Asta numesti tu problema puisor?
Bine,e un mic disconfort,ia gandeste-te la mine,sunt barbat,si ma barbieresc.
Prin urmare am alunite pe fata,si crede-ma una e putin mare si scoasa in evidenta,daca nu sunt atent o tai mereu, am mai avut o alunita chiar pe barbie. era situata nasol,chiar pe centrul barbiei,deci nici pe gat,nici pe barbie, eu pe aia am taiat-o cu lama cand eram mic de ma barbieream.
Alunitele sunt ceva frumos, insa nu cele mari scoase'n relief.
Atata timp cat pe tine nu te incurca,la nimic,nu vad rostul, daca era ceva de barbierit, mai spuneam, dar asa...
Nu cred ca e o mare drama, s-ar putea sa nu iti mai placa ce vezi in oglinda dupa ce o dai jos
Bună!
Aproape că nu există persoană care să nu aibă aluniţe de dimensiuni mai mari sau mai mici, în zone mai mult sau mai puţin vizibile. Uneori, ele sunt şarmante, ca un semn distinctiv, dar alteori pot fi inestetice sau pot provoca disconfort, fiindcă sunt poziţionate într-o zonă nedorită sau într-o zonă care le expune frecvent traumatismelor.
Primul pas în acest sens în evaluarea aluniţei este dermatoscopia, metodă diagnostică pe care o practică dermatologii. Dermatoscopia permite vizualizarea structurii diverselor formaţiuni de pe piele cu ajutorul unui aparat cu lentile numit dermatoscop. Metoda de investigaţie nu este deloc dureroasă şi face posibilă deosebirea aluniţelor cu potenţial malign de cele inofensive.
Cu diagnosticul prezumptiv putem merge apoi la un chirurg estetician sau la un dermatolog, iar acesta ne va prezenta opţiunile. "În cazul în care aluniţa are potenţial malign, este obligatorie îndepărtarea ei în limitele de siguranţă oncologică: excizia se face la cel puţin 0, 5 cm de la marginea aluniţei (în piele sănătoasă) şi în profunzime, inclusiv cu stratul de grăsime al pielii, pentru a se asigura îndepărtarea tuturor celulelor cu potenţial malign", explică medicul Radu Voicu.
După îndepărtarea chirurgicală sub anestezie locală, se efectuează examenul anatomopatologic pentru diagnosticul de certitudine cu privire la tipul de formaţiune tumorală. Cicatricea lăsată de bisturiu nu este tocmai estetică, dar mai important este că prin excizia chirurgicală eliminăm un risc major.
Doar aluniţele care nu au potenţial malign pot fi îndepărtate cu laserul. "După efectuarea anesteziei locale, aluniţele sunt arse cu laserul până la nivelul pielii. Întotdeauna va rămâne în urmă o cicatrice de dimensiunile aluniţei iniţiale, cu deosebirea că ea va fi plană. Ştergerea completă a unei formaţiuni cutanate, fără a lăsa în urmă o cicatrice, nu este posibilă. Cel mai bine se vindecă cicatricele de la nivelul feţei", precizează specialistul.
Risc de melanom şi indicaţie de excizie chirurgicală, urmată de un examen anatomopatologic. Acesta este traseul indicat în cazul aluniţelor plate, asimetrice, cu margini neregulate sau care au mai multe culori. Acelaşi traseu urmează şi cele care au suferit modificări de formă şi culoare în ultima perioadă sau au fost traumatizate. Excizia chirurgicală este singura opţiune şi pentru aluniţele mari sau al căror diametru s-a mărit în timp.
Pa-pa.
De pe net
- Excizia chirurgicala
- Electrocauterizarea
- Terapia cu laser
Riscurile unei operatii de rezectie a unei alunite sunt mici si variaza de la infectii si alergii la anestezic pana la usoare leziuni nervoase (in functie de zona localizarii). De cele mai multe ori singura consecinta a inlaturarii unei alunite este o cicatrice la locul respectiv, fapt ce trebuie luat in considerare daca se practica rezectia alunitei din motive estetice.
FurduiNelu întreabă: