Diabetul este o tulburare a metabolismului (metabolismul inseamna procesele prin care organismul nostru utilizeaza mancarea digerata pentru crestere si pentru obtinerea energiei). Majoritatea alimentelor pe care le ingeram sunt descompuse pana la glucoza, care este forma sub care exista zaharul in sange. Glucoza este principala sursa de combustibil pentru organism.
Dupa digestie, glucoza trece in fluxul sangvin, acolo unde este folosita de catre celule pentru crestere i pentru obtinerea energiei. Pentru ca glucoza sa poata patrunde in interiorul celulelor este nevoie de prezenta insulinei.Insulina este un hormon produs de pancreas, care este o glanda de dimensiuni mari aflata in spatele stomacului.
Atunci cand mancam, pancreasul produce in mod automat cantitatea adecvata de insulina pentru a deplasa glucoza aflata in sange, in interiorul celulelor noastre. La persoanele cu diabet, totusi, pancreasul fie produce prea putina insulina sau chiar deloc sau celulele nu raspund in mod adecvat la insulina care este secretata. Astfel, organismul pierde principala sa sursa de combustibil, chiar daca sangele contine cantitati mari de zahar
Cele trei tipuri de diabet sunt:
- diabetul de tip 1;
- diabetul de tip 2;
- diabetul gestational (de sarcina).
Diabetul de tip 1
Diabetul de tip 1 este o boala autoimuna. O boala autoimuna apare atunci cand sistemul de aparare al organismului (sistemul imunitar), al carui rol este de aparare antiinfectioasa, se intoarce impotriva unei parti a organismului. In diabet, sistemul imun ataca celulele beta producatoare de insulina, aflate in pancreas, si le distruge. Astfel, pancreasul produce insulina in cantitati mici sau deloc.
O persoana care are tipul 1 de diabet trebuie sa ia insulina in fiecare zi pentru a putea supravietui. In prezent, oamenii de stiinta nu stiu exact ce anume face ca sistemul imun al organismului sa atace celulele beta, dar se considera ca sunt implicati factori autoimuni, genetici si de mediu, posibil si virali.
Tipul 1 de diabet apare la aproximativ 5 pana la 10 % din totalul cazurilor de diabet. Se dezvolta, cel mai adesea, la copii si adulti tineri, dar poate apare la orice varsta. Simptomele diabetului de tip 1 apar de obicei dupa o perioada scurta, desi distrugerea celulelor beta poate aparea cu cativa ani inainte. Simptomele includ cresterea senzatiei de sete si a mictiunilor, senzatie de foame permanenta, pierdere in greutate, tulburarea vederii si oboseala extrema. Daca nu este diagnosticata si tratata cu insulina, o persoana cu diabet de tip 1 poate ajunge la coma diabetica, amenintatoare de viata, cunoscuta sub numele de ceto-acidoza diabetica.
Diabetul de tip 2
Cea mai frecventa forma de diabet este diabetul de tip 2. Aproximativ 90-95% din totalul persoanelor cu diabet au diabet de tip 2. Aceasta forma de diabet se asociaza cu varsta mai inaintata, obezitate, antecedente familiale de diabet, antecedente personale de diabet gestational, inactivitate fizica si etnie. Aproximativ 80% din persoanele cu diabet de tip 2 sunt supraponderale.
Diabetul de tip 2 este din ce in ce mai des diagnosticat la copii si adolescenti. Aproximativ 3700 de persoane cu varsta sub 20 de ani sunt diagnosticate cu diabet conform cercetarilor din anii 2002-2003.
Nivelul ridicat al glucozei in sange pentru mai mult timp poate afecta diferite parti ale organismului, afectiuni care pot fi remediate daca se reduce si se mentine scazut nivelul glucozei in sange. In primul rand sunt afectate vasele sangvine si nervii (neuropatie) din orice parte a corpului, dar mai ales de la nivelul picioarelor. Deteriorarea este lenta, dar provoaca probleme grave in cele din urma. De aici pot aparea diverse complicatii la nivelul diferitelor organe si structuri organice:
Ochii - retinopatie diabetica.
Inima - ingustarea arterelor, ceea ce provoaca angina si mareste riscul unei crize cardiace.
Rinichii - predispozitie la cistita si infectii ale vezicii urinare si
rinichilor, afectarea capilarelor.
Nervii - afectarea nervilor si a vaselor capilare poate sa cauzeze
amorteli si insensibilitate la durere, de aceea riscati sa nu va dati seama de niste rani minore care, ulterior, se pot infecta.
Organele genitale - prurit in zona genitala; barbatii pot ajunge
impotenti datorita deteriorarii vaselor de sange din penis.
Depistarea diabetului
Diabetul poate fi depistat prin analize ale sangelui, dar sunt si
simptome care pot constitui indicii ale instalarii diabetului.
Simptomele care apar intotdeauna in diabetul de tip I,
insulino-dependent sunt urmatoarele:
- senzatia constanta si severa de sete
- urinari foarte frecvente
- scaderea brusca si dramatica in greutate
- oboseala severa
- vedere neclara
Uneori apare:
- deshidratare
- infectii urinare, cistita
- vome
- cetoacidoze (come diabetice)
- prurit genital
Deoarece aceste simptome pot sa se agraveze rapid, este important ca bolnavul sa ceara ajutorul medicului pentru prevenirea deshidratarii si a posibilitatii bolnavului de a fi gata sa intre in coma.
Simptomele care apar in mod obisnuit in diabetul de tip II, latent, sunt urmatoarele:
- senzatia de sete excesiva
- urinari mai frecvente
- usoara scadere in greutate
- senzatia de oboseala si de lipsa de energie
Uneori apare:
- prurit genital
- vedere neclara
Chiar si simptomele neinsemnate pot sa indice niveluri crescute de glucoza in sange ceea ce poate provoca tulburari in decursul unei lungi perioade de timp. Este mai bine sa consultati medicul, chiar daca se dovedeste a fi o alarma falsa, decat sa nu luati in seama simptomele in cauza.
Complicatii ale diabetului:
- este afectata vederea
- mainile si picioarele incep sa amorteasca sau devin mai putin
sensibile la durere
- pierderea respiratiei dupa eforturi relativ mici
- dureri in piept
Criza de hipoglicemie- simptomele sunt datorate schimbarilor nivelului de glucoza din organele vitale si sensibile care au nevoie de glucoza, cum ar fi creierul. O astfel de criza apare atunci cand exista prea multa insulina in sange in raport cu cantitatea de glucoza,aparand de
obicei ca rezultat al unuia dintre factorii:
- amanarea sau evitarea mesei
- administrarea unei doze prea mari de insulina
- un exercitiu sau efort fizic brusc, de exemplu alergarea dupa autobuz
- consumul exagerat de alcool, mai ales in combinatie cu alimente cu carbohidrati Solutia o reprezinta corectarea acestui dezechilibru, mai ales prin consumul rapid de carbohidrati care intra repede in sange (sucuri, ciocolata, bomboane, o tableta de glucoza). Acestea cresc glicemia pe termen scurt, de aceea va trebui sa luati si o masa sau o gustare care sa contina amidon (un sandvis, fasole, paine prajita, fructe, biscuiti cu lapte) pentru stabilizarea nivelului de glucoza si prevenirea unei alte reduceri a acesteia. Simptomele si gravitatea lor variaza de-a lungul timpului si de la om la om. Cel mai adesea bolnavul resimte intr-o criza de
hipoglicemie urmatoarele simptome:
- transpiratie
- senzatie de rece si umezeala
- vedere neclara
- tremur si senzatie de lesin
- amorteala buzelor
- senzatie de foame accentuata
- nervozitate si irascibilitate
- paloare
- stare de confuzie
- imposibilitatea de concentrare
- daca nivelul de glucoza scade in continuare, poate aparea pierderea constiintei
Tratamentul si controlul diabetului
Daca veti urma stilul de viata prescris, constând în regim alimentar cu reducerea în special al glucidelor, efectuarea de exercitii fizice si, daca este nevoie, slabirea în greutate si renuntarea la fumat, veti consta ca veti simti atat de bine cum nu v-ati mai simtit demult. Insa nu va grabiti, acest lucru se va intampla in timp.
La inceput este posibil sa va fie greu sa va schimbati stilul de viata, organismul are nevoie de ragaz pentru a se regla. Tratamentul poate varia de la un bolnav la altul, unii pot fi chiar încântati de schimbarea din viata lor, pentru altii nici nu se impun multe restrictii.
Dieta in cazul diabetului
Pentru a tine sub control nivelul glucozei din sange in cazul
diabetului de tip II este necesar sa va schimbati regimul alimentar, sa aveti grija ce mancati si ca mesele sa fie regulate, in nici un caz sa nu
omiteti micul dejun.
Regulile de baza sunt urmatoarele:
- reduceti grasimile si zaharul
- consumati carbohidrati care se elibereaza mai incet in sange: orez, paine integrala, paste fainoase si cartofi
- consumati mai multe fibre, acestea se gasesc in legume proaspete, cereale, fructe si pastai ca mazarea si lintea; acestea va asigura un plus de fibre, vitamine si minerale
- alegeti cu grija proteinele, preferati sa consumati carne de pasare, oua, peste sau produse lactate cu continut scazut de grasimi, in locul carnii de porc sau de vita.
- evitati sarea, care poate agrva una dintre complicatiile diabetului, si anume hipertensiunea arteriala.
Importanta exercitiilor fizice
Exercitiile care va fac sa transpirati putin si sa respirati din greu stimuleaza inima sa pompeze sange in tot organismul, intensificand,
astfel, circulatia. Astfel va protejati sistemul circulator care poate fi afectat de diabet.
Daca nu sunteti obisnuit cu exercitiile fizice, daca aveti
hipertensiune arteriala asociata diabetului sau daca sunteti predispus la crize de hipoglicemie este preferabil sa cereti intai sfatul medicului si sa depuneti un efort progresiv.
Incearca sa te abtii, poti sa te indulcesti din fructe (bananele, strugurii stiu ca nu-s bune pentru diabetici). Iti faci rau mai mult sanatatii daca inca nu ai trecut pe insulina. E zahar special pentru diabetici, desi si ala trebuie consumat in limitele normalului. Poti agrava boala, nu te ingrijesti poti da in coma diabetica, netratata poate fi fatala!
Daca citea-i ce am scris, ai fi vazut ca sunt si sfaturi...pff
Ti se va mari glicemia, de preferat e sa te abtii, efectele se vor resimtii la batranete...
RAY întreabă:
ILikeToKnow întreabă: