La fiecare 2-3-a ocazie cand te speli pe dinti, pune peste pasta de dinti (de pe perie) si un pic de bicarbonat de sodiu.
In cateva saptamani vei vedea rezultatul dorit.
Am văzut stomatologi care aproape ca plang cand vad ideile astea...nu faci decat sa iti zgarii smalțul asa si sa-ti chinui gingiile. Are pasta de dinti in ea tot ce ti-ai putea dori, chiar nu e cazul sa venim noi cu adaugari. E suficient periajul corect si un detartraj eventual pentru a avea dintii curati. Daca albul lor natural (care difera de la om la om) nu e multumitor, se face albire, care e in esenta o usoara demineralizare a smaltului. Bicarbonatul, lamaia, carbunele, sarea si mai stiu eu ce chiar nu-si au rostul.
Se vede ca nu ai fost prezenta la orele de chimie si de fizica.
Detartrajul se face mecanic, care din start produce fiszri microscopice in zmaltul dintelui!
Bicarbonatul de sodiu, in prezenta apei, se dizolva, iar solutia rezultata curata chimic depunerile organice de pe suprafata zmaltului, dar si o parte din cele anorganice.
Stomatologii au interesul de a incasa bani de la client, iar daca zmaltul se strica dupa cativa ani, vor avea asigurat de lucru.
Măi, ne-am dat dracului Nu știm să scriem corect "smalț", dar știm cum e cu fizica si chimia.
Hai s-o luăm treptat:
1. Detartrajul este minim invaziv, se face prin vibratii (deci nu prin frecarea agresivă a unor particule solide de dinti cum sugerezi tu), la o perioada de timp (nu la 3 zile) si mai ales (dar si cel mai important), de catre un profesionist. Deci nu afecteaza in niciun fel smalțul, se indeparteaza placa bacteriana si atat.
2. Bicarbonatul se dizolva, dar nu instant si nu intr-o cantitate prea mica de apa (de saturarea unei soltii ai auzit, mai, chimistule? sau ai impresia ca 1ml de apa dizolva 10g de bicarbonat?). Tu ai sugerat sa puna peste pasta de pe periuta. Urmatorul pas logic e sa puna periuta pe dinti si sa perieze. Nu ai nevoie de pic de chimie, ci doar de putin creier, ca sa-ti dai seama ca sub nicio forma, la contactul cu dintii bicarbonatul nu va fi dizolvat. Daca vrei bicarbonat de sodiu pe dinti, te duci frumusel la stomatolog si dupa detartraj, vine cu airflow. E inclus bicarbonat acolo, dar procesul e cu totul altul, asa ca si rezultatul e unul benefic, nu daunator.
3. Doi dintre stomatologii despre care vorbesc eu imi sunt buni prieteni si fac asta ca hobby. Unul dintre ei nici nu se mai prezinta la cabinet decat atunci cand am eu nevoie de ceva...atat de "tare" are nevoie de bani din chestia asta. Iar celalalt are suficienti bani in prezent incat sa-si permita sa aduca costurile finale ale unei interventii la nivelul minim posibil (adica mai omite sa-i spuna celei care se ocupa cu incasarea banilor cate 2-3 chestii pe care le-a facut daca nu au necesitat materiale "ne-reutilizabile" din cabinet). Dar na, trebuie sa stii si cum e cu munca din pasiune ca sa intelegi tu treburile astea.
1. "Detartrajul este minim invaziv, se face prin vibratii"
Acele vibratii sunt mecanice, sonore sau electromagnetice?
2. Cantitatea de bicarbonat care incape peste pasta de dinti poate fi de 10mg-0.1g, nicidecum 10g.
Peria de dinti se umezeste inainte de folosire.
Cantitatea de apa + saliva sunt suficiente pentru dizolvarea bicarbonatului.
3. Nu tetartrarea costa (poate fi facuta si gratis, ca reclama), ci lucrarile ulterioare la dinti, dupa ce incep sa se distruga cu zmaltul distrus.
Economic, se numeste "investitie pe termen lung".
Hai ca ai înțeles tot. Trebuia sa-ti analizez cu atentie poza de profil ca poate nu mai pierdeam timpul sa-ti raspund de la inceput. Reprezentativa, n-am ce comenta.
- Insista cu spalatul de dinti, foloseste apa de gura si ata dentara, vei avea rezultate in cateva luni.
- Fa un detartraj, te costa 50 de lei.