatile menstruale sunt de fapt legate de o lipsa de contact cu elementul "pamant" si toate valentele sale simbolice: mama (pamantul-mama�), concretitudinea feminitatii, ritmul cadentat al anotimpurilor� Potentilla, pe de-o parte se inalta dinspre sol cu o tulpina subtire, si pe de alta parte, pe cat e posibil, se inradacineaza.
Astfel ea exprima tema simbolica a femeii care sufera de dureri menstruale: fluctuanta si desprinsa din concretitudinea materiei, insa cu nevoia de a-si recupera propriile nevoi feminine.
Pentru aceste femei este util sa ia, intreaga luna, 10-15 picaturi de tinctura de Potentilla, de 3 ori pe zi, crescand la 20-25 picaturi imediat inainte si in timpul menstruatiei.
Baile fierbinti determina agravarea hemoragiei. In perioada menstruala se recomanda sa se faca doar dusuri nu foarte lungi si nici foarte fierbinti (pentru igiena, nu pentru dureri). Pentru dureri e eficienta o patura electrica sau pur si simplu o pernuta pusa pe burta.
Eu iau un flamexin si am scapat de durere...acum stiu ca nu e bine sa abuzezi de medicamente...si asta te sfatuiesc si pe tine... e normal sa avem dureri in timpul menstruatiei... dar daca durerile sunt prea puternice te sfatuiesc s te duci la un medic.asa ceva nu e normal.in rest iti urez numai bine
Maria Treben, în cartea sa „Sănătate din farmacia Domnului", recomandă cu căldură: creţişoara care este renumită ca plantă de leac pentru femei (în germană: Frauenkraut=Planta femeilor); coada-şoricelului, muşeţelul, salvia, urzica-moartă-galbenă, traista-ciobanului. În cazul hemoragiilor menstruale, recomandarea ei este: să se bea dimineaţa pe stomacul gol, cu 30 de minute înainte de micul-dejun, o ceaşcă cu infuzie din acest amestec de plante: 25 g flori de arnică, 50 g rădăcină de odolean, 25 g muşchi islandez, 25 g roiniţă, 25 g coada-şoricelului şi 25 g de salvie; se pune o linguriţă cu vârf din acest amestec într-un sfert de litru de apă clocotită, se lasă 3 minute să se infuzeze, apoi se strecoară. Autoare vorbeşte din propria sa experienţă: s-a vindecat după ce timp îndelungat a suferit de menstruaţie abundentă care dura şi 14 zile. Citindu-i cartea, vă veţi convinge. Eu recomand cu mare căldură cartea Mariei Treben, care şi-a dedicat întreaga viaţă leacurilor din plante. Ea spunea: „Pentru fiecare boală, Dumnezeu a lăsat o plantă de leac". Cine îi citeşte cartea şi foloseşte plantele de leac, se convinge de acest adevăr şi îşi face sieşi un mare serviciu, căci medicamentele care au la bază substanţe chimice, de multe ori au efecte adverse foarte dăunătoare, pe când plantele vindecă fără să facă vreun rău. Băile fierbinţi sunt categoric contraindicate; aşa cum spunea cineva, se face doar un duş călduţ pentru păstrarea igienei. Multă sănătate!
...de asemenea, mai poti gasi la farmacii cred, sau la mag cu articole sportive, pungi speciale care contin un fluid/nisip care se incalzeste in contact cu pielea(cei care escaladeaza sau traiesc in zone geroase le folosesc pe cele sub forma de pungute de marimea unui servetel pentru a-si incalzi palmele), sau paturi electrice.
Este adv partea cu ca baile foarte fierbinti duc la hemoragi. dar poti face o baie mai calda.nu iti recomand sa iei pastile pentru ca poti afecta "orarul ". parerea mea. o sticla cu apa calada face mereu minuni.
Baile ajuta la disparitia durerilor menstruale dar nu cele fierbinti ci cele caldute... dar te ajuta si abdomenele.
Eu unu fac cateva abdomene sau ma masez pe burta si nu ma mai doare deloc
Eu una fac cateva abdomene sau ma masez pe burta si nu ma mai doare deloc
roxanamariaa întreabă:
cristina1998i întreabă:
dobrin1019 întreabă: