In primul rand iti recomand RMN-ul.Stiu ca e mult mai scump( e in jur de 4-5-6 mil dar acela nu radiaza deloc.De asta costa si atat.Nicio afectiune nu este existenta dupa aceea datorita RMN-ului, plus ca este mult mai complex, detalii etc.
Si in legatura cu tomograful uite ce am gasit:
Tomografia computerizată (CT) este cea mai iradiantă investigaţie medicală, dar totodată şi cea mai complexă dintre toate, fiindcă numărul de informaţii obţinute este semnificativ mai mare decît în cazul celorlalte. Doza de radiaţii rezultată în urma unui CT toracic sau de pelvis este de 4-8 mSv, în timp ce o tomografie completă a corpului uman, care se efectuează de obicei în cazul pacienţilor cu traumatisme multiple, ajunge la o doză de 10-12 mSV, potrivit specialiştilor americani. Pentru a reduce gradul de iradiere a pacientului, este recomandat ca tomografia să fie efectuată pentru două, cel mult trei segmente ale corpului: torace şi abdomen sau abdomen şi pelvis, iar în cazul coloanei vertebrale nu mai mult de trei vertebre. "Excepţie de la această regulă fac pacienţii oncologici, în cazul cărora beneficiile diagnosticului sînt considerabil mai mari decît riscurile", precizează prof. dr. Negru. În asemenea cazuri, o evaluare corectă trebuie să cuprindă mai mult de două segmente, pentru depistarea posibilelor metastaze sau adenopatii. În cazul unui bolnav cu cancer pulmonar, de exemplu, medicul radiolog investighează toracele pentru evaluarea pre sau postoperatorie a tumorii, dar totodată urmăreşte posibilele metastaze în abdomen, pelvis sau la nivel cerebral. Totuşi, orice medic oncolog va încerca să excludă o expunere suplimentară la radiaţii, ştiind că pacientul va mai avea nevoie de investigaţii în următorul an sau chiar în următoarele 3-6 luni.
Doza de iradiere variază în cazul unei tomografii, ca şi în cazul radiografiei, în funcţie de segmentul investigat. Astfel, examinarea unui segment osos este mai iradiantă decît cea a toracelui, iar examinarea cerebrală este cea mai iradiantă dintre toate, din cauza calotei craniene, care este o structură osoasă. În plus, în cadrul unei tomografii cerebrale sînt expuse iradierii şi globul ocular, glanda hipofiză, tiroida.
La radiaţiile pe care organismul le primeşte în urma investigaţiilor medicale se adaugă cele naturale, provenite din mediul înconjurător. Din doza maximă admisă de 20 mSv pe an, aproximativ 3 mSV provin din mediu şi nu trebuie ignorate atunci cînd se calculează doza anuală de iradiere.
Sanatate
Eu am facut o tomografie la cap, cu substanta, dupa acest control trebuie sa beti cat mai multe lichide pentru a elimina din organism cat mai repede substanta care a fost introdusa[substanta afecteaza finctiile rinichilor ]. Rolul substantei este pentru a se da un diagnostic cat mai exact, aceasta efectuandu-se in functie de analizele cu care trebuie sa va prezentati pentru tomografie. Dupa acest examen nu am avut nici o problema deosebita, totul a decurs normal din punct de vedere al starii de sanatate.
Tomografia o faci doar daca un medic considera ca e neaparat necesara, nu fiindca vrei tu. Doza de radiatii e mare si, inainte de tomografie, trebuie epuizate investigatiile mai putin periculoase.
Substanta de contrast ajuta la evidentierea leziunilor. In functie de leziunile cautate este neaparat necesara, optionala sau nenecesara. Daca ai facut vreodata alergie la ceva si e neaparata nevoie de tomografie cu substanta de contrast, atunci vei fi testata pentru a nu fi alergica la ea.
Totusi, cred ca e bine sa faci restul investigatiilor inainte si sa apelezi la tomografie numai daca este absolut necesara.
Riscul este minim, ar fi bine sa faci cu cu substanta de contrast, se vede mai bine.
Tomografia la cap este cea mai iradianta mai ales ca este cutia craniana, os, creier, glandele, si ochii. Nu o face ca o sa iti para foarte rau. Mai bine fa alte investigatii si daca nu iese nimic mai faci un RMN. Sa nu faci Tomografie ca iti pare rau. Ea reprezinta ultima alternativa dupa ce toate metodele de investigatie au fost epuizate.
anonim_4396 întreabă: