| alexxptg20 a întrebat:

Vreau sa ma apuc sa tin o dieta de maine dimineata cu ce sa incep? am 17 ani si 121 kg multumesc cea mai buna dieta vot!

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
Răspuns Câştigător
| danay72 a răspuns:

Iti doresc mult succes in a reusi, dar vezi si parerea unui medic. Sper sa te ajute acest articol.
De ce ar trebui să am grijă de sănătate?
Bifează în dreptul fiecărui obiectiv pe care ai vrea să-l atingi.
□ Să nu mă îngrijorez atât de mult
□ Să am stăpânire de sine
□ Să am mai multă încredere în mine
□ Să mă concentrez mai bine
□ Să fiu mai energic
□ Să am un ten mai frumos
□ Să slăbesc
ÎN VIAŢĂ există lucruri pe care tu, ca tânăr, nu le poţi alege, de exemplu părinţii, fraţii sau locul în care trăieşti. Situaţia este însă cu totul alta când vine vorba de sănătatea ta. Chiar dacă starea sănătăţii este influenţată şi de factori ereditari, ea depinde în mare măsură de stilul de viaţă pe care îl alegi.
„Dar sunt prea tânăr ca să-mi fac griji cu privire la sănătate!", îţi spui probabil. Aşa să fie oare? Aruncă o privire peste lista de la pagina 71. Câte obiective ai bifat? Îţi vine să crezi sau nu, toate sunt în strânsă legătură cu o sănătate bună.
Sau poate împărtăşeşti opinia lui Amber, de 17 ani, care spune: „N-aş putea în niciun caz să mănânc doar produse din făină integrală, fără zahăr sau cu conţinut scăzut de grăsimi!". Dar nu te îngrijora, nu trebuie să renunţi complet la dulciuri şi să faci jogging ore întregi în fiecare săptămână. În realitate, poate că e nevoie să faci doar câteva schimbări ca să arăţi mai bine, să te simţi extraordinar şi să fii în formă. Să vedem cum au procedat alţi tineri.
Mănâncă echilibrat şi vei arăta mai bine
Biblia ne îndeamnă să fim moderaţi în obiceiuri. „Nu fi printre. . . mâncăcioşii neînfrânaţi", se spune în Proverbele 23:20 (Traducerea literală nouă, 2001). Însă acest sfat nu este întotdeauna uşor de urmat.
„Ca şi altor adolescenţi, mi-e foame tot timpul. Părinţii mi-au zis că stomacul meu e ca un sac fără fund!" (Andrew, 15 ani)
„Deoarece nu-mi dau seama că unele alimente îmi fac rău, nu le consider atât de periculoase." (Danielle, 19 ani)
Ar trebui oare să ai mai multă stăpânire de sine în privinţa alimentaţiei? Iată câteva sfaturi care au dat rezultate în cazul altor tineri:
Ascultă ce-ţi „spune" stomacul. „Obişnuiam să-mi calculez caloriile", spune Julia, de 19 ani. „Dar acum, când simt că m-am săturat, pur şi simplu nu mai mănânc."
Evită alimentele nesănătoase. „După ce am încetat să consum băuturi carbogazoase, am slăbit cinci kilograme într-o lună!", spune Peter, de 21 de ani.
Renunţă la obiceiurile alimentare dăunătoare. „Încerc să nu-mi pun a doua oară în farfurie", ne dezvăluie Erin, care are 19 ani.
Secretul succesului: Nu sări peste mese! În caz contrar, vei fi lihnit şi vei avea tendinţa de a mânca prea mult.
Fă mai multă mişcare şi te vei simţi extraordinar
Biblia afirmă: ‘Exerciţiul fizic este de folos’ (1 Timotei 4:8). Cu toate acestea, mulţi tineri nu sunt deloc dornici să facă exerciţii fizice.
„Dacă v-aş spune câţi colegi de liceu au rămas corigenţi la sport, nu v-ar veni să credeţi! Şi era cea mai uşoară materie!" (Richard, 21 de ani)
„Unii se gândesc: «De ce să alergi pe căldură, să transpiri şi să oboseşti, când poţi să joci un joc video şi să te identifici cu un personaj care face toate acestea în locul tău?»." (Ruth, 22 de ani)
Simţi că oboseşti chiar şi numai la gândul că trebuie să faci mişcare? Dacă da, ia în considerare următoarele trei foloase pe care ţi le-ar putea aduce un bun program de exerciţii fizice.
1. Exerciţiile fizice îţi întăresc sistemul imunitar. „Tata spunea mereu: «Dacă nu-ţi faci timp pentru puţin sport, va trebui să-ţi faci timp să fii bolnav»", spune Rachel, de 19 ani.
2. În timpul exerciţiilor fizice, creierul secretă substanţe chimice care te liniştesc. „Când am multe pe cap, alergatul mă relaxează", mărturiseşte o fată de 16 ani pe nume Emily. „Din punct de vedere fizic sunt înviorată, iar pe plan afectiv mă simt eliberată."
3. Când faci exerciţii fizice, te şi distrezi. „Îmi plac activităţile în aer liber, aşa că fac drumeţii, mă dau cu snowboardul, înot şi merg cu bicicleta", povesteşte Ruth, de 22 de ani.
Secretul succesului: De trei ori pe săptămână, rezervă-ţi cel puţin 20 de minute pentru o activitate fizică intensă care să-ţi placă.
