In primele zile, elimina 500 de calorii
Este suficient sa slabesti primul kilogram, apoi iti va fi mult mai usor. Pentru inceput, elimina 500 de calorii pe zi. Daca iti este greu sa calculezi caloriile de pe etichete, fa o ora de sport pe zi. Scopul tau este sa slabesti cel putin 5 kilograme. Odata ce ai facut primul pas, urmeaza sfaturile de mai jos si continua sa faci mai multa miscare.
Renunta la gustarile dintre mese.
Cand simti nevoia sa rontai covrigei, alune sau batoane de ciocolata intre mese, inseamna ca te supara ecva, ca esti stresata sau plictisita. Chiar daca ciugulesti de foame, este bine sa renunti la acest obicei cu efecte devastatoare in timp. Nu sari peste micul dejun, manaca exact atat cat iti trebuie la mesele principale, si inlocuieste gustarile cu fructe. Cand iti este foame, poti servi jumatate de mar sau un iaurt slab cu cereale integrale.
Consuma alimente foarte sarace in grasimi
Toate alimentele semipreparate, pizza si dulciurile contin cantitati foarte mari de calorii, lipide si glucide. Trebuie sa renunti la ele din prima zi in care incepi dieta, deoarece organismul supus regimului va retine mult mai repede grasimile. Inlocuieste-le cu salate si legume, carne de peste sau de curcan. Eliminarea grasimilor inseamna si sacderea cantitatii de colesterol.
Redu portia din farfurie.
Chiar daca nu esti plinuta, dar vrei sa ai un meniu echilibrat si un tonus ridicat, trebuie sa mananci numai atat cat iti trebuie. Incearca sa reduci treptat cantitatea de mancare pe care ti-o pui in farfurie, astfel incat sa te scoli de la masa cu senzatia ca nu iti mai este foame. Redu inclusiv portia de friptura, chiar daca este facuta la gratar.
Fa multa miscare.
Activitatea fizica este aliatul de baza al acestei diete. In primul rand, gimnastica, arde caloriile,apoi te ajuta sa capeti o forma mai zvelta. Chiar daca schimbi dieta, nu renunta la bunul obicei de a face miscare. Nu trebuie sa devii sportiva, dar plimbarile lungi, pe jos sau cu bicicleta, inotul si alergarile usoare in parc elimina grasimile si iti fortifica inima. Fa miscare 30 sau 40 de minute zilnic.
Du-te la alergat 30 min pe zi bea multa apa mananca multe fructe ca tot e vara si nu manca ciocolata sau alte chestii bogate in grasimi si kalorii
Consumul alimentar zilnic al unei persoane este intre 2000 - 2500 decalorii, dar in timpul unor activitati sporadice grele, ratia alimentarapoate sa creasca. Dieta bazata pe calcularea continutului de calorii alalimentelor este si ea eficienta daca stiti ce si cum sa mancati.
Hidratii de carbon reprezinta 50 - 60% din valoarea globala aratiei. Acestia se gasesc in special in paine (50%), orez, macaroane, cartofi fierti (20%), legume colorate rosu sau galben (10 - 15%), legumecolorate verde (5%), fructe (de la 20% cum sunt strugurii, perele), la 10 si chiar 5% in mere, visine, portocale, grapefruit. Deosebit debogate in hidrati de carbon (80 - 99%) sunt dulceturile, mierea, zaharul, unele prajituri.
Lipidele in alimentatia normocalorica reprezinta 25-30% din valoareacalorica a ratiei. Obligatoriu o treime trebuie sa fie de natura vegetala(uleiuri), acestea avand un rol protector impotriva colesterolului dinsange si a asterosclerozei. Grasimile animale nu trebuie excluse total, deoarece ele nu sunt foarte importante in asimilarea unor vitamine cavitamina A si vitamina E.
Proteinele reprezinta 13 - 16% din ratia zilnica alimentara, din careobligatoriu 50% trebuie sa fie de natura animala (lapte, carne, oua)deoarece numai acestea contin asa numitii aminoacizi esentiali carelipsesc sau nu sunt in proportii optime in proteinele de natura vegetala(ciuperci, fasole, orez). In medie, necesarul zilnic de proteine secifreaza la un gram pe kilocorp, respectiv o persoana are nevoie de60-70 grame de proteine zilnic. Carnea si derivatele, cascavalul, branzeturile, contin circa 20% proteine, iar celelalte alimente inproportii mai reduse.
Alimentatia normocalorica presupune si un aport suficient de vitaminesi saruri minerale pe care il aduce in mod normal un consum pe zi decirca 0, 6 kilograme fructe diverse si 0, 5 kilograme legume.
Cura de slabire necesita un plan care trebuie respectat:
- putem ca la inceputul curei de slabire sa actionam numai pe factorulalimentar, dar treptat trebuie sa introducem si cel de-al doilea factor:cresterea efortului fizic. Se poate proceda si invers, important fiinda asocia cele doua metode.
- din punct de vedere alimentar, cura de slabire se realizeaza prin asanumitul regim hipocaloric (cu mai putine calorii decat normal).
- de regula, grupele alimentare in regimul de slabire sunt diferite caproportii fata de regimul normocaloric:
hidratii de carbon (glucidele) se reduc mult, deoarece semetabolizeaza rapid si au o putere calorica mare (1 gram glucide= 4 calorii). Painea, pastele fainoase, orezul, cartofii, se consuma in cantitate mai mica, iar la zahar si produselezaharoase se poate chiar renunta. Totusi, o cantitate de 150 -200 grame de hidrati de carbon este necesara pentru "arderea"celorlalte alimente in organism. Se vor prelua hidratii de carbondin legume si fructe;
lipidele (grasimile) se reduc pe cat posibil deoarece au cea maimare putere calorica (1 gram = 9 calorii). Se vor evita alimenteleca slanina, svaiterul, smantana, frisca, untul, untura, maioneza, alunele, nucile, arahidele, deoarece sunt cele mai bogate inlipide;
proteinele se consuma in cantitate mai mare decat in alimentatianormocalorica (1 gram = 4 calorii). Ele sunt indicate deoarece,pentru digestia si metabolizarea lor este necesar un surplusde energie fata de celelalte alimente, asa numita actiune"dinamica specifica". Carnea slaba de vaca, vitel, pasare,peste, ouale fierte, branza degresata, urda, se pot consumaad-libitum (pe saturate) mai ales in cazul unei cure de scurtadurata. Dintre vegetale, mai bogate in proteine sunt orezul, ciupercile, fasolea.
Medicii recomanda, in cazul unui regim de slabit, consultarea valorilorcalorice si continutul in principii (glucide, lipide, proteine) alalimentelor. Cu cat regimul este mai hipocaloric, cu atat se slabeste maimult, dar regimurile severe de regula sunt suportate numai de persoanetinere si absolut sanatoase, adeseori necesitand repaus la pat un timp, dupa care se creste valoarea calorica a ratiei si se asociaza si efortulfizic.
In regimul de slabire are importanta si frecventa servirii meniului. Serecomanda 5-6 mese pe zi, fara consum de alcool, exces de sare, sosuri. Uneori, pierderea in greutate stagneaza si persoana care urmeaza cura deslabire descurajata, poate crede ca a pierdut cauza. In realitate estevorba de un proces de retentie tranzitoriu si lupta trebuie continuata. Lainceputul curei de slabire se pierd usor cateva kilograme, dar daca nuse persista si, mai ales, nu se apeleaza si la efortul fizic, reapareo ingrasare si mai intensa.