Varicele sunt dilatatii anormale ale venelor, ca urmare a pierderii elasticitatii peretilor lor, predispozitia ereditara avand un rol principal in producerea lor.
Varicele survin mai frecvent intalnite la obezi, la gravide, la persoanele suferite de constipatie cronica si la cele care stau mai mult timp in picioare: portari, frizeri, vanzatori, etc... Cea mai frecventa localizare a varicelor este la nivelul membrelor inferioare.
Masuri igienice (ce se impun cat mai devreme posibil atat la cei predispusi, cat si la cei bolnavi, indiferent de stadiul lor evolutiv, pentru a prevenii complicatiile: inflamatii (flebite), ulceratii (ulcerul varicos), rupturi urmate de hemoragii, etc.):
- evitarea statului prea mult in picioare, mai ales in pozitii fixe;
- evitarea statului prelungit cu genunchii indoiti sau cu picioarele incrucisate;
- evitarea pantalonilor stramti pe corp si a jartierelor circulare;
- purtarea ciorapilor elastici sa se faca numai cu avizul medicului;
- dormitul numai in picioarele goale, nu in ciorapi, mai ales elastici;
- imbracamintea sa fie mai larga ca de obicei si lejera;
- incaltamintea sa fie comoda, cu tocurile de maximum 5 cm, evitandu-se cizmele stranse pe picior;
- tropaitul este interzis;
- combaterea constipatiei si sedentarismului prin mijloacele amintite;
Alimente interzise: mezeluri, afumaturi, grasimi animale, sosuri, bauturi alcoolice.
Iata cateva modalitati naturiste pentru tratarea afectiunii :
Alun
Extract de fluid din 10 g de frunze uscate si bine maruntite, peste care se toarna alcool de 90 grade atat cat sa le acopere. Frunzele se introduc intr-o sticla si apoi se toarna alcoolul; se astupa cu un dop si se lasa la macerat zece zile, iar din cand in cand sticala se agita pentru uniformizare. Se strecoara si se pastreaza intr-o sticla inchisa la culoare si astupata cu dop. Tratamentul consta in utilizarea a 60-80 de picaturi pe zi ( cate 20-26 de picaturi dimineata, pranz si seara)
Castan salbatic
Decoct din 5 g de pulbere de scoarta la 100 ml de apa. Se dau in clocot, se lasa sa se raceasca, se raceasca, se strecoara; se iau zilnic cate 15-20 de picaturi timp de 20 de zile pe luna; se face pauza de zece zile dupa care tratamentul se reia.
Tinctura din 50 g e pulbere de scoarta sau coaja de seminte la 150 ml alcool de 90o; se lasa zece zile la macerat, timp in care sticla se agita zilnic pentru uniformizarea concentratiei; se strecoara intr-o sticla inchisa la culoare; se astupa cu un dop; se iau zilnic cate 10 picaturi.
Unguent din 20 g extract alcoolic din seminte, se amesteca cu 60 g lanolina; se aplica pe zonele afectate.
Grausor
Infuize din doua lingurite cu planta uscata si maruntita peste care se toarna o cana (200 ml) cu apa clocotita; se lasa acoperita 10-15 minute; se strecoara; se pun comprese pe locul afectat.
Alifie din 5 g extract de planta si 50 g unguent populeum; e amesteca pana se omogenizeaza si se ung partile afectate.
Napraznic
Decoct din doua linguri cu planta taiata marunt la o cana (250 ml) cu apa; se fierb cinci minute la foc moderat; se lasa la racit pana la caldut; se pun comprese pe locul unde sunt varice; tratamentul se face de mai multe ori pe zi si se poate asocia cu cel de la castan salbatic.
Papadie
Infuzie din doua lingurite cu planta intreaga (frunze, rizom, radacina) uscata si maruntita peste care se toarna o cana (200 ml) cu apa clocotita. Se lasa acoperita 20 de minute; se strecoara; se beau doua trei cani pe zi dupa mesele principale.
Priboi
Decoct din trei-patru plante tocate marunt la o jumatate de litru de apa; se fierb acoperite zece minute; se lasa la racit pana la caldut; cu solutia (zeama) obtinuta se spala bine varicele, dupa care plantele fierte se aseaza pe locul afectat si se panseaza
Salvie
Infuzie din o lingurita cu frunze uscate maruntite (pulbere) peste care se toarna 100 ml de apa clocotita; se lasa acoperita 10-15 minute; se strecoara; se beau doua cani pe zi
Sulfina
Infuzie din o lingurita cu flori uscate si maruntite peste care se toarna o cana (200 ml) cu apa clocotita; se lasa acoperita 15-20 de minute, se strecoara si se beau una- doua cani pe zi
Urzica
Infuzie din o lingurita de frunze uscate maruntite peste care se toarna o cana (200 ml) cu apa clocotita; se lasa acoperita 15 minute dupa care se strecoara; se beau doua-trei cani pe zi; rol adjuvant.
Suc obtinut din frunze proaspete, pisate si stoarse; se beau doua-trei lingurite pe zi; rol adjuvant.
Daca nu sunt in stare foarte avansata, se aplica masaj zilnic intens, dimineata + seara, pe ambele picioare, imprejur.
Masajul se face foarte simplu: cu un sucitor utilizat in bucatarie, apasat puternic pe muschi in timpul rostogolirii. Va intinde si va relaxa muschii, va ajuta circulatia membrelor. Sa nu va speriati, daca initial doare, este semn ca varicele a fost neglijat si se afla in stare avansata. Folositi acest tip de masaj zilnic, iar starea se va ameliora in curand, durerile vor disparea, poate scapati si de interventie chirurgicala!
Recomand metoda tuturor persoanelor, mai ales femeilor care lucreaza in picioare!
Un tratament excelent pentru varice este urmatorul decoct: frunze si fructe de paducel, frunze si fructe de afin, frunze de urzica, papadie, scoarta de salcie, flori de sulfina si talpa gistei. Din acest ceai se beau 1-2 litri pe zi. Apiterapia recomanda un preparat din 600 ml suc de ceapa rosie plus 300 grame miere de salcim. Se stoarce ceapa maruntita si se strecoara prin tifon. Se adauga mierea si se amesteca bine. Se pastreaza la frigider. Se iau cite 50 grame, inainte sau dupa mesele principale, timp de o luna. Dupa o pauza de o luna, tratamentul se poate repeta, pina la disparitia varicelor. Preparatul este contraindicat in gastritele hiperacide si ulcerele de stomac si duoden.
Argila este un alt remediu impotriva varicelor. Amestecata cu apa pina se obtine o pasta moale, se aplica pe partile bolnave unde se tine 3 ore. Se indeparteaza daca apare senzatia de frig sau durere. Foarte eficient este si otetul de mere. Acesta se aplica seara si dimineata pe zona varicoasa. Se maseaza usor cu palma, de la genunchi pina la degetul mare de la picior. Intern, se iau cite doua lingurite de otet de mere intr-un pahar cu apa.
Nu uitati de regimul alimentar. Beti multe sucuri, in special de lamiie, luati laxative usoare si consumati cit mai multe legume si fructe.
Ceaiul de salvie sau papadie se bea 2-3 cani pe zi infuzie facuta cu 2 lingurite de planta la 250ml apa clocotita, ceaiul se bea dupa mesele principale.
Masajul se face in fiecare dimineata si seara cu suc de lamâie.
Compresii cu argila, se pun de doua ori pe saptamâna noaptea, de la glezna pana la genunchi. Cu varza, zdrobiti câteva foi de varza si aplicatiile pe locurile bolnave legati frunzele cu bandaj si lasati-le peste noapte
In cursul zilei aplicati comprese cu otet de mere, beti cate 2 lingurite otet de mere dizolvat intr-un pahar cu apa.
Comprese cât mai fierbinti, puse pe locul bolnav, cu untdelemn de masline sau dovleac. Faceti primavara, o cura de ceai de papadie pâna ce înfloreste, se poate folosi toata planta. Se beau doua cani pe zi, dupa mesele principale, preparate din 2 lingurite de planta proaspata, oparite cu 250ml apa în clocot.
Puneti comprese cu decoct de flori de fân, rece [ doua mâini de fân la litru de apa ]. Infuzia se lasa sa se raceasca, apoi se înmoaie în ia un prosop. Se aplica de doua ori pe saptamâna.
Pentru a usura disconfortul produs de varice puneti pe zonele afectate o compresa cu infuzie de castan porcesc. Se amesteca jumatate de lingurita de praf de castan porcesc cu 2 cani de apa. Inmuiati compresa sterila in preparatul obtinut.