Anorexia nervoasă este o tulburare psihiatrică din categoria tulburărilor de alimentare, caracterizată printr-o reducere anormală a greutății corpului și printr-o deformare a imaginii propriului corp cu teama prevalentă, persistentă, de îngrășare.Persoanele suferind de anorexia nervoasă își limitează greutatea corpului prin abținerea voluntară îndelungată de a se hrăni (înfometare sau post voluntar) (anorexia nervoasă de tip restrictiv) și prin alte metode - ca de pildă abuzul de purgative, clisme, și diuretice, folosirea de substanțe anorectigene, și excesul de exerciții fizice (anorexia nervoasă de tip eliminator, purgativ).
Boala afectează mai ales tinerele adolescente, însă 10 % din cazuri apar la tineri de sex masculin. Anorexia nervoasă este o tulburare psiho - somatică sau psiho - fiziologică complexă, implicând componente psihologice, neuro-biologice și socio-culturale.
Bolnavul de anorexie nervoasă e numit de obicei "anorectic", deși termenul simplu de anorexie (fără adaosul "nervoasă") este de fapt sinonim cu "inapetență", adică lipsa de apetit, lipsa de poftă de mâncare.
Bolnavul de anorexie nervoasă nu e lipsit neapărat de poftă de mâncare, mănâncă intenționat foarte puțin. "Anorexice" sau "anorexigene" sunt denumite substanțele care taie pofta de mâncare, care suprimă apetitul, folosite uneori în tratamentul obezității.
În mass media, dar și în literatura științifică termenul "anorexie nervoasă" este prescurtat de obicei sub forma "anorexie".
Anorexia nervoasă are un risc crescut de mortalitate - până la 10%. Cura de creștere in greutate: Prima linie de tratament pentru anorexia nervoasă se concentrează pe imediata creștere în greutate - mai ales în cazurile care necesită spitalizare. În cazuri deosebit de grave, se pot aplica ordine de spitalizări forțate acolo unde legislația o permite. În majoritatea cazurilor persoanele bolnave sunt tratate ambulator, de către medici, psihiatri, psihologi clinici și alte profesii din domeniul sănătății mentale.
Psihoterapia individuală. Un studiu de revistă clinică a sugerat că psihoterapia este o formă efectivă, care poate duce la restaurarea greutății, reapariția menstruației la paciente, și o ameliorare a funcției psihologice și sociale, în comparație cu eșantioane care au primit numai programe educaționale sau simplu suport.[29]
psihoterapia psihodinamică (de orientare psihoanalitică) - promovată mai ales de Hilde Bruch (1973)
psihoterapia comportamentală:
tehnici de reinforcement pozitiv (Agras et al 1974) - în condiții de spital: gratificarea pacientului cu un anumit privilegiu (ex.vizionarea unui program de televiziune, permiterea întâlnirii cu un prieten etc) în cazul unui anumit câștig în greutate într-o anumită perioadă de timp.
psihoterapia comportamentală - cognitivă - (K Halmi 1985, Garner & Bemis 1985). Totuși articolul de revistă menționează faptul că există numai un număr prea mic de experimente controlate randomizate pentru a susține această recomandare, și nici o formă specifică de psihoterapie nu prezintă un avantaj de ansamblu în comparație cu celelalte.
Terapia de familie a fost găsită de asemenea ca un tratament efectiv pentru adolescente cu anorexie.[30] și mai ales o metodă pusă la punct la Spitalul Maudsley - larg folosită și cu rezultate pozitive de ameliorare clinică în timp.[31] În anorexie sunt deseori evidente lupte de putere între fiică și mamă, temeri de asumare a rolului adult de soție și mamă, (îngrășarea devenind în ochii pacientei o echivalență a gravidității).
Tratamente medicamentoase, ca SSRI și alte medicamente antidepresante, nu au fost găsite in general eficiente pentru anorexia nervoasă. [32] ori pentru prevenirea relapse-ului [33] Totuși s-a menționat rezerva ca nu există suficiente cercetări adecvate în acest domeniu.
Medicamente antidepresive sunt prescrise de obicei în anorexie, aceasta pentru cura depresiei și anxietății coexistente. Suplimentarea cu Zinc 14 mg/zi este recomandată ca tratament de rutină în anorexia nervoasă, aceasta după ce un studiu a arătat dublarea greutății corpului după începerea tratamentului cu zinc. Mecanismul de acțiune presupus în acest caz ar fi creșterea eficienței neurotransmisiunii în diverse părți ale creierului, inclusiv în amigdală. După un aport adecvat de zinc apare o creștere a poftei de mâncare.[34]
Tratamente de grup. Există de asemenea terapii de grup în cadrul unor asociații non-profit și a unor comunități, care oferă suport și îndrumare persoanelor suferind de anorexie și aparținătorilor sau apropiaților lor.
Ce este anorexia?
Anorexia nervosa este un tip de tulburare alimentara. Oamenii cu anorexie se confrunta cu teama de a se ingrasa. Sunt acele persoane extrem de slabe si mereu preocupate de cantitatea de mancare ingerata. Anorexia afecteaza atat corpul, cat si mintea. Poate incepe cu o dieta si poate continua intr-un ritm necontrolat. Oamenii cu anorexie se gandesc numai la diete, se cantaresc tot timpul si au o imagine distorsionata despre propriul corp. Desi toata lumea le spune ca sunt slabe, aceste persoane se vad foarte grase in oglinda. Anorexia incepe de obicei in anii tineretii. Tratamentul timpuriu poate fi foarte eficient, dar netratata la timp, anorexia poate deveni o afectiune permanenta si in timp poate cauza infometare si probleme serioase de sanatate, printre care: slabirea oaselor (osteoporoza), afectiuni ale rinichilor si probleme cardiace. Exista situatii in care oamenii au murit, ca urmare a gravitatii problemelor cauzate de anorexie. Cu cat este tratata mai repede, cu atat urmarile nu vor fi asa de grave.
Care sunt cauzele anorexiei?
Dezechilibrele alimentare sunt complexe, asa ca specialistilor le este greu sa identifice cu exactitate cauzele. Totusi, acestia au identificat anumite aspecte responsabile pentru anorexie, printre care istoricul familiei, anumiti factori sociali sau trasaturi de personalitate. Anorexicii se regasesc de obicei in urmatoarele situatii:
persoane din familia acestuia au probleme de greutate: obezitate, dezechilibre alimentare sau au dereglari de comportament, sunt anxiosi, depresivi
fac un sport sau au o slujba care necesita anumite dimensiuni corporale: baletul, modelingul, gimnastica
sunt persoane care-si doresc prea exagerat sa arate bine tot timpul, se ingrijoreaza foarte mult de felul in care arata
persoane care se confrunta cu evenimente stresate in viata lor: divort, pierderea unei persoane dragi, etc.
Anorexia afecteaza 1% din populatie si este mai frecventa la tineri si la femei, 9 din 10 persoane anorexice sunt femei.
Care sunt simptomele?
Persoanele anorexice: au greutatea mai mica decat greutatea normala, sunt foarte speriati ca se ingrasa, refuza sa se mentine la greutatea normala, sunt obsedati de diete s slabit, limiteaza cu strictete consumul de alimente, vomita sau iau pastile cu efect laxativ, fac multe exercitii sau obisnuiesc sa taie in felii foarte, foarte mici alimentele pe care le consuma. De asemenea, se pot confrunta cu probleme serioase de sanatate: se simt slabiti, obositi, lesina, au firul de par subtire, piele uscata, unghii sensibile, le este frig tot timpul, au tensiune arteriala scazuta si batai slabe ale inimii, pielea de pe brate si picioare este de culoare vanata ca urmare a slabei circulatii a sangelui.
Cum se trateaza anorexia?
Anorexia nu trece fara tratament. In primul rand, o dieta sanatoasa este un prim pas in revenirea din aceasta tulburare. Deoarece anorexia este o afectiune pe baza fizica si psihica, este nevoie de ajutorul unui psiholog sau consilier care sa ajute persoana in cauza. Nu exista medicamente care sa vindece anorxia, cu exceptia cazului in cre persoana afectata sufera de depresie si ii trebuiesc administrate antidepresive. Anorexia se trateaza in timp, iar cazurile grave necesita internare in spital.
Daca credeti ca suferiti de anorexie sau daca cunoasteti persoane care se confrunta cu aceasta boala, nu ezitati sa vorbiti deschis despre problema in cauza si sa contactati sfatul unui medic. Tratamtentul la timp poate fi cea mai buna solutie in evitarea imbolnavirii seerioase a organismului.
Http://www.topsanatate.ro/articol/despre-anorexie-si-bulimie-20293.html
E mult de spus, deci citeste si documenteaza-te, sanatate!
Bună.
Și sursa de ce nu o divulgați, @agent003 și @leonsincara?
http://www.topsanatate.ro/......20154.html
Pa, pa.
Vld_Vlad_1973 întreabă: