Sunt si cazuri de morti subite, dar mai rare. Cauza exacta a decesului se poate stabili doar la autopsie.
Cauza poate fi pe ''neasteptate''de multe ori nu poate fi legata de nici un factor(efort, soc sau veste rea) si poate aparea oricand pe parcursul vietii, chiar si la tineri.Arterele coronare(care hranesc muschiul inimii) se pot degrada si atunci inima inepe sa bata foarte tare sau intra intr-o fibrilatie pe care nu o mai poate controla.Sangele ajunge slab oxigenat la creier si inima, fiindca nu mai este hranita se opreste. Daca trec 10 minute de resuscitare si nu-si revine creierul este afectat ireversibil.
Un infarct nu apare asa, fara veste, decat in urma unui soc. Atunci cand la o sperietura, o veste proasta, inima aparent sanatoasa este supusa la un supraefort, pe care nu mai este in stare sa-l indeplineasca ca alta data.
De cele mai multe ori insa, sunt semne care prevad un infarct miocardic, cum ar fi alte afectiuni cardio-vasculare ca hipertensiunea, ateroscleroza, aritmie, scaderea rezistentei la efort. In unele cazuri o persoana poate sa treaca si printr-un preinfarct fara sa-si dea seama, sa simta doar o durere in mana stanga si sa nu recunoasca in asta un semn de avertizare.
Uite un exemplu concret de certificat medical constatator de deces:
I. Boala sau afecţiunea morbidă care a provocat decesul
a) Cauza directa (imediata):
- Stop cardio-respirator
b) Cauze antecedente:
- Insuficienta cardio-circulatorie acuta
c-d) Starea morbida initiala:
- Infarct acut de miocard
- Cardiopatie ischemica cronica
II. Alte stări morbide importante
- Hepatita cronica
Stopul cardio-respirator e mecanismul imediat al mortii tuturor oamenilor. Nu iti ofera ca atare nicio informatie despre cauza reala a decesului, de aceea urmeaza rubricile care explica din ce cauza si prin ce etape intermediare s-a ajuns la deces.
Alyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyy întreabă: