Te ajuta anumite medicamente si fizioterapia. Poate fi din cauza unei otite sau poate sa nu aiba nici o cauza. Cu tratament si fizioterapie va trece si totul va reveni la normal.
Pareza faciala periferica
Introducere. Notiuni generale
Este rezultatul afectarii nervului facial, care in mod obisnuit asigura inervatia musculaturii de la nivelul fetei (exista o pereche de nervi faciali sau numarul VII, astfel incat fiecare nerv asigura inervatia muschilor de pe jumatate de fata).
Se deosebeste de pareza faciala de tip central (intalnita in accidentele vasculare) prin lipsa deficitului motor la nivelul membrului/membrelor de aceeasi parte si de lipsa tulburarii de limbaj, afectarea fiind strict la nivelul hemifetei. De asemenea afectarea muschilor frontali si orbiculari ai pleoapelor este mai severa in pareza faciala periferica deoarece acesti muschi primesc inervatie din ambele emisfere cerebrale (cortexul motor), in timp ce muschii faciali inferiori primesc inervatie numai de la o emisfera.
Componenta senzitiva/senzoriala e nervului facial este legata de transmiterea sensibilitatii gustative de la nivelul limbii (mai exact 2/3 anterioare) si a sensibilitatii tactile de la nivelul conductului auditiv extern (peretele anterior).
Cauze
Cea mai frecventa forma este considerata cea idiopatica sau paralizia Bell.
Alte cauze mai putin frecvente sunt:
- tumorile prin efect compresiv (neurinomul de acustic - tumora a nervului VIII) si prin invazie (a osului temporal) pot determina pareza faciala periferica
- Sindromul Ramsay Hunt, datorat virusului herpes zoster, asociaza parezei faciale si o afectare a nervului VIII, precum si o eruptie veziculoasa caracteristica la nivelul tegumentului cranian si la nivelul conductului auditiv extern.
- Poliradiculonevrita, sarcoidoza, boala Lyme sunt alte situatii in care apare pareza faciala sau chiar diplegia faciala.
Manifestari clinice
Ma voi referi in cele ce urmeaza la cea mai frecventa forma si anume paralizia Bell.
Debutul este brusc, iar amplitudinea manifestarilor neurologice este atinsa de regula in 48 ore. Astfel, coltul gurii de partea afectata este cazut, santul nasogenian si pliurile cutanate sunt sterse, pleoapele nu se inchid complet (situatie in care se observa fenomenul Bell - la inchiderea pleoapelor ochiul este deviat in sus, iar prin fanta palpebrala se observa sclerele) permitand lacrimilor sa curga pe obraz. In functie de sediul leziunii se pot asocia: tulburare de gust in cele 2/3 anterioare ale limbii de aceeasi parte, tulburare de auz (hiperacuzie, hipoacuzie).
Investigatii
In mod obisnuit diagnosticul se pune pe baza anamnezei si a examenului neurologic. In cazul in care se suspicioneaza alte cauze ale parezei faciale periferice, se efectueaza:
- analize de sange: serologie (Boala Lyme)
- imagistica cerebrala: CT, RMN (tumori cerebrale)
- audiometrie (pentru a determina tulburarile de auz)
Tratament
Masuri generale - igiena oculara (clipitul fiind imposibil sau realizat cu dificultate, umezirea corneei nu mai are loc. Astfel pot apare ulceratii care in timp pot duce la pierderea vederii. De aceea, se recomanda toaleta locala riguroasa (existand riscul infectiilor locale) si umezirea corneei cu picaturi pe baza de metilceluloza). Protectia ochilor de razele solare trebuie de asemenea avuta in vedere.
- igiena cavitatii bucale: datorita tulburarilor de sensibilitate gustativa, pasajul alimentelor va fi incetinit. Periajul regulat al danturii va impiedica aparitia cariilor si a infectiilor locale.
Tratament medicamentos
Corticoterapia (Prednison, Metilprednisolon) pare a fi benefica si se pare ca scurteaza perioada de recuperare. Dupa unele pareri pot fi folosite ca alternativa AINS, cortizonul neaducand un beneficiu suplimentar fata de antiinflamatoarele nesteroidiene.
Antivirale (Acyclovir) datorita etiologiei presupus virale, singure sau in asociere cu corticoizi.
Va multumesc! Brigaela, daca mai cunosti si alte cazuri anunta-ma si pe mine in cat timp s-a vindecat.nu stiu orice iti aduci aminte
Da, cunosc mai multe cazuri, in special femei tinere. Trebuie sa ajungi intr-un serviciu de neurologie bine dotat, sa stai acolo internat in jur de 3 saptamani in prima faza in care sa faci tratament injectabil (vitamine, antiinflamatoare, neurotonice) si fizioterapie. Apoi, vei mai face cateva cure la intervale regulate (cu pauza intre ele). In mod normal, cu tratament corect, ar trebui ca in maxim 6 luni sa nu se mai vada deloc si sa ramai doar cu o mica amorteala.
Ai mai jos un site cu informatii despre Pareza Faciala.
http://www.topmedica.ro/......imetrica/.
Poti pune intrebari chiar pe site iar medicul iti va raspunde in scurt timp. Succes :)