| victorshao a întrebat:

Urgeeent!

Deficiență de concentrare, dificultate în a învăța logic, dificultăți de vorbire, memorie degradată și uit foarte repede.

În timp ce încerc să învăț ceva, mintea îmi zboară în altă parte. Mi-e foarte greu să învăț lucruri noi.
De foarte multe ori când citesc un text mai stufos, nu înțeleg nimic indiferent dacă-l citesc o dată sau de o sută de ori. Am căutat pe internet dacă mă încadrez în analfabetism funcțional, dar nu știu sigur dacă fac parte sau nu din această categorie, pentru că, de exemplu, la texte mai scurte sau dacă se folosesc cuvinte mai uzuale, pot înțelege. Nu știu dacă poate fi genetic sau nu, dar am descoperit recent niște informații că-ți poți reprograma creierul cumva, despre neuroplasticitate, efortul depus, etc, dar nu știu dacă să mai cred sau nu. La mine nu se schimbă nimic. Nu mi-e rușine să afirm că eu nu știu să învăț logic. Din clasele primare m-am folosit de învățatul mecanic, iar acum mi-e super greu. Am folosit diferite tehnici: să mă folosesc de culori, să iau o foaie albă și să scriu ce am înțeles, să extrag niște idei, dar nu reușesc. Nu-mi intră nimic în minte. Citesc ceva cu voce tare și nu știu ce zic, am zis, ce am înțeles, să argumentez pe loc, mai ales când sunt înconjurat de oameni, cu frica de a nu fi judecat, să nu-mi spună lumea că sunt prost și că ei nu au nevoie de o persoană ca mine, că eu merit să fiu un măturător de stradă.
Legat de dificultățile mele de vorbire, nu reușesc să mă exprim. Acum când scriu, textul curge foarte fluid și înțeleg ce spun. Ei, dacă sunt expus în societate, nu contează cine ești, mama, tata, prieten, străin, nu mai știu ce să mai spun.
O cauză, cred, eu folosesc doar răspunsuri sărăcăcioase, directe și folosesc doar câteva cuvinte pe zi. Dar degeaba, dacă sunt înconjurat de oameni, vreau să dispar. Când îi scriu cuiva, totul este fluid. Dacă dau ochi în ochi cu cineva, mă aflu pe un teren minat. Este o luptă de supraviețuire.
O altă cauză, cred, eu sunt izolat, asocial, introvertit, sufăr de singurătate, nu vorbesc cu nimeni și vreau să mă ascund în bârlogul meu.
Spun cred, pentru că nu știu sigur. Să-mi confirmați voi.
Despre memorie degradată, pur și simplu, mintea mea este goală, nu știu ce să fac (știu, învață, comunică, etc, treaba este mai dificilă decât pare).
Ca un scurt rezumat, din copilărie nu mai știu aproape nimic, abia știu ce mănânc azi, d-apăi să învăț toate eseurile la română, teoria la biologie.
Și încă o cauză, eu mi-am pierdut unusprezece ani din viață jucându-mă jocuri pe calculator. Nu am învățat. Am trecut și prin momente mai dificile, mama a fost alcoolică, iar eu trebuia să asist zi de zi la cearta părinților meu. E mai bine acum, mulțumesc Doamne!
În fine, asta nu prea contează acum.
Am și un vocabular sărăcăcios, vorbind de exprimare și comunicare, dar îmi este frică să folosesc alte cuvinte deoarece nu le aud la alții, și nu vreau să mă creadă ei că sunt deștept sau că vreau să mă laud. Mi-e frică!
Help me, please!

Știu, pare simplu, dar nu mai știu ce să fac. Sunt foarte stresat, mă simt ca ultimul om. Nu își poate exprima ideile, să comunice cu oamenii, să-și facă prieteni, viața mea trece pe lângă mine și nu am realizat nimic încă (în online pot comunica, dar doar text).
Poate părea că mă plâng, dacă ai încerca să înveți, puturosule, etc. Nu se prinde nimic, credeți-mă.
O altă cauză, nu știu dacă mai merită să fac ceva deoarece majoritate sunt înaintea mea. Știu ce vor de la viață. Învață bine. Sunt inteligenți. Sunt văzuți bine. Dacă eu încerc să mă schimb în 1-2 ani, ală poate că și-a făcut business. Iar eu sărac, încercând să-mi schimb creierul ăsta obosit.


Întrebări:

Din tot ceea ce ați citit, credeți că sunt un analfabet funcțional?
Merită să trăiască un gunoi ca ăsta în această societate?
Și cea mai importantă, De ce?
De ce eu?
De ce am trecut eu prin experiențele acelea?
De ce am fost prost și nu am realizat că-mi pierd din viață jucându-mă la calculator doisprezece ore pe zi?
De ce nu pot să fiu și eu deștept ca ceilalți,
sau măcar să pot socializa cu oamenii?
De ce am ajuns un singuratic, fără prieteni?
De ceeeeee?
Cum m-aș putea îmbunătăți?
Știu, modul de gândire. E greu (btw, nu mă plâng!).
Izolarea asta, stresul, gândurile negative, credințele limitative, lipsa de interacțiune socială, fără prieteni, chiar pot influența atât de tare?
Cum pot învăța logic?
Cum să anihilez învățatul mecanic?
De unde să încep, mai este puțin până la bac, nici nu știu să-mi pun amprenta într-un text. Nimic nu știu, iar eu prost, dacă nu voi lua bacul cel mai probabil mă voi sinucide. Oameni ca mine nu aduc beneficii acestei societăți?!
Care este diferența dintre cei proști și cei deștepți?
Este prea târziu, sau mai am o șansă de a-mi remodela creierul?


Îmi cer mii de scuze pentru acest roman. Știu, este plictisitor. Vreau să afirmați în comentarii dacă ați citit tot sau nu. Scuzați greșelile gramaticale. Mulțumesc!

Vreau romane de la voi.

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
20 răspunsuri:
| wannabe a răspuns:

Consumi prea mult ecran si interactionezi prea mult in mediul digital. Ai fost hiperstimulat virtual prin jocuri si nu ai dezvoltat la timp si suficient de mult comunicarea verbala. Fa exact opusul. Stai si petreceti timpul majoritar (peste 60% din el) saptamanal departe de orice ecran, in mediul tau natural, interactioneaza fata-catre-fata, incearca sa-ti folosesti mainile mai mult in lucruri care sa-ti aduca bucurie (munca de voluntariat poate ajuta, cauta grupurile ATOR sau ASCOR din orasul din care esti), iesi la o plimbare prin parc/stadion imbracat sport si incearca sa alergi (asta te va ajuta sa-ti oxigenezi creierul), treptat renunta la lucrurile care te stimuleaza (cafea, energizante, dulciuri), cauta pe Youtube biofizicianul Virgiliu Gheorghe si asculta-l ce vorbeste despre dependente...
Sa-mi spui te rog daca din ce ti-am descris mai sus, te regasesti. Nu-ti face griji, in directia aceasta se duc generatiile care vin din urma...

| victorshao explică (pentru wannabe):

Mulțumesc!
Mă regăsesc în ceea ce ai spus tu, mai ales în interacțiunea din mediul digital. Consum 4-5h/zi pe internet. Nu consum cafea, dulciuri, energizante, chiar mănânc bine. Să particip într-un voluntariat este ca și cum mi-ai da cu un topor în cap. Sunt anxios. Cum am specificat în ceea ce am relatat mai sus, când dau ochi în ochi cu cineva cunoscut, nu mai știu să respir corect, mă uit doar pe lângă persoana respectivă, îmi bate inima mai ceva ca la raliu, și lucrul care mă stresează, nu mai pot vorbi, să gândesc. Din exterior și din perspectiva unui om, nu-ți dai seama, dar pe interior este un război.
Să ies să alerg prin parc, este al doilea topor în cap primit. Oamenii mă privesc. Nu știu exact care este termenul corect pentru ceea ce vreau să spun acum, dar când îmi doresc să fiu eu, văd un om și mă schimb. Cu toate că am dorința. De exemplu: vreau să ies la tablă, știu răspunsul, dar știu că sunt oameni care mă vor privi și analiza. Mereu "încerc" să aflu ce gândesc alții despre mine, și prefer să rămân în bula mea, atunci nu mai gândește nimic despre mine.
Din nou, din câte poți vedea aici, textul curge fără nicio problemă, și gândesc.

| doctorandus a răspuns (pentru victorshao):

„Coacționar la clinica deschisă de Becali este Virgiliu George Vlăescu, un teolog care promovează intens multe teorii pseudomedicale pe diferite site-uri de extremă dreaptă."
—Alexandra Nistoroiu, PSEUDOMEDICINĂ! Clinica lui Becali face terapie cu vâsc pentru bolnavii de cancer. Febră indusă în tot corpul, ca să "fiarbă" cancerul! Libertatea, 29 martie 2019

„Am citit-o. Virgiliu Gheorghe nu e om de știință, iar cartea este o adunare de obsesii și manifestări paranoice lipsite de orice suport. Presupun că acum glumești, nu? Nu poți, în mod serios, într-o discuție serioasă, să-mi recomanzi așa ceva. Cartea ar fi revoltătoare dacă nu ar fi hilară. Și acum vorbind serios, spune-mi o carte adevărată, nu îți mai bate joc."
—Brigaela, tpu.ro

Brigaela este medic si asistenta universitara, are dreptul legal sa puna diagnostice.

| doctorandus a răspuns:

Virgiliu Gheorghe are succes in mediul habotnic, dar din pacate e un paranoic, dovada ce scrie pe ActiveNews despre Covid.

| OldSoul a răspuns:

La cat ai scris, m-a luat durerea de cap...
Nu am citit tot, dar asta conteaza mai putin.
Cauta "simptome ADHD", s-ar putea sa te regasesti pe acolo.

| victorshao explică (pentru OldSoul):

Mulțumesc, scuze pentru roman!

| dinaprilie a răspuns:

Nu cauta nimic pentru ca sigur ai vreo 99 de boli.

| victorshao explică (pentru dinaprilie):

M-ai uimit, mulțumesc!

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Nu am citit tot. Pari să fii extraordinar de stresat. Iți zic eu că nu este bine.

Reîmprospătează-ți mintea, uită de lucrurile acestea, viața merge înainte, și chiar dacă tu ai împresia că ea trece pe lângă tine, odată ce vei realiza că multe lucruri chiar nu contează, creierul se va "regenera". Pari să duci și o problemă de overthinking, când faci o problemă mică să pară gravă. Trăiește-ți viața. Distrează-te, râzi, bea o bere cu colegii, găsește un prieten etc.

Te rog eu să nu te apuci de droguri/alcool(excesiv, tot omu mai bea de sărbători sau cu o ocazie),
să (nu) te tai pe mâini
să (nu) îi crezi de oamenii care îți vor vinde leacul miraculos la problema ta.

Sper să nu ajungi să te sinucizi. Nu merită, scoala e nasoala, iar picatul bacului nu este motiv de suicid.

Îți zic toate acestea deoarece în situația actuală a creierului tău, nu cred că poți învăța ceva. Creierul este atât de suprasolicitat, încât nu mai poți citi un text normal. Nu este ok, și sper să nu te demoralizez ș mai tare cu acest mesaj, dar acesta e adevărul.

| victorshao explică (pentru anonim_4396):

Eu tot ce văd aici, încerc să o iau ca o critică constructivă. "Când faci o problemă mică să pară gravă", ai dreptate aici. Cu toate că, să greșești este normal și poți învăța, eu mă simt ca ultimul om, prost. Mulțumesc mult, apreciez că nu ai citit tot și ai reușit să-mi scrii un mini-roman. Seară faină.

| anonim_4396 a răspuns (pentru victorshao):

Critică constructivă e să îți spună ce faci greșit și ce ar trebui să îmbunătățești. Să zici că cineva e un inutil și că risipește oxigenul e o insultă. Oamenii acestia nu au ce căuta pe net, pentru că fac mai mult rău decât să încurajeze(sau bine, ceea ce cred ei că înseamnă încurajare). Seară faină și ție.

| victorshao explică (pentru anonim_4396):

Eu am extras doar munca grea și continuă. Mulțumesc!

| anonim_4396 a răspuns (pentru victorshao):

Nu m-am gândit, vezi mă că se poate?! Câinii latră ursul trece!

Răspuns utilizator avertizat
| salieri84 a răspuns:

Ai incercat sa mergi la un psihoterapeut? Nici nu stii cat de mult bine ti-ai face...

| victorshao explică (pentru salieri84):

Am fost o singură ședință. I-am trimis dânsei un mesaj: 'Ce ar trebui să facă o persoană care nu mai are cheful de viață și de a trăi."
Oricum a fost o experiență groaznică, eu anxios fiind, nu am putut vorbi nimic. Mă uitam doar cu capul în jos. Și mă abțineam să nu plâng. Am reușit să-i explic doar despre "trauma" mea. Nici nu prea am avut ce să înțeleg într-o oră. Dânsa și-a făcut treaba, a fost vina mea. Și primind mesajul meu, mi-a recomandat să merg la psihiatru, dar nu am fost. Mulțumesc!

| victorshao explică:

DeBaza123 nu pot să răspund la mesaje. Sunt junior și nu am această posibilitate.

| victorshao explică (pentru victorshao):

Ți-am citit mesajul. Urma să-ți urez un salut. Mă mulțumesc doar cu răspunsurile la întrebările mele. Mulțumesc!