anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Va salut. Am si eu o problema. Tot timpul mi-e somn si nu stiu de ce. Ziua nu prea fac efort fizic. De obicei dorm cam de la ora 23 pana dimineata pe la 10-11. E cam enervant pentru ca nu am chef de nimic. Nu am energie deloc. Tot timpul mi-e somn. Oare de la ce sa fie?

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
11 răspunsuri:
| Sin a răspuns:

Ai anemie.

| smilerz19 a răspuns:

Si la mine e asa. Ma simt mereu molesita si parca tot ce as face e sa stau in pat sau sa dorm.
E de la caldura. Mie numai vara mi se intampla.

| raissa a răspuns:

Expertii sustin ca daca starea de oboseala si epuizare inexplicabila se intinde pe o perioada mai lunga de o saptamana este recomandata consultarea unui specialist. De cele mai multe ori, ea poate sa fie declansata de probleme de sanatate minore care pot fi tratate relativ repede. Iata 7 dintre principalele cauze care ar putea-o declansa:

1. Anemia

Femeile care se afla in anii reproductivi, care au menstruatie abundenta, tumori fibroide, polipi uterini sau cele care au nascut recent pot dezvolta anemie, care este una dintre principalele cauze ale starii de oboseala.

Problemele apar in momentul in care sangerarile conduc la o deficienta a hemoglobinei care transporta oxigenul, absorbit din aer in plamani, catre toate tesuturile si organele din organism. In cazul in care acestea nu sunt alimentate cu o cantitate suficienta de oxigen, oboseala isi face aparitia.

Alte cauze care "stimuleaza" dezvoltarea anemiei sunt: hemoragia interna, deficienta de fier, acid folic si vitamina B12 din organism. De asemenea, bolile de rinichi se pot manifesta si prin aparitia anemiei si a simptomelor de ameteala, frisoane si stari de nervozitate.

Pentru a pune diagnosticul de anemie, doctorul va face un test de sange, iar de obicei tratamentul consta in administrarea suplimentelor de fier (daca acesta este factorul declansator) si consumul alimentelor bogate in fier (spanac, broccoli, carne rosie).

Vestea buna: in urma unui tratament adecvat, starea de oboseala va disparea in maxim o luna.


2. Hipotiroidismul

Daca ai adesea stari de epuizare si usoara depresie, expertii sustin ca o tiroida lenesa poate sa fie explicatia cea mai plauzibila. Cea mai frecventa boala a tiroidei este hipotiroidismul, care apare in momentul in care glanda nu reuseste sa produca o cantitate suficienta de hormoni tiroidieni. Metabolismul este lent, motiv pentru care functiile organismului sunt incetinite.

Cea mai frecventa cauza a hipotiroidismului la adult este tiroidita lui Hashimoto, afectiune cauzata de o dereglare a sistemului imunitar, care produce anticorpi care, pur si simplu, distrug tiroida.


3. Infectia de tract urinar (ITU)

De obicei, cele mai multe femei au tendinta de a asocia o infectie la nivelul tractului urinar cu simptome precum senzatia de usturime sau necesitatea de a urina frecvent. Insa, expertii sustin ca si oboseala inexplicabila trebuie sa-ti dea de gandit si uneori se dovedeste a fi un simptom asociat cu acest tip de infectie.

Nu fiecare femeie resimte in mod evident simptomele standard in cazul unei infectii de tract urinar. Trebuie sa stii ca uneori acestea nu se manifesta sau sunt putin evidente, trecand neobservate foarte usor. Insa, nu si cand este vorba despre o stare de oboseala inexplicabila care se prelungeste cu saptamanile... Acest lucru trebuie sa-ti dea serios de gandit si sa te determine sa consulti un doctor.

Cel mai adesea, o infectie la nivelul tractului urinar este cauzata de prezenta bacteriilor in tractul urinar, care apar ca rezultat al nerespectarii unei igiene intime adecvata. De asemenea, actul sexual poate sa contribuie la cresterea riscului de aparitie a infectiei, deoarece antreneaza patrunderea bacteriilor din vagin in uretra.

Daca in urma unui consult specialist, diagnosticul este infectie de tract urinar, trebuie sa efectuezi un test de urina. Tratamentul este rapid si usor, implicand de obicei administrarea unor antibiotice orale. Daca oboseala inexplicabila pe ai simtit-o in ultimul timp a fost cauzata de acest tip de infectie, dupa urmarea precisa a tratamentului, va disparea in maxim o saptamana.

Trebuie sa fii foarte atent/a la reaparitia oboselii, deoarece exista cazuri in care infectia de tract urinar este cronica. In aceasta situatie discuta cu medicul de familie despre posibilitatea unui tratament preventiv, inclusiv administrarea unor antibiotice in doze reduse.


4. Cafeina

Majoritatea persoanelor apeleaza la cafea sau o cola pentru un plus de energie, insa uneori efectul obtinut este contrar asteptarilor. Este recunoscuta actiunea stimulanta a cafeinei, insa in cantitati ridicate nu va face decat sa accentueze starea de oboseala.

Solutia: redu cat mai mult consumul de cafea si in doze cat mai mici. Cel mai recomandat sfat ar fi acela de a elimina pe cat posibil atat cafeaua, cat si ciocolata, ceaiul si sucurile carbogazoase (care pot sa contina "urme" de cafeina) din regimul alimentar.


5. Alergiile alimentare

Cu toate ca alimentatia echilibrata este menita de a ne da energia necesara organismului pentru a functiona la capacitate maxima, unii doctori considera ca intoleranta la alimente si reactiile alergice pot cauza efectul advers - de oboseala si somnolenta usoara.

Chiar si o intoleranta usoara la unele alimente poate declansa somnolenta si starea de oboseala inexplicabila.

Sfatul expertilor este sa renunti la alimentele care iti dau o stare de somnolenta la un interval de 10-30 de minute de la consumarea lor.


6. Apneea de somn

Este justificata oboseala ta, in cazul in care ai petrecut cateva nopti albe sau daca nu ai respectat orele de somn. Dar, daca dormi "bustean" toata noaptea, care ar putea fi explicatia? Sindromul de apnee in somn (SAS)... Este o afectiune a aparatului respirator caracterizata prin pauze respiratorii repetate, frecvente in timpul somnului. Astfel, starea de oboseala intervine, indiferent de cate ore ai dormi pe noapte.

Acest sindrom intervine cel mai des in cazul persoanelor supraponderale si obeze. Daca te confrunti cu aceasta problema, medicul iti va recomanda schimbarea stilului de viata, incluzand si necesitatea de a urma un regim de slabire si renuntarea la fumat. Daca nu este trata la timp, apneea de somn mareste riscul de a suferi un atac de inima.


7. Boli cardiovasculare nediagnosticate

Daca simti ca obosesti mult prea usor in urma unor activitati pe care inainte le efectuai fara probleme, este timpul sa iti faci un control la inima... pentru orice eventualitate. Expertii sustin ca daca oboseala intervine dupa activitatile obisnuite pe care le efectuezi in fiecare zi (curatenie in casa, gradinarit, serviciu) inseamna ca inima ta iti trimite semnale ca ar avea nevoie de o ingrijire medicala.

Nu trebuie sa intrii in panica de fiecare data cand simti starea de oboseala, deoarece aceasta nu este o cauza principala a bolilor de inima, ci are mai degraba legatura cu vreo afectiune mai putin serioasa. Insa, daca resimti oboseala si nu ti se pare justificabila, atunci cel mai potrivit ar fi sa te duci la un consult specialist. sanatate!

| alinutza4a a răspuns:

De la caldura ( si presiunea atmosferica) e sigur si eu patesc la fel...

| Catte a răspuns:

Eu am avut problema asta anul trecut.Mama s-a speriat, si m-a dus la medic.laughing. pentru ca eu pe atunci abia fusesem aperat de apenticita.si ii era teama de asta.
Doctorul a spus ca trebuie miscare. dar cum eu nu aveam voie.
Incearca sa faci ceva miscare.si starea asta de somnolenta.in mare proportie.este de la caldura.happy. stiu din proprie experienta...si din ce am mai auzithappy.Succes.si eu dorm pe la 00:30.sau 1:00.pana pe la 10:30 dimineata.cam asa.hee hee
:*.
Sper ca am fost de ajutor
happy:*:*:*>big grin

| smile a răspuns:

Fa-ti un control medical

| smile a răspuns:

Fa-ti un control medical

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Vezi sa nu ai doamne fereste hepatita fa-ti analize

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Pot sa fie multe cauze, un organism obosit, apendicita, boli ale ficatului. Fa-ti un control.

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

sad si mie mi-e tot timpul somn si nu pot invata... si mai e' ceva tot timpul imi trebuie sa beau apa...

| LoveisLouder44 a răspuns:

Fa-ti un control medical! happy Eu nu sunt doctor ca sa iti spun.
Ceao!