| wope a întrebat:

Va salut! Poate se pricepe cineva mai bine. Bunicul care se stie cu astm cronic a inceput din ianuarie sa aiba oscilatii de tensiune, dar de obicei era mai mare decat trebuia. S-a simtit foarte rau intr-o zi si am mers direct la urgente cu ambulanta. Dupa o zi petrecuta in spital a venit si doctorul, a dat un tratament destul de vag si aia a fost. Nemultumit de spitalul ala(din Calarasi, nu recomand), am fost la altul mai ok cateva zile mai tarziu. Al 2lea doctor i-a spus ca e ok tratamentul de la primul si a mai adaugat cate ceva. Dupa 2-3 saptamani si o analiza de NT-proBNP care a iesit exagerat de mare am revenit la doctor. A mai adaugat niste pastile pentru imbunatatirea ritmului cardiac. Problema e ca de cand am fost la doctori tensiunea e tot destul de oscilanta, dar de data asta prea mica. De dimineata a avut 8 cu 5(desi nu se simtea asa rau), azi pe zi 10 cu 7, mai are momente si cu 13+ dar mult mai rare intr-adevar. Problema e ca desi i-am semnalat doctorului ca e prea scazuta, el a mai pus 2 pastile, fapt care ma face sa ma orientez si catre o clinita privata poate e cineva mai competent. A trecut cineva prin ceva asemanator? Recomandati sa schimb medicul sau e ceva normal?

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
1 răspuns:
| bks9900 a răspuns:

Oscilațiile mari ale tensiunii arteriale, mai ales în cazul unui pacient cu astm cronic și posibilă insuficiență cardiacă (sugerată de NT-proBNP ridicat), sunt destul de îngrijorătoare. Din ce spui, pare că tratamentul încă nu este optimizat, mai ales dacă tensiunea a ajuns prea mică după ajustările medicului.

Ce ar putea cauza tensiunea prea mică?
1. Medicația pentru inimă – Dacă ia diuretice, betablocante sau alte medicamente pentru insuficiența cardiacă, acestea pot duce la scăderea tensiunii.
2. Deshidratarea – Poate fi un efect secundar al tratamentului.
3. Oscilațiile naturale ale tensiunii – La vârstnici, poate varia mult între momentele de repaus și activitate.

Ce ai putea face?

✔ Monitorizare atentă – Ține un jurnal cu valorile tensiunii dimineața, la prânz și seara, plus simptomele asociate (amețeli, slăbiciune etc.).
✔ Consult la un medic specialist în cardiologie – Un medic bun, preferabil la o clinică privată sau un spital universitar, ar trebui să ajusteze tratamentul în funcție de tensiunile recente.
✔ Analize suplimentare – Dacă nu le-a făcut deja, poate fi util un ecocardiograf și un Holter de tensiune pentru a vedea exact cum variază.

Să schimbi medicul?

Dacă ai semnalat problema și tot i s-au adăugat pastile fără să se țină cont de scăderea tensiunii, o a doua opinie ar fi o idee bună. E posibil să fie nevoie de ajustarea dozelor sau chiar schimbarea unor medicamente.

Ai încercat să discuți cu medicul despre posibila reducere a tratamentului?