Dormi suficient şi vei fi în formă
În Biblie citim: „Mai bine o mână plină de odihnă decât două mâini pline de trudă şi goană după vânt" (Eclesiastul 4:6). Dacă nu te odihneşti suficient, nu vei fi în formă.
„Dacă nu dorm destul, nu sunt bună de nimic. Nu mă pot concentra deloc!" (Rachel, 19 ani)
„Pe la două după-amiaza mă simt atât de obosită, încât aş putea adormi chiar şi-n mijlocul unei conversaţii!" (Kristine, 19 ani)
Ar trebui să te odihneşti mai mult? Iată în continuare câteva sfaturi pe care le-au aplicat unii tineri.
Nu te culca târziu. „Mă străduiesc să mă duc la culcare la o oră rezonabilă", spune Catherine, de 18 ani.
Pune capăt conversaţiilor. „Uneori prietenii mă sună sau îmi trimit SMS-uri noaptea târziu", spune Richard, care are 21 de ani. „Totuşi, de ceva vreme am învăţat să pun capăt conversaţiilor la astfel de ore şi, pur şi simplu, merg la culcare."
Fii consecvent. „În ultimul timp am încercat să mă culc şi să mă trezesc în fiecare zi la aceeaşi oră", spune Jennifer, de 20 de ani.
Secretul succesului: Fixează-ţi ca obiectiv să dormi cel puţin 8 ore pe noapte.
Dacă vei lua câteva măsuri simple pentru a-ţi îngriji sănătatea, vei avea doar de câştigat. Nu uita: când eşti sănătos, arăţi mai bine, te simţi extraordinar şi eşti în formă. Spre deosebire de alte aspecte ale vieţii, starea fizică este un lucru asupra căruia poţi avea control într-o anumită măsură. Erin, de 19 ani, remarcă: „La urma urmei, sănătatea ta depinde de o singură persoană: de tine".
ÎN CAPITOLUL URMĂTOR
Nu reuşeşti să ajungi cu părinţii la un numitor comun când vine vorba despre ce anume constituie o îmbrăcăminte „de bun gust"? Află ce ar trebui să faci pentru a ajunge la o înţelegere.
[Notă de subsol]
Este adevărat, mulţi oameni au probleme de sănătate sau dizabilităţi ce nu depind de ei. Acest capitol îi poate ajuta să-şi îmbunătăţească starea sănătăţii în măsura în care acest lucru este posibil.
VERSET-CHEIE
‘Exerciţiul fizic este de folos.’ (1 Timotei 4:8)
SFAT
E bine să faci exerciţii fizice împreună cu cineva. Astfel, vei fi motivat să te ţii de program — ca să nu-l dezamăgeşti pe celălalt.
ŞTIAI CĂ . . . ?
Exerciţiile fizice stimulează eliberarea de endorfine în creier — substanţe chimice care atenuează durerea şi creează o stare de bine.
PLAN DE ACŢIUNE
Un obiectiv rezonabil pe care mi l-aş putea fixa cu privire la alimentaţie este ․․․․․
Un obiectiv rezonabil pe care mi l-aş putea fixa cu privire la exerciţiile fizice este ․․․․․
Luna viitoare voi încerca să dorm în medie ․․․․․ ore pe noapte
În legătură cu acest subiect, aş vrea să-i întreb pe părinţi: ․․․․․
CE PĂRERE AI?
● Ce influenţă poate avea îngrijirea sănătăţii asupra încrederii în propria persoană?
● Ce anume este şi mai important decât îngrijirea sănătăţii fizice? (1 Timotei 4:8)
[Text generic pe pagina 74]
„Îmi place cum mă simt când fac exerciţii fizice. Iar când văd că arăt mai bine, am mai multă încredere în mine." (Emily)
[Chenarul de la pagina 73]
„Mi-am schimbat stilul de viaţă"
„În adolescenţă eram supraponderală, iar acesta era ultimul lucru pe care mi l-aş fi dorit! Nu-mi plăcea deloc cum arătam şi cum mă simţeam! Am încercat să slăbesc ţinând tot felul de cure, dar întotdeauna puneam la loc kilogramele pierdute. La 15 ani însă, am decis să fac o schimbare radicală. Voiam să slăbesc folosind metoda corectă — o metodă pe care puteam s-o respect toată viaţa. Mi-am cumpărat o carte care analiza principii fundamentale de nutriţie şi de exerciţii fizice şi am aplicat cele citite. Eram hotărâtă să nu renunţ, chiar dacă uneori m-aş fi descurajat sau aş fi vrut s-o las baltă. Şi ce credeţi? A funcţionat! Într-un singur an am slăbit 25 kg. Şi de doi ani îmi menţin greutatea. Nu credeam că este posibil acest lucru! Consider că am reuşit nu doar pentru că am ţinut regim, ci şi pentru că mi-am schimbat stilul de viaţă." (Catherine, 18 ani)
[Legenda ilustraţiei de la pagina 74]
Sănătatea ta este ca o maşină: dacă nu o întreţii, se va deteriora

3 răspunsuri:
| Aasdfghj a răspuns:

Mergi la un nutritionist nu tine diete auzite pe internet. In principiu trebuie sa renunti la fastfood si prajeli si sa mananci cat mai sanatos si sa faci sport.

Răspuns utilizator avertizat
| lBroken69 a răspuns:

Aoleu frate. Nu te putem ajuta noi cu aşa ceva.
Vizitează un doctor, el te va ajuta cel mai mult